Mégis van ereje a felemelt hangnak

2020. április 1. 17:29

Karácsony Gergely
Facebook
Ha már itt tartunk, lenne még mit visszavonni abból a salátatörvényből.

„Miközben a kerületi polgármesterekkel és számos vidéki város polgármesterével egyeztetünk éppen a közös kiállásról, jön a hír: a kormány meghátrált, visszavonta az önkormányzatiságot likvidáló törvényjavaslatát. Mégis van ereje a felemelt hangnak, a határozott fellépésnek. Tanulságnak ez se rossz. Ezzel együtt persze nyomasztó a kérdés: hogyan készülhetnek ilyen törvényjavaslatok a kormányban, kinek jutott eszébe a választói legitimáció fölülírása? Járvány és védekezés idején ki gondolja ezt helyesnek?

A kérdések persze költőiek. Fontosabb most, hogy kormány is, önkormányzatok is tartsák magukat ahhoz, amit hetek óta közösen kérünk a polgároktól: az együttműködéshez és a méltányossághoz. Mert ezt követeli meg tőlünk a legfontosabb, az élet és az egészség védelme. Mindenki azt tegye, ami a dolga, a kormány a teljeskörű felelősséget magának követelte az egészségügyi válsághelyzet kezelésében, az önkormányzatokra egyre nagyobb terhet rónak a szociális és gazdasági válságból fakadó teendők.

A katonák, rendőrök, katasztrófavédők pedig a rendre ügyeljenek, ne önkormányzati rendeleteket böngésszenek. Nincs helye annak sem, hogy a járványveszély takarásában próbáljanak érvényesíteni hatalmi akaratot például a Liget ügyében. Ha már itt tartunk, lenne még mit visszavonni abból a salátatörvényből. Az önkormányzatoknak a feladataik ellátásához támogatásra, nem gyámságra van szükségük. Bízom benne, hogy a mai meghátrálás azt jelenti, ezt a kormány is megértette.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen bazdmeg, szüntesd meg a parkolás díját a járvány idejére!
Szarházi!

Azt mondja, a katasztrófa mentősök, a tűzoltók, a rendőrség ne tanulmányozza az önkormányzati törvényeket.
Ez a mondat is bizonyítja, hogy Gergő alkalmatlan.

Szépvölgyi Zoltánt vissza......

Megérett az
X,
Köcsög.

A törvény módosítást azért kell visszavonni, mert nem oldja fel a problémát amit az önkormányzati törvény és a katasztrófavédelmi törvény okoz.
2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről
46. paragrafus (4) ... Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.
2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól
42. paragrafus A képviselő-testület hatásköréből nem ruházható át: .....

Ezt lenne hívatott a módosítás korrigálni, hogy ki és hogyan oldhatja meg, ha ilyen igény felmerül.
A beterjesztett módosításnak az a problematikája, hogy nem oldja meg. Sőt! Még bonyolultabbá teszi és ellentmond az Alaptörvényben és az Önkormányzati törvényben megfogalmazottaknak.

Azért, hogy minél többen most autóval menjenek, mivel a tömegközlekedéssel menni nagyobb járványügyi kockázat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés