Gulyás: Járványügyi alapot hoz létre a kormány

2020. április 4. 11:56
Ebbe az alapba a bankok, a multinacionális vállalatok és a pártok is hatalmas összegeket fognak befizetni – mondta el a miniszter.

A legfontosabb továbbra is az emberi élet és egészség védelme, erre a költségvetés korlátlanul biztsítja a forrásokat – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: „azt a heroikus küzdelmet, amit az egészségügyi dolgozók vívnak, azzal is elismeri a kormány, hogy bruttó félmillió forintot bizttosít valamikor a nyár elején valamennyi egészégügyi dolgozó számára”. Arról is beszámolt, hogy folyamatos az egészségügyi eszközök és védőfelszerelések beszerzés, de – ahogy fogalmazott – „a szabadkereskedelmet a szabadrablás váltotta fel”, hozzátéve, hogy a beszerzésre eddig 380 milliárd forintot költöttek.

Az egészségügyi mellett a járványnak komoly gazdasági következményei is vannak, ezért a kormány a költségvetés alapvető átrendezéséről döntött, illetve létrehoznak egy gazdaságvédelmi alapot is – jelentette be Gulyás Gergely. Elmondta: a források biztosítása érdekében jelentős költségvetési átcsoportosítást hajtanak végre és közös teherviselésre kötelezik a bankokat, a multinacionális vállalatokat és a politikai pártokat is. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a kormány magán kezdte a takarékosságot és az átcsoportosítást. „Eddig 1345 milliárd forintot vontunk el és csoprotosítottunk át a tárcáktól” – mutatott rá.

A közös teherviseléssel kapcsolatban elmondta: a párttámogatások 50%-át a járvány elleni védekezési alapba kell befizetni, ez körülbelül 1,2 milliárd forint. A multikat terhelő kereskedelmi adó mértéke mintegy 36 milliárd forint bevételt jelent. Hozzátette, hogy ezt korábban már kivetették, de akkor egy uniós vitához vezetett. „Akkor végül a Bizottsággal szemben tagállami, lengyel-magyar győzelmet arattunk ebben a kérdésben” – emlékeztetett a miniszter. A közös teherviselést tovább részletezve elmondta azt is, hogy a bankoknak 55 milliárd forintot kell a gazdaságvédelmi alapba befizetni. Az önkormányzatok is hozzájárulnak az alaphoz, mégpedig a gépjárműadók befizetésével – mondta el, hozzátéve, hogy ebből 34 milliárd forint keletkezik az alapba.

Ezzel összesen 663 milliárd forintot tudunk biztosítani a gazdaságvédelmi alaphoz

– összegezte Gulyás Gergely. Elmondta azt is, hogy az egészségügyi szakdolgozók és védőnők korábban eldöntött béremelésére is sor fog kerülni. „A 28%-os novemberi béremelés a védőnöknek és egészségügyi szakdolgozóknak a félmilliós juttatás mellett fog megtörténni” – mutatott rá a miniszter hozzátéve, hogy ez mintegy 70 milliárd forint terhet ró a központi költségvetésre.

Az elmúlt hónapban meghozott gazdaságvédelmi lépések (járulék- és adóbefizetés csökkentése stb.) eddig körülbelül 100 milliárd forintba kerültek – hangsúlyozta. A munkanélküliséggel kapcsolatban elmondta: „körülbelül 30 ezerrel nőtt a számuk, de ennél valószínűleg sokkal többen veszítették el a munkahelyüket. Áprilistól a munkájukat elveszítők száma drámaian megnőtt, napi négyezer körüli a számuk – ismertette. A kormány ezért a holnapi kormányülésen arról is dönteni fog, hogy olyan gazdaságélénkítő tervet csinál meg, ami a rendszerváltás óta Magyarország történetének legnagyobb gazdaságélénkítő programja lesz. 

(Mandiner)

Összesen 375 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

GyF és Libás ketten együtt 500 milliárdos megszorítást hajtottak végre az embereken.
Most nem a kisembert szorongatják.

Lehet, hogy a másik 50 % önkéntesen felajánlják.

Ballib hőbörgés indul... 3... 2... 1...

... ja, meg is étkezett h. kovács. :))

LOL, már a nickneved is ordas hazugság.

Gattyán meg az állami beruházás... nagyon sötét vagy te Ohio.

Jövő héten kiderül.

Azért Orbánék már többször bizonyítottak gazdaságélénkítés/munkahelyteremtés terén.
Bár ez most egy más jellegű válság, nyilván.

Még egy dolog jutott eszembe: a fiskális és monetáris fegyelem nyilván értelmét veszti egy időre a világban. Gondolom Magyarországnak is lesz némi mozgástere a költségvetési hiány, államadósság szabadabbra engedésében (amit eddig ugye viszonylag szigorúan kezeltek itthon).

(Azt ne kérdezd, hogy ez hosszútávon hova vezet. :) Én már most sem tudom értelmezni, hogy mi az pl. hogy a GDP 100%-a feletti az államadósság pl. Olaszországban vagy az USÁ-ban...

Az ellenzék szerint.
Kevés! Nagyon kevés!
Még! Még! Semmi sem elég!

,,Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán reagált a kormányzati bejelentésre. ,,20 pontból álló átfogó gazdasági és szociális javaslatcsomagot jelentünk be. A 3000 milliárdos csomag elég arra, hogy pótolja a kieső fizetéseket, megmentse a kisvállalkozásokat és segítse a nyugdíjasokat. És most többet kell juttatni mindazoknak, akik több terhet vállalnak.,,
https://hvg.hu/gazdasag/202004..


Az akar tanácsot adni, aki majdnem csődbe vitte az országot?

Zömében kamatmentes hitel az EU koronatámogatása Magyarországnak
https://mfor.hu/cikkek/makro/z..

Ez bizony nem 2000 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatás.

Jaja.
Aki a Felcsúti fociba döntött pénzözönt emlegeti,
az ugye, más nem is lehet, csak az MTK támogatója.

Gratula,
te még az akváriumos rendőrvicc síkhülye főhősének "logikáját" is alulmúlod...

Így van. 10 éve várják a megszorítást.

Az ellenzék gyalázatos járvány alatti viselkedése miatt ezt a pofont a pártoknak Orbán azért sokunk nevében adta.
Köszönöm az 50 % párt működési elvonást!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés