Müller Cecília: Nincs egészségügyi dolgozó az áldozatok között

2020. április 3. 11:22
„Nem szükséges tesztelni az egész országot, felesleges információkat kapnánk, amik nem segítenének a járvány kezelésében”– mondta az operatív törzs sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos.

Az operatív törzs sajtótájékoztatójának végén kérdésekre is volt lehetőség. Elsőként az Origo kérdezett: „Annak, akit gyógyultként hazaengednek a kórházból, kell- e intézkedéseket tenni?” „Akit kiengednek a kórházból, az abba a helyzetbe kerül, mint a többi ember, ugyanazokat az óvintézkedéseket kell megtennie”– válaszolt Müller Cecília.

A Magyar Nemzet arról érdeklődött, véd-e a fertőzés ellen, ha  jelentős mennyiségű ellenanyag termelődött azok szervezetében, akik egyszer már megfertőzödtek? „Biztosan, de nem tudjuk ennek a védelemnek a hosszát és mértékét” – hangzott a tisztifőorvos válasza. „A jelenlegi növekedés mellett elkerülhető-e a tömeges fertőzések szakasza?” – ez volt a Magyar Hírlap kérdése. „A pandémia egyértelműen halad előre, sok a veszélyeztetett személy, nem lesz elkerülhető a tömeges megbetegedések szakasza” – felelte Müller. Hazajöttek-e a kint szolgáló rendőrök? – hangzott el az újabb kérdés. „Rendőreink határőrizeti feladatot látnak el Szerbiában és Észak-Macedóniában. Szerbiából március 20-án, a helyi kormány kérésére hazahoztuk az ott szolgálatot teljesítő rendőröket” – válaszolta Kiss Róbert alezredes.

„A cukorbetegség a fiatalok esetében is rizikófaktor?” – érdeklődött az egyik megyei hírlap. Az országos tisztifőorvos válaszában elmondta, hogy sajnos minden krónikus betegség életkortól függetlenül kockázatot hordoz magában. Egy másik kérdésre hozzátette: a nyilvánosságra hozott területi adatok a lakhelyre, és nem a tartózkodási helyre vonatkoznak. A 444 kérdésére válaszolva azt is elmondta, nincs egészségügyi dolgozó a halálos áldozatok között. Müller Cecília a 444 további kérdésére beszámolt az aktuális protokollról is: ha gyanú merülne fel, a páciensnek a háziorvosához kell fordulni, aki telefonon tesz kísérletet az eset eldöntésére. Adott esetben értesíti az OMSZ-t, majd a mentősök végzik el a szükséges mintavételeket. A WHO ajánlásainak megfelelően, a második pozitív teszteredmény után regisztrálnak valakit a vírussal. A napi.hu kérdésére azt is megerősítették: az Amerikából nemrég hazatért magyarokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint azokra, akik más külföldi országból érkeztek haza.

„Nem szükséges tesztelni az egész országot, felesleges információkat kapnánk, amik nem segítenének a járvány kezelésében”– hangzott Müller Cecília higgadt válasza az Index azon felvetésére, miszerint létezik egy tanulmány, amely azt állítja, pár nap alatt az egész ország tesztelhető lenne.

(Mandiner)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés