Operatív törzs: megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek

2020. április 4. 11:09
A védekezésben nagy szerepe van a lakosság együttműködésének – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Az elmúlt napon 678 főre emelkedett a fertőzöttek száma és sajnos ugyancsak rossz hír, hogy 6 fő elhunyt” – összegezte az elmúlt 24 óra adatait az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette, hogy az elhunytak mindegyike valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedett. Egyikük 54 éves volt, a többiek jellemzően 80 év körüli személyek – mondta el. Az országos tisztifőrvos ugyanakkor jóhírként értékelte, hogy immár 58-an gyógyultak fel a betegségből. Elmondta azt is: „a fertőzések nővekedésével egyidejűleg nő a laborvizsgálatok száma is, ami mostanra elérte a több mint 19 ezres számot”. „Ezek a tesztek a WHO által ajánlott módszerrel, a vírus örökítőanyagának kimutatásával dolgoznak” – tette hozzá.

Ma egy hónapja történt az első pozitivitásoknak, megbetegedéseknek a regisztrálása hazánkban” – mondta el Müller Cecília, emlékeztetve, hogy „két iráni diákkal kezdődött a hazai megbetegedéssorozat”. 

Az eddigi korlátozó intézkedéseket a szakmai és egyéb ajánlásokat világ- és európai viszonylatban is értékelve mindnyájan úgy véljük, hogy megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek” – fogalmazott a tisztifőorvos hozzátéve, hogy „talán még picit előbb is, mint ahogy más országok bevezették a járványügyi intézkedéseiket”. Müller Cecília ezzel kapcsolatban kiemelte: „ez csakis a lakosság együttműködésével történhetett meg”.

Az hogy mértékletesen növekszik a fertőződés az önöknek köszöhető nagyon nagy mértékben

– mondta el Müller Cecília. A tisztifőorvos arról is beszélt, a tavasz és a szépidő újabb áldozathozatalt követel mindenkitől atekintetben, hogy keveset mozogjunk csoportosan együtt a szabadban. 

A z országos tisztifőorvos a szociális intézményekben élő idősekről szólva elmondta: „ezekben a intézményekben sokkal jobban terjedhet a vírus, ezért még jobban kell, hogy figyeljünk egymásra ezeken a helyeken”. Emlékeztetett, hogy már márciusban elrendelte a szociális intézmények látogatási tilalmát is, – a kórházlátogatási tilalommal szinte egy időben – emellett kijárási tilalmat és felvételi zárlatot is elrendeltek az ilyen szociális intézményekben. „Ha ilyen zárt csoportokba bekerül a vírus, sokkal nagyobb pusztítást tud véghez vinni mint máshol” – fogalmazott.

Müller Cecília a szociális intézményekkel kapcsolatban az üzemeltetők felelősségére is felhívta a figyelmet. Azt mondta: „ezek az intézmények lehetnek magántulajdonban, önkormányzati, egyházi, alapítványi vagy civil fenntartásban, de járványügyi szempontból ez mindegy. Aki működteti, az ő felelőssége, hogy minden szabályt betartsanak és betartassanak”. Hozzátette, hogy ezeket ellenőriztetni is fogják, mert „a tömeges megbetegedések küszöbén semmiféle lazítás és engedetlenség nem megengedhető” – fogalmazott. Az időseink védlemében egy különösen szigorú szabályzás szükséges. „Ha bárki – aki ilyen intézményben él – tüneteket észlel magán, rögtön szóljon az intézmény orvosának, akiknek jelentési kötelezettséget írtam elő” – tette hozzá.

Folyamatos a beléptetés a határátkelőkön

A határforgalom alakulásával kapcsolatban Lakatos Tibor vette át a szót. Elmondta: „normális rend alakult ki a határátkelőhelyeinken, a belépő forgalomban nincs fennnakadás”. Hozzátette, hogy a kilépő oldalon Románia felé vannak fennakadások, mert az ottani hatóságok új rendszert vezettek be és nem folyamatosan engedik be a teherforgalmat.Arról is beszélt, hogy már több mint 12 ezer esetben rendeltek el hatósági házikarantént.

A mai napon 6 repülőgéppel érkezett szállítmány az országba 

– közölte a rendőr ezredes, hozzátéve, hogy ezeken a repülőkön orvostechnikai eszközök és védőeszközök is érkeztek az országba. Kiemelte, hogy „ma délután még egy Antonov AN-124-es teherszállítógép is érkezik kínából, szintén a védekezéshez használható eszközökkel megrakodva”.

Az operatív törsz ügyeleti központjának vezetője tájékoztatott arról is, hogy tegnap több mint 50 kórházba tudtak eljuttatni különböző védőeszközöket, továbbá a rendőrség is kapott ilyeneket. „Továbbra is folyamatosan szervezzük ezen eszközök utánpótlását és a jövőhéten várhatóan újabb szállítmányok érkeznek” – hangsúlyozta Lakatos Tibor.

(Mandiner)

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés