Orbán ismét megragadja a hatalmat

2020. március 30. 20:18

The Guardian
The Guardian
Ez egy újabb szörnyű hét a magyar demokráciának.

„Vannak megalapozott félelmek arra vonatkozóan, hogy ezeket a jogosítványokat arra használják majd, hogy újabb fogásokat találjanak a magyar civiltársadalmon, és hazafiatlannak bélyegezzék a kormány kritikusait ebben a válsághelyzetben. Orbán fideszes képviselői döntenek majd arról, hogy mikor lesz vége ennek a veszélyhelyzetnek. Lehetséges, hogy végül amellett dönt a parlament, hogy nem oldja fel a globális egészségügyi krízis kontextusában hozott intézkedéseket. A menedékkérők jogainak korlátozására 2016-ban hozott »veszélyhelyzeti« rendelkezések még mindig érvényben vannak.

A koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelem durva eszközöket kíván, amik az egyéni szabadságokat is befolyásolják. Orbán nem az egyetlen autokrata vezető, aki kiszúrta, hogy ez lehetőséget biztosít a hatalom növelésére. Ilham Alijev, Azerbajdzsán erős embere tovább sanyargatja az ellenzéki csopotokat. Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu egy vészhelyzeti rendelettel késleltette a saját perének kezdetét, marginalizálta a parlamentet, és eddig még soha sem látott megfigyelési intézkedéseket vezetett be. Most az is lehetségesnek tűnik, hogy nemzeti egységkormányt alakítanak majd Netanjahu fő riválisával, Benny Gantzcal, a Kék és Fehér párt vezetőjével. Az Egyesült Államokban Donald Trump egyre inkább »háborús elnökként« tekint magára.

Néhány EP-képviselő felhívta az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen vizsgálatot Orbán új törvénye miatt. De az már jó ideje érvényben lesz, mire a vizsgálat elkezdődik. Ez egy újabb szörnyű hét a magyar demokráciának.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán levele a Gargyiennek:

Kedves Gargyien!

Elolvastam a cikk kivonatát. Három dolog azonnal megragadott a remek kis írásban.

1. Orbán fideszes képviselői döntenek majd arról, hogy mikor lesz vége ennek a veszélyhelyzetnek, míg eddig úgy volt, hogy Orbán fideszes képviselői döntöttek. De van másik, és így a magyar választók által megválasztott, Orbán fideszes képviselői döntenek majd arról, hogy mikor lesz vége ennek a veszélyhelyzetnek.

Kinek kéne?

2. Megnyugodva olvastam az írásban az alábbi szavakat:
magyar civil társadalom, kormány kritikusai, kontextusában hozott intézkedéseket. menedékkérők jogainak korlátozására, az egyéni szabadságokat is befolyásolják, autokrata vezető, sanyargatja az ellenzéki csoportokat, marginalizálta a parlamentet, eddig még soha sem látott megfigyelési intézkedéseket vezetett be.

Jólismert szavak ezek, már féltem, hogy eltűnnek és olyan szavak kerülnek a helyükre mint járvány, halál, segítség, szolidaritás, gyógyítás, orvoshős, félelem, remény, gyógyulás, szeretet, szeretet, Isten, menny és pokol.
De örömmel veszem, hogy maguk még mindig a valóságot írják le.

3. Amitől megnyugodtam: néhány EP-képviselő felhívta az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen vizsgálatot Orbán új törvénye miatt.
Ez tényleg nagyon fontos vizsgálat lesz, nem is azt kell nézni, hogy mit csinál az EU egészségügyi biztosa, miközben emberek halnak meg.

Jó egészséget kíván Önöknek:
O. Viktor

P.s: Most sok a dolgom, sajnos, de járvány után felhívom magukat.

És ez már a 2. jellegzetes felhatalmazási törvény 1933 óta!

Jó, legyen hatalma, de csak akkor, ha a ballib erők szakemberei adják a fékeket és az ellensúlyokat, ahogy az minden haladó demokráciában történik.
Ha nem úgy történik, akkor elviselhetetlen a diktatúra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés