Tizenöt éve hunyt el II. János Pál pápa

2020. április 2. 22:59
1978 októberétől 2005. április 2-án bekövetkezett haláláig vezette a katolikus egyházat.

Szent II. János Pál pápa (született: Karol Józef Wojtyla) volt a 264. az egyházfők sorában, 455 év óta az első nem olasz származású.

A második világháború alatt,1942-ben jelentkezett az illegalitásban működő krakkói szemináriumba, 1946-ban szentelték pappá. 1958-ban lett püspök. Rómában is tanult, majd visszatért Lengyelországba, teológiai és filozófiai tanulmányokat folytatott, majd az erkölcsteológia professzora lett. 1964. január 13-án Krakkó érseke lett, 1967. június 26-án pedig bíboros.

VI. Pál pápa halála után tagja volt a konklávénak, amely megválasztotta I. János Pál pápát, aki 33 nap uralkodás után elhunyt. Wojtyła érsek visszatért Rómába, hogy részt vegyen az újabb pápaválasztáson és 1978. október 16-án pápává választották.

Pápai tevékenységét végigkísérte a népek és vallások közti egyetértés elősegítése. Nyilvánosan bocsánatot kért az egyház múltbéli bűneiért. Erkölcsi tanításában az emberi élet és méltóság melletti kiállás jellemezte. Szorgalmazta a keresztény gyökerek megemlítését az Európai Unió alkotmányában is. Többször fölemelte a szavát a háborúk ellen.

Halála után utódja, XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén boldoggá, majd Ferenc pápa szentté avatta 2014. április 27-én.

(MTI, Wikipédia)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Áldassék a a szent pápa! Sokat tett az emberiségért, s most közbenjáró jóságával a mennyben is támogat, hiszen a szentek múlhatatlan-örök közösségében élünk!

Támogat, az biztos. Hogy ez mire elég, azt majd meglátjuk az idők végén.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés