Vissza a jövőbe!

2020. április 4. 17:17

Karácsony Gergely
Facebook
Javaslatok Budapest és Magyarország talpra állításához.

„Budapestnek, a magyar fővárosnak és a magyar gazdaság központjának olyan eszközöket kell adni, amelyek a jelentőségének és válság általi érintettségének megfelelők. Ez nem kormány-ellenzék kérdés: ez józan egyszeregy. Budapest nélkül – pláne, Budapest ellenében – nem lehet élénkíteni a magyar gazdaságot, nem lehet sikeresen enyhíteni a hazai gazdasági és szociális válságot. Új Budapest-politikára van tehát szükség, ennek pedig a válságkezelő gazdaságélénkítéskor kell kezdődnie. Ennek a válságkezelésnek keretében a darabjaira hullott világot úgy kell összeraknunk, hogy nem a régit akarjuk toldozni-foltozni. Új társadalmi-gazdasági viszonyrendszert kell alkotnunk, amelyben számba vesszük a járványveszély által előhívott társadalmi reakciókat, és azokat a válságtüneteket is, amelyek már a koronavírus előtt itt dörömböltek az ajtónkon, például a klímaváltozást és a lakhatási szegénységet.

Meggyőződésem, hogy a válság kezelése öt fontos állítás kimondására kell épüljön:

1. Nem a társadalom van a gazdaságért, hanem gazdaságnak kell kiszolgálnia a társadalmi fejlődést. Amikor a válság megoldásáról gondolkodunk, az nem indulhat ki másból, csakis az emberből, az ő munkájának, megélhetésének biztosításából.
2. A válság után a gazdaság motorját úgy indítsuk újra, hogy tekintettel vagyunk a bolygó ökológiai korlátjaira. Ezért a zöld gazdaságba történő beruházások kapjanak elsőbbséget.
3. A túl hosszúra nyúló szállítási láncok miatt egész régiók válnak sérülékennyé, ezért a válság kezelésének elsősorban a helyi gazdaság kis- és közepes vállalkozásait kell megerősítenie. Különösen igaz ez Magyarországon, ahol a gazdaság motorját az importból exportra dolgozó multinacionális vállalatok jelentik jelenleg.
4. A válságkezelésbe be kell vonnunk a nagyvárosokat. Önálló, a nagyvárosokban jelentkező problémák megoldását szolgáló válságkezelő programokra van szükség.
5. Az egészségügyi rendszer fejlesztése és az oktatás modernizálása immár nem lehetősége, hanem kötelessége a kormányoknak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 202 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

B+, legalább 3,3 millióan talpon vagyunk, bennünket aztán - főként te - ne akarj talpra állítani.
Mert abból csak seggre ülés lesz, már az ábrázatodtól elveszít 2-3 csillagot Budapest a Michelin-listán.

Ez színtiszta bullshit. Értelmezni sem próbálom.

1. Járvány idején parkolási díjat kell szedni az autósoktól, akik nem mernek a zsúfolt, fertőző tömegközlekedéssel járni.

2. Járvány idején parkolási díjat kell szedni a GYALOGOSOKTÓL is, akik nem mernek a zsúfolt, fertőző tömegközlekedéssel járni, viszont a járdáért fizessenek.

3. A szabad demokrati-kuss városok szövetsége (SZD(V)SZ) kivételével minden parkolási díja budapestieket illeti meg.

4. Lófaszt nektek, nem színházat, múzeumot, hanem parkolási díjat a sörért, virsliért.

5. Dögöljön meg a Basi, hogy ezeket nem tehetem. (Kivéve egyet.)

Ijesztő.

Hogy ez lenne a Fidesz-kormányzás alternatívája...

Ne rabold bullshittel az időnket, Geri!

Nesze semmi, fogd meg jól!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés