Teljesen leállítaná az országot, és katonákkal tartatná fenn a rendet az új szlovák miniszterelnök

2020. április 1. 19:57
Igor Matovič szerint így „tönkre lehetne tenni” a koronavírust.

Igor Matovič új szlovák kormányfő két megoldást lát a jelenlegi járványhelyzetre: vagy el kell rendelni a 65 évnél idősebbek teljes karanténját, vagy le kell állítani az egész országot három-négy hétre – írja az Új Szó.

Ha az utóbbi forgatókönyv mellett döntenek, akkor minden üzemet leállítanának Szlovákiában, a közrendet pedig a hadsereg felügyelné az utcákon. Matovič azt mondta, hogy maximum két héten belül meg kellene születnie a döntésnek az ország leállításáról. „Fontos, hogy erre a blackoutra még nyár előtt, a legnagyobb melegek érkezése előtt sor kerüljön. S ha kikapcsoljuk az országot, akkor katonai szigornak, abszolút fegyelemnek kell lennie” – idézi az Új Szó a kormányfőt. A lakosságot természetesen előre tájékoztatnák a leállásról, a bevásárlást pedig ABC-sorrendben engedélyeznék, hogy megelőzzék az üzletekben kialakuló tumultusokat.

A leállást követően természetesen minden újraindulna Szlovákiában, de számos járványvédelmi intézkedés, mint például a szájmaszkok kötelező viselete érvényben maradna. Matovič szerint így lényegében „tönkretennék” a vírust.

Az bizonytalan, hogy egy ilyen leállás valóban segítene-e a helyzeten, de több szakértő is rámutat arra, hogy egy Európa közepén fekvő országot, mint Szlovákiát, nem lehet hermetikusan lezárni, így a vírus idővel valószínűleg visszatérne északi szomszédunkhoz. A szlovák Egészségpolitikai Intézet igazgatója szerint nem megalapozott a mostaninál szigorúbb védőintézkedések bevezetése, mert Szlovákiában már így is életbe léptettek minden olyan korlátozást, ami más országokban segítette a fertőzöttek számának visszaszorítását.

Matovič koalíciós partnerei nem támogatják az ötletet. Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes szerint egy ilyen intézkedés ártana az amúgy sem túl jó állapotú gazdaságnak, és az embereket is megviselné.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ööö... izé... csak szólok, hogy van az a fránya földrajz is... hogy mást ne mondjunk.

Ez egy agyrém, hogy mondjuk "leállítjuk Szlovákiát", miközben Svédországban "szabad a gazda", a kettő között meg még 26 variáns.

Kapott-e már levet Brüsszelből?

Pontosan. Ráadásul meg fognak jelenni, ha még nem jelentek meg a
variánsok. Együtt kell élni vele a továbbiakban, de az is kétségtelen,
hogy gyengülni fog a megbetegítő hatása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés