Operatív törzs: a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések időszakára

2020. április 3. 12:03
31 kórházban még ma megtörténik a védőeszközök utánpótlásának kiszállítása.

Ismét emelkedett a vírussal fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában, így immár 623 olyan személyt tartanak nyilván, akik laborvizsgálattal igazoltan fertőzöttek – kezdte szokásos beszámolóját az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta azt is, hogy „sajnálatos módon a tegnapi nap halálozási statisztikája igen kedvezőtlenül alakult, ugyanis öt embert veszítettünk el”. Hozzátette, hogy mindegyikük valamilyen alapbetegséggel küzdő, idős ember volt. A tisztifőorvos ugyanakkor jóhírnek nevezte, hogy immár 43 főre emelkedett azoknak a száma, akik gyógyultan hagyhatták el a kórházat.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy „gőzerővel folyik a minták vizsgálata, – a laborok napi 24 órában dolgoznak – így immár több mint tizenhétezer vizsgálat történt”. A tisztifőorvos elmondta: „még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk és nagyjából egyenletesen az egész ország területén megoszlik az igazolt fertőzöttek száma”. Hozzáttette: „természetesen ott nagyobb a szám, ahol sűrűbben lakott területek vannak, hiszen ott sokkal nagyobb fertőződései arány van”.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy továbbra is rendkívül fontos, hogy kerüljük a vírus átadására lehetőséget biztosító helyzeteket. „Fontos, hogy otthon maradjunk és vigyázzunk a sérülékeny csoportokra. Változatlanul ez az az eszköz, ez az a fegyver, amit be tudunk vetni annak érdekében, hogy lassítsuk a járvány terjedését és elérjük a járványgörbe ellaposítását. Ebben rengeteget tud segíteni a lakosság” – fogalmazott a tisztifőorvos.

Tévhitek a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban

Müller Cecília a közbeszédben keringő, a koronavírussal kapcsolatos tévhitekről is beszélt. Kiemelte például, hogy a kézszárítók nem pusztítják el a koronavírust. „Azok maximum lesodorják egy részét a kézről” – jelentette ki. Elmondása szerint sokan kérdezték azt is, hogy UV-lámpát használjanak-e a fertőtlenítésére. Rávilágított, hogy ez egy helytelen gyakorlat, hiszen a bőrt nagyon igénybe veszi az ultraibolya lámpa. „Lehet ezeket felületkezelésre használni, de a bőr fertőtlenítésére nem ajánlott, mert kiszárítja és bőrirritációt is okozhat” – hívta fel rá a figyelmet. Elmondta azt is, hogy olyanról is lehet hallani, hogy az egész testet egy alkoholos, klóros permettel leszórják, de semmiképpen nem ajánlott ez az eljárás, mert a testbe jutott vírus ellen nem véd, cserébe irritálja a nyálkahártyát. 

A védőoltásokkal kapcsolatban is érkeztek kérdések, amire válaszul a tisztifőorvos elmondta: „jelenleg nem áll rendelkezésre koronavírus elleni vakcina, de számos kutatócsoport dolgozik a kifejlesztésén”. Szintén hangsúlyozta, hogy az antibiotikumok sajnos nem hatékonyak a koronavírus ellen – hozzátéve, hogy „bizonyos esetekben a kezelőorvos alkalmazhatja őket, ha vírusos eredetű tüdőgyulladás van jelen, hogy a bakteriális ráfertőződés ne történjen meg”. 

A védőnői ellátással kapcsolatban Müller Cecília elmondta: „az életkorhoz kötött kötelező védőoltásoknak semmilyen szempontból nem indokolt az elhalasztása”. Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy a védőnői ellátást is úgy szervezték meg, hogy minél kevesebb kontaktusra kerüljön sor. Kiemelte, hogy a gyermekek oltása tanácsadáson történik, ahol nincs jelen más, esetleg beteg gyermek. Kitért arra is, hogy a kampányoltás formájában beadott védőoltások – amiket rendszerint az iskolákban adnak be – halasztódnak, de ezek is megfognak történni.

Védőeszközök a háziorvosoknak

Örömmel jelenthetem, hogy olyan mértékű egyéni védőeszköz-beszerzés történt, hogy ismételten tudunk a háziorvos kollégák részére juttatni védőeszközt, hiszen ők azok, akik a frontvonalban találkoznak a betegekkel – jelentette be Müller Cecília, egyúttal köszönetét fejezte ki a háziorvosoknak az együttműködésükért és a helytállásukért. 

Az operatív törzs reggeli ülésén jelentést kapott a kórházparancsnokoktól, ez alapján kijelenthető, hogy

a kijelölt kórházak felkészültek a többletmunkák ellátására

– jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes. Hozzátette, hogy minden kórházi dolgozót és egészségügyi felsőoktatási hallgatót ki tudnak vezényelni a többletfeladatok ellátására. A rendőr alezredes szintén pozitív hírként kiemelte: 31 kórházban még a mai napon megtörténik az egyéni védőfelszerelések kiszállítása – hozzátéve, hogy a a rendőrök is még a nap folyamán megkapják a védőfelszereléseket. Ezzel kapcsolatban az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa aláhúzta: „ma is és holnap is érkezik még nagyobb szállítmány a Liszt Ferenc Repülőtérre”.

A rendőr alezredes a hatósági házikaranténokkal kapcsolatban elmondta: „már meghaladta a 82 ezret ezek ellenőrzésének száma”. Ugyanakkor hozzátette: „sajnálatos módon az idő előrehaladásával egyre több a szabályszegők száma”. Kifejtette, hogy eddig 564 esetben szabálysértési feljelentés, 49 esetben figyelmeztetés és 237 esetben helyszíni bírság lett a vége a hatósági házikarantén megszegésének.

Kérjük a lakosságot, hogy legyenek türelemmel és a saját érdekükben tartsák be a szabályokat 

– hangsúlyozta Kiss Róbert. Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a határátkelőknél történt szabálymódosításokról is beszélt. Elmondta: „tegnap este 19 órától egyes határákelőknél változások történtek”. Példaként említette, hogy Csanádpalotánál csak teher- Nagylaknál pedig csak személyforgalom kelhet át. Hozzátette, hogy a nagylaki határátkelőnél kivételt képez az élőállat a frissáru és a veszélyesanyag szállítása.

(Mandiner)

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hülye propaganda.

Ijesztő ez a tömeges szó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés