Szóval ez így nehéz lesz

2020. április 2. 16:26

Hont András
Facebook
Kés, villa, demokrácia nem gyerek kezébe való, és én szeretnék nem hinni abban, hogy ez a helyzet.

„(Néhány megjegyzés, miután többszörösen átrágtam magam a tegnap kirakott, az eddigi járvánnyal szembeni lépéseket kritizáló cikkekre adott reakciókat.)

Igen, van felelőssége az újságírónak és mindenféle rendű és rangú megmondónak (és amúgy azok közé tartozom, akik szerint a járvány idején az európai sajtó nem állt a helyzet magaslatán), de a felelősség vonatkozik a kommentelőre is. Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy megpróbálja fölfogni a bejegyzést, cikket, tudományos előadást, pantomimműsort, amelyhez hozzászól. Amennyiben meg ehhez nincs kedve, akkor hagyja a többieket, hogy megvitassák a témát.

Ha egyszer az a kurva állítás, hogy a járvány miatt sebtében meghozott intézkedések kára (emberéletekben is, illetve emberi életévekben is) meghaladHATja, amit a vírus magától okozna, akkor ezt vitathatom, leállhatok érvelni, hogy szerintem meg nem, rámutathatok a kijelentés vélelmezett gyenge pontjaira, de nem kérdezem meg, hogy neked van nagymamád.

Ez nem érvelés, hanem agresszió. A tőle idegen nézet kilökése a morálisan vállalhatóak köréből. Pontosan úgy, ahogy a tegnapi posztban hivatkozott »társas fertőzés« szerint történik, azaz egyetlen álláspont normává szilárdul, a többi nézőpont pedig elenyészik, a kritika elhalkul. És pont úgy, ahogy a kormány eljár – amely grémium egyébként csak rámintázza működését a közhangulatra –, amikor azt szajkózza, hogy ez most nem a politikai viták ideje. Azon túl, hogy ez – bár én is szoktam élni a fordulattal – önmagában redundancia, hiszen mi a politika közélet, és a közélet meg többek közt vita. Megfordítva: vita nélkül nincs közélet, nincs politika. És nincsenek értelmes emberi döntések sem, csak pillanatnyi benyomások és ösztönök szerinti cselekvés. (Ahogy most a járvány alatt történik.) Az ember viszont attól ember, hogy tud modellezni jelen nem lévő dolgokat is.

Amennyiben az a szájbalökött mondás, hogy a gazdasági hatások (emberéleteket is beleértve) nem itt és nem most jelentkeznek, hanem például távoli kontinenseken, és a most megtört életek esetében egy-két évtized múlva, amikor kiderül, hogy egyes emberek élettartama nem 1-2-3 évvel rövidült meg, hanem 10-20-szal, akkor nem kezdek el a jelenleg látható veszteségekkel példálózni. Ez körülbelül annyit tesz hozzá a megvitatáshoz, mint verőfényes délben a kikapcsolt napelemre zseblámpával rávilágítani.

Játszhatjuk persze azt, hogy értelmes párbeszédet értelmes emberek között folytatunk, és elitista módon elköszönünk mindenkitől, aki nem hajlandó erőfeszítést tenni egy övétől eltérő vélemény megértése érdekében, de ez odavezet, hogy kés, villa, demokrácia nem gyerek kezébe való, és én szeretnék nem hinni abban, hogy ez a helyzet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt is megéltük... A hiper laza és ultra liberális Hont Bandi benézett egy cikket, azt hitte a Guardiantól szemléz. Kurva boldog lett és írt egy bejegyzést tegnap arról, hogy túl van lihegve ez a korona-havaria. Aztán jöttek a kommentelők:
"Marton Papp Egy észrevétel András, a Guardiannek tulajdonított link egy Off-Guardian nevű portálra mutat, amit az oldal tanulsága szerint néhány, a Guardianről kitiltott kommentelő szerkeszt?"
"Peter Horvath Nekem is gyanús, hogy ez nem annyira hivatalos álláspont :) bonyolult hely ez az internet"
"Zsuzsanna Simonkay András! Ez nem a Guardian, hanem az OffGuardian, amiről itt egy vélemény:
Overall, we rate OffGuardian a Strong Conspiracy and Moderate Pseudoscience website that also promotes Russian propaganda."

"Hont András Marton Papp, jogos. A posztban javítva, nem is néztem igazából, csak olvastam. Meg a megszólalókra kerestem rá."

Namnostakkorezmirőlszól?

Ez nem rémhír:
A Mandiner moderálását "Csak latin karakterek, számok és írásjelek engedélyezettek." kódjel alatt átvette a Tett és Védelem, vagy valami hasonló.

A ballib ( magyar és nemzetközi) verszomjasabb, mint valaha.
Úgy tűnik, szándékosan akarják megosztani a kormány és OV figyelmét, erejét abban bízva, hátha elkövet egy nagy hibát és megbuktathatjak. Az nem számít nekik, hogy embereletekkel jatszadoznak!

Az mekkora agresszió, hogy a koronavírus törvényt a ballib átnevezte felhatalmazási törvénynek!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés