Tisztifőorvos: Sikerült ellaposítani a járványgörbét

2020. március 30. 12:32
Továbbra is a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, ami azt jelenti, hogy nem alakultak még ki gócpontok az országban.

Megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs. Ezúttal Kiss Róbert alezredes, és Müller Cecília, országos tisztifőorvos válaszolt a kérdésekre.

Müller Cecília bejelentette, hogy mára 447-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, valamint elhunyt két újabb beteg. Minkét esetben 90 év feletti áldozatokról beszélhetünk, akik küzdöttek más kónikus betegséggel is. Az elhunytak száma ezzel 15 főre nőtt.

Elmondta, hogy továbbra is a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, ami azt jelenti, hogy

nem alakultak még ki gócpontok az országban,

amelyek bizonyos földrajzi helyekhez köthetők lennének. Egyelőre közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés, ezért rendkívül fontos, hogy minimalizáljuk a kontaktust másokkal.

A tisztifőorvos megköszönte az embereknek a fegyelmezettséget és a kitartást ezekben a rendkívüli időkben. „Nálunk nem következett be robbanásszerű terjedés, a járványgörbét sikerült ellaposítani, és ez önök fegyelmezettségének köszönhető”.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy továbbra is mindenki tartsa be a rendelkezéseket! Az idős korosztályra külön kitért: „Az időseket arra kérjük, hogy maradjanak otthon, a fiatalabbakat pedig arra, hogy többször hívják fel telefonon vagy esetleg Skype-on idősebb szeretteiket, hiszen ez a helyzet az idősebbeknek nehéz lelki tehertétel is”.

Tesztek

A világban nagyon sokféle teszt terjed, hiszen sokan kísérleteznek azzal, hogyan lehet a leghatékonyabban tetten érni a vírust a szervezetben. Tudni kell, hogy ezeknek a teszteknek különböző a minősége és hatékonysága.

Müller Cecília figyelmeztetett: aki érintkezett igazolt koronavírusos emberrel, azonnal jelezze a háziorvosának! Azok se hezitáljanak, akik tüneteket észlelnek magukon, ők is jelezzék ezt a háziorvosuknál, az ő esetükben mindig az orvos dönti el, hogy szükség van-e a teszt elvégzésére. Azonban kiemelte:

ilyenkor a mentő csak abban az esetben megy ki, ha a háziorvos rendeli el.

Közölte, a mintavételek és a laboratóriumi vizsgálatok száma nagymértékben emelkedik, azokból eddig több mint 13 300-at végeztek el.

***

Kiss Róbert alezredes bejelentette, hogy Magyarország csatlakozik az Európai Unió Polgári Védelmi Bizottságához, amely szervezet az eszközök elosztásáért felel majd. Az alezredes elmondta, hogy a rendőrség a Honvédséggel, a közterület-felügyelőkkel és a polgárőrökkel együtt továbbra is helyt áll a rendészeti feladatok elvégzésében. Ott vannak a határokon és a nagyobb városok utcáin, közterein is. 

Ugyanakkor közölte, hogy szabálysértésekre is akad példa: 660 intézkedés figyelmeztetéssel zárult, 15 emberrel szemben azonban helyszíni bírságot kellett kiszabniuk. Az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: az Operatív Törzs álláspontja szerint nincs szükség az időkorlát módosítására a boltok és piacok esetében.

Arra kérte az embereket, hogy a megváltozott szabályokhoz igazítsák beszerzéseiket.

Szólt arról is, hogy a rendőrség folytatja a több mint kilencezer elrendelt hatósági házi karantén ellenőrzését, ahogyan ezt már több mint 57 ezerszer megtették. Megköszönte, hogy a lakosság jelentős része megértette az Operatív Törzs kérését a hatósági házi karantén betartásáról, azonban már 163 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenni a megszegőkkel: 97 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 14 esetben pedig figyelmeztettek.

 

 

Összesen 210 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

dzsordzsi bacsi zsidozik es forintban utal?

Ne örömködjünk! Egy pillanatnyi megtorpanás nem görbelaposodás.
Bármikor, bármelyik csoportból góc alakulhat ki.

Az kétségtelen, hogy az elmúlt 3-4 nap lag jellegű. Én azért ezt mégsem nevezném kilaposodásnak, hamis illúziót kelt. NAGYON kevés adat áll
rendelkezésre!

Mintha te nem bíznál a tisztifőceciliában...
Rosszpont.

Köszi! Látszanak az eltérő országstratégiák. Alapvetően nem rossz a magyar megközelítés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés