Az ablakban, ahonnan messze lehet látni

2020. április 5. 8:18

Kőszeg Ferenc
Mérce.hu
Templomba járni szabad, dolgozni muszáj.

„A világ számos országában kivételes szabályokat vezettek be a járvány miatt kieső jövedelem pótlására. Amennyire az internet alapján át tudtam tekinteni, úgy tetszik, az Ír Köztársaságban vezették be a legkedvezőbb szabályokat. Itt 18 és 66 év között mindenki, aki a járvány miatt elvesztette a jövedelmét, heti 350 euro támogatást kap. Akkor is, ha szabadfoglalkozású volt. Sőt akkor is, ha nem ír állampolgár, de Írországban él. Hogy ezt a szabályt könnyű kijátszani? Hát persze. De nem szokás. És még mindig olcsóbb tudomásul venni, hogy némelyek jogosulatlanul veszik fel a segélyt, mint mindenkit ellenőrizni. Ez is olyasmi, ami megkülönbözteti a jogállamot a rendőrállamtól.

Az Egyesült Királyságban, ha egy munkahely a járvány miatt leáll, a munkavállaló bérének a 80 százalékát a járvány elmúltáig az állam fizeti, maximum havi 2500 fontig. A járvány közös csapás, a terhét minden polgárnak vállalnia kell. Németországban, ha a munkaidő csökkentése miatt a munkavállaló keresete 1000 Euróval csökken, ebből az állam 600 eurót átvállal; ha a munkavállaló nem beteg, de vállalja az otthoni karantént, mert kapcsolatban volt valakivel, aki időközben megbetegedett, a keresetkiesését a munkaadónak kell pótolnia, de a kifizetett összeget az állam három hónapon belül megtéríti. De még az Egyesült Államokban is, ha a hatóság arra kötelezi a munkaadót, hogy otthoni munkára küldje az alkalmazottait, a munkabért valamennyi pótlékkal együtt kell megfizetnie.

Magyarországon csak két terület van, amelyeket alig érintenek a járvánnyal kapcsolatos intézkedések: templomba járni szabad, dolgozni muszáj.

A járványveszély nem ok arra, hogy valaki ne menjen be dolgozni: ha önkényesen otthon marad, ez megalapozza a felmondást. Ha nem beteg, de házi karanténba kerül, nem járhat be a munkahelyére, tehát nem kap fizetést, de táppénzt sem kap, hiszen nem beteg. Ez arra kényszeríti a munkavállalót, hogy eltitkoljon mindent, ami miatt karanténba kerülhetne: a hőemelkedést, a köhögést, a végtagfájdalmat, de még azt is, hogy egy hozzátartozója vírusfertőzéssel kórházba került. Ha kis szerencséje van, nem kapja meg a vírusfertőzést, vagy kihordja lábon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem egészen így van a támogatás ahogy a szerző írja.
Azok a cégek kapnak bértámogatást akik megtartják a munkaerőt és fizetik a béreket. A támogatást pedig utólag igényelhetik.
Feltételezem mindezt írásban, megállapodásban rögzítik a munkaadókkal.

,,Az ablakban, ahonnan messze lehet látni,,

A kandeláber tetejéről meg még messzebb látni.

Hogy van az, hogy úgy csinálnak, mintha igazat mondanának és
tényszerűen ez részben igaz is, de az egésznek a mondanivalója és
értelme mégiscsak egy orbitális hazugság?


"Hogy ezt a szabályt könnyű kijátszani? Hát persze. De nem szokás."

Te már csak tudod. Le merem fogadni, egyszer nem jártál Írországban.

Az egész mérce ingyenpénzt követel. Elég ránézni a főoldalra, kb. minden második írás erről szól.

:-)

2008 szeptember

A balliberálisok közös frakcióülést tartanak és könyörögnek az égiekhez
- Uram segíts rajtunk üres a kassza.
- Tegyétek vissza, amit elloptatok és amivel megkárosítottátok az országot. - jön a válasz.

Pár perc múlva előbújik az ördög és megszólal:
Ne hallgassatok rá. Majd nemsokára küldöm a pénzügyi válságot és arra mindent ráfoghattok.

Innen eredhet: Ha kell az ördöggel is összefogunk kijelentésük.

Persze, világos, mindig is ezt csinálták, de most ez a fő propagandairány a mércénél. Ki lett adva mércés trógereknek a központi ukáz, hogy erről kell írni. Alapjövedelmet, meg más jellegű ingyenpénzt kell követelni 0-24-ben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés