Canberra gazdaságélénkítésről döntött, Tokió elszigetelte magát, Phuketen bezárt a piroslámpás negyed

2020. március 30. 18:47
Ázsiai és ausztráliai korona-körkép.

Ausztráliában 130 milliárd ausztrál dolláros (25 ezer milliárd forint) gazdaságélénkítő csomagot fogadott el a kormány annak érdekében, hogy az emberek a koronavírus-járvány ideje alatt is kapjanak fizetést – jelentette be hétfőn Scott Morrison ausztrál miniszterelnök újságírók előtt. Az intézkedés értelmében az ausztrál vállalatok a következő hat hónapban kéthetente minden alkalmazottjuk után 1500 dolláros (300 ezer forint) bérkiegészítési támogatást fognak kapni, hogy a járvány alatt is tudják fizetni a béreket, még akkor is, ha alkalmazottaik nem tudnak ténylegesen dolgozni. A kormány számítása szerint 6 millió ausztrálnak lesz szüksége erre a támogatásra a következő hónapokban. A kifizetéseket az állam május első hetében kezdi meg, de március 30-i dátummal visszamenőlegesen is folyósítják az összeget.

Ausztráliában eddig nagyjából 4200 pozitív koronavírus-tesztet és a járvánnyal összefüggésben 18 halálesetet jegyeztek fel a hatóságok. Bár Dél-Koreában hétfőre enyhén csökkenő tendenciát mutatott az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, Szöulban és környékén egyre több csoportos fertőzésre bukkannak, és külföldről is egyre többen hurcolják be újra a betegséget. Az országban összesen 9661 fertőzésről tudnak, több mint 5200 ember azóta meggyógyult, és jelenleg nagyjából 4200-an szorulnak orvosi kezelésre. Tizennyolc napja az új esetek száma minden nap száz körül mozog. Dél-Koreában eddig 158-an haltak bele a Covid-19 betegségbe. Az egészségügyi hatóságok továbbra is „zéró toleranciával” lépnek fel azokkal szemben, akik megszegik a járvány terjedésének megállítása érdekében bevezetett korlátozó intézkedéseket, és jogi eljárást indítanak azok ellen, akik nem tartják be a kijárási tilalmat. Szerdától kötelezően kéthetes karanténba kell vonulniuk a Dél-Koreába érkező külföldieknek, függetlenül attól, hogy milyen állampolgárságúak és honnan érkeznek. Azt, aki ennek a rendelkezésnek ellenszegül, a hatóságok azonnali hatállyal kitoloncolhatják az országból.

Indiában nem tervezik, hogy meghosszabbítják majd a járvány miatt három hétre elrendelt kijárási korlátozásokat. Narendra Modi kormányfő múlt héten arra szólította fel az ország 1,3 milliárd lakosát, hogy maradjon otthon április 15-ig, viszont a rendelkezés miatt szegények milliói kerültek lehetetlen helyzetbe. Sokan nem tudnak ennivalót vásárolni, a munka nélkül maradt vendégmunkások pedig esetenként több száz kilométert kénytelenek gyalogolni, hogy hazatérhessenek, ráadásul a nagyvárosokból széthurcolhatják a fertőzést. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint Indiában eddig 1071 koronavírusos esetet észleltek, és 29-en haltak meg a fertőzés következtében.

Japánban hétfőre 1896-ra emelkedett a fertőzöttek és 67-re a halálesetek száma. A megbetegedések jelentős részét Tokióban észlelték. A japán fővárosban a múlt hét végén felkérték a lakosokat, hogy maradjanak otthon, és a Tokió-környéki településen élőket is arra figyelmeztették, hogy ne tegyenek hétvégi kirándulást Tokióba. A Fülöp-szigeteken a hatóságok még bizonytalanok abban, hogy meg kell-e hosszabbítani az egy hónapra meghirdetett kijárási korlátozásokat, amelyek az ország lakosságának mintegy felét érintik. Bár Luzon szigetén már harmadik hete van érvényben kijárási korlátozás, az észlelt fertőzések és megbetegedések jelenlegi száma nem tükrözi még a járvány valós helyzetét. Arról csak további tesztek elvégzése után kaphatnak pontos képet, és majd ennek tükrében döntenek a korlátozások további szigorításáról vagy esetleges lazításáról – mondta az egészségügyi miniszter. A Fülöp-szigeteken 1418 koronavírusos esetről tudnak, és 71 ember halt bele a fertőzésbe.

Thaiföldön börtönlázadás tört ki a kór megjelenésének hírére az ország északkeleti felében található Buriram tartomány egyik fegyintézetében. Kétezer rabot kellett átszállítani a nagymértékben megrongálódott épületből – közölte az igazságügyi miniszter, aki szerint nem volt fertőzött a börtönben, a rabok mindössze alkalmat kerestek a szökésre. A turisták körében közkedvelt Phuket szigetének repülőterét április 10-től április 30-ig lezárják, a be- és kimenő forgalmat pedig hétfőtől leállítják április 30-ig – közölte Phakaphong Tavipatana kormányzó. Hozzátette: a sziget strandjait és piroslámpás negyedét szintén bezárják. Az ország bevételeinek tíz százalékát kitevő turizmus mintegy 40 százalékkal esett vissza a járvány kitörése óta. Thaiföldön eddig 1524-en fertőződtek meg az új koronavírussal és kilencen haltak meg.

Malajziában a március 18-án bevezetett kijárási tilalmat megszegő legalább 1100 embert vettek őrizetbe. Ismail Sabri Yaakob védelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy szerdától további korlátozásként lerövidítik a nyitvatartási időket és fokozzák a karanténelőírások kikényszerítését. Malajziában több mint 1500 úttorlaszt és ellenőrzőpontot alakítottak ki. A rendőrség és hadsereg munkáját drónok is segítik. A délkelet-ázsiai országok közül Malajziában a legmagasabb a fertőzöttek száma (2626), míg a halottak száma Indonéziában a legmagasabb (122).

Indonéziában a fővárosban, Jakartában van a legtöbb haláleset (75), emellett országosan 1414-re nőtt a fertőzöttek száma, 75 páciens viszont meggyógyult a hétfői adatok szerint. Joko Widodo indonéz elnök hétfőn bejelentette, hogy szigorúbb kijárási korlátozásokat és társadalmi távolságtartási intézkedések bevezetését tervezik, miután egy felmérés szerint több mint 140 ezer emberéletet is követelhet a járvány.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés