Operatív törzs: ingyenesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

2020. március 28. 12:15
A veszélyhelyzet megszűnéséig minden egészségügyi dolgozó korlátlanul és ingyenesen használhatja a közösségi közlekedést.

Jó hír, hogy a veszélyhelyzet elrendelése óta látványosan csökken a forgalom a közösségi közlekedésben is hiszen ez azt mutatja, hogy sokan komolyan vették a figyelmeztetéseket – jelentette ki az Innovácós és Technológiai Minisztérium államtitkára. Schanda Tamás hozzátette: az éjféltől életbelépett kijárási korlátozásnak további utasszámcsökkentő hatása lesz, hiszen ez is a célja. Az államtitkár elmondta, hogy az operatív törzs a tömegközlekedési járatok számának további csökkentéséről döntött, így hétköznaponként az iskolaszüneti menetrendre állnak át, hétvégén pedig a szokásos hétvégi menetrend szerint közlekednek, az agglomerációs járatok pedig április elsejétől mindennap szombati menetrend szerint járnak majd.

Mindez úgy valósul meg, hogy a MÁV és a Volán járatait összehangoljuk és leállítjuk azokat a távolsági autóbuszjáratokat, amelyek megfelelően teljesíthetőek vasúton is” – fogalmazott Schanda Tamás, hozzátéve: „a MÁV lemondta azokat a nemzetközi vonatokat, amelyek a határzár miatt amúgy is csak belföldön közlekedtek”. Az államtitkár itt kitért arra, hogy a legfrisebb döntés szerint

minden egészségügyi dolgozó korlátlan, díjmentes utazásra jogosult a helyközi közösségi közlekedésben a veszélyhelyzet megszünéséig.

Elmondta azt is, hogy a járvány megfékezésének az egyik kulcsfontosságú eleme a kontaktusok számának minimlizálása ezért mindenkit, aki utazni akar arra kérnek, hogy a telefonján mobilapplikáción keresztül vásároljon magának jegyet. Elmondta: az ITM engedélyezte a BKK-nak, hogy a márciusi bérleteket április 15-ig fogadják el. A kijárási korlátozás szabályai szerint a másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méteres távolságot kell tartani a közösségi közlekedésben is – hangsúlyozta Schanda Tamás hozzátéve, hogy a közösségi közlekedés használata után mindenki mosson kezet és fertőtlenítsen is.

Megszűnt a torlódás a határon

Tegnap jelentős torlódás alakult ki a teherforgalomban a határon, de ezt azonban sikerült regglére megoldani – mondta el az államtitkár. Emlékeztetett rá, hogy belépéskor a teherszállításban dolgozókat is szűrik és ha felmerül a gyanú, hogy valaki fertőzött, akkor két féleképpen járhatnak el. Amennyiben a fertőzésgyanus eset magyar állampolgár, akkor a kijelölt karanténba kerül elhelyezésre, de ha nem magyar állampolgárról van szó, akkor nem léphet be az ország területére. 

A járvány megfékezését célzó kormányrendelet értelmében 2020. márcus 12-én intézménylátogatás lépett életbe a felsőoktatásban, de az ellenzék felelőtlen magatartása miatt a rendelet 27-én hatályát vesztette – mutatott rá az államtitkár. Schanda elmondta, hogy ennek ellenére az operatív törzs felszólította az érintett intézményeket, hogy „a veszélyhelyzet lejárta ellenére rektori utasítás keretében változatlanul tartsák fenn az intézkedéseket”. Az intézményvezetők felelősen jártak el, a jövőhéten is folytatódik az online képzés és oktatás – jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy folyamatosan kapcsolatban állnak az üzletláncokkal és a kereskedelmi szakmai szervezetekkel. Magyarországon nincs áruhiány. Ha üres polcot látnak az azért van, mert az árufeltöltés lassabb, mint a vásárlók vásárlásának üteme, de az elmúlt napokban ez is rendeződni látszik – hangoztatta Schanda Tamás. Hozzátette: „azért, hogy ez így maradjon további intézkedéseket tettünk”. Ezeket részletezve kifejtette: egyszerűsítették a boltokból való kiszállítás szabályzását és az új munkavállalók felvételét a kereskedelemben.

Az országos tisztifőorvos ismét az elmúlt 24 óra adatainak ismertetésévell kezdte beszámolóját. Mint mondta: „jelenleg 43 beazonosított új koronavírussal megfertőződött személyt tartanak nyilván és sajnos az elmúlt napon további egy fővel megnövekedett az elhunytak száma így jelenleg 11 főt tartunk nyilván aki koronavírus fertőzött volt és elhunyt”. Müller Cecília ezzel kapcsolatban kiemelte: „ez azt jelenti, hogy a halál oka nem feltétlenül a vírusos megbetegedés volt, mert valamennyiük esetében – így az új elhunyt esetében is – igaz, hogy valamely krónikus betegségben szenvedett és erre rakódott rá a vírusfertőzés”.

Életbelépett a kijárási korlátozás

Szintet léptünk a járványügyi intézkedésekben – fogalmazott a tisztifőorvos, hozzátéve: „továbbra is az a cél, hogy lassítsák a járvány terjedését és ehhez feltétlenül szükséges a teljes lakosság együttműködése”. Müller Cecília ismét felszólította az időseket, hogy maradjanak otthonukban. „Az ő védelmüket elsősorban az szolgálja a legjobban, ha nem találkoznak más személyekkel” – hívta fel rá a figyelmet. „A délelőtt 9-12 közötti kijárási időt tekintsük egy utolsó lehetőségnek és csak akkor éljenek vele, ha más megoldás nem adatik számukra” – fogalmazott., hozzátéve: a fiatalokat arra kérik, hogy a számukra kijelölt idősávban vásároljanak be élelmiszerboltban, piacon vagy patikában. 

Müller Cecília otthoni munkavégzés fontos szempontjaira is felhívta a figyelmet. Mint mondta, nagyon fontos a személyes higiénia fokozott betartása, a környezetünk tisztán tartása és az, hogy tartsuk meg a szerveztük védekezőképességét, amennyire csak tudjuk. Itt külön kitért arra, hogy nagyon fontos a számítógép billentyűzetének tisztán tartása, fertőtlenítése. A tisztifőorvos a legfontosabbként azt említette, hogy ebben az állapotban is kerüljük a kontaktusokat. „Ne fogadjunk látogatókat és a családtagok is tartsák távol magukat egymástól, használják az infokommunikációs lehetőségeket” – fogalmazott.

Kórházparancsnoki rendszer lép életbe

A rendőrség munkatársai felkészültek a rájuk háruló feladatok ellátására a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban – jelentette ki Kiss Róbert. A rendőralezredes megerősítette: „az elsőldeges tapasztalatok szerint a lakosság megértette a szabályokat”. Mindezek ellenére egy szabálysértési törvényi tényállás foglalkozik azzal a kérdéssel, ha valaki ezeket a szabályokat rendszeresen megszegi – foalmagozott az alezredes, hozzátéve, hogy jelentős szankcióra számíthatnak a szabályokat rendszeresen megszegők, ötszáztól ötszázerez forintig terjedő bírság is lehet az ára a szabályszegésnek.

Kiss Róbert elmondta: országosan tájékoztató plakátokat helyeztek ki a kijárási korlátozás szabályaival kapcsolatban. Arról is beszélt, hogy a mai napon érkezet egy járat, a fedélzetén ahol 27 tonnányi védőfelszereléssel. Hozzátette, holnap is jön két járat maszkokkal és kesztyűkkel. A rendőralezredes elmondta, hogy a BRFK előállított egy embert, aki mentőt dobott meg egy üveggel. Itt felhívta rá a figyelmet, hogy „a mentőszolgálat munkatársai közfeladatot látnak el, ezért a BRFK kiemelten fog a későbbiekben is foglalkozni az ilyen és hasonló bűncselekményekkel”.

A honvédelmi irányító törzsekhez hasonlóan hétfőtől a Magyar Honvédség, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Rendőr-főkapitányság közreműködésével kórházparancsnoki rendszer lép életbe. Felhívta rá a figyelmet, hogy nem orvosszakmai kérdésekbe fognak beleszólni, csupán egyfajta rend kialakítását teszik lehetővé.

(Mandiner)

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó alkalom a szakdolgozat írására, záróvizsgára való felkészülésre.

Nem tudom, te láttad-e rajtuk a fáradtságot? Pihenni is kell.

Látom, nagyon vágysz már a káoszra. Most sem jött be neked, mert a kormány és az operatív törzs kézben tartja a tennivalókat.

, Az Európai Bizottság egy kiszivárgott dokumentuma szerint kevés a koronavírus-járvány megfékezéséhez szükséges védőfelszerelés az Európai Unióban. A beszerzések központilag és tagállami szinten is folyamatosak.

Az európai uniós tagállamoknak a mostanihoz képest

tízszer több személyi védőfelszerelésre és egyéb orvostechnikai eszközre van szüksége

a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéshez – legalábbis ez derül ki a Reuters hírügynökség által nyilvánosságra hozott belső uniós dokumentumból. A bizottság becslései szerint a hagyományos ellátás mindössze a szükséges ellátás körülbelül 10 százalékát lesz képes kielégíteni.,

Csak azért, hogy egy kicsit árnyaltabban tekints az eseményekre.
Az eu felszámolta a könnyűiprt. Ezért veszünk pl a törököktől anyagot........

Javasolnám inkább egytől nyolcig némelyeknek.

Látszik, hogy nem figyelsz. Az operatív törzs sajtótájékoztatója mögött rengeteg munka van. Ezek a döntések nem egyszemélyi döntések. Szakemberek és szakértők javaslatai , elemzései, tapasztalatai alapján születnek a végső döntések.

Akkor nem kap munkanélküli segélyt.

Elárulok neked egy nagy titkot. Legalábbis előtted titok volt, de csak eddig.
Az ellenzéki újságírók is tisztában vannak azzal, hogy nyugaton sincs se maszk, se fertőtlenítő, se semmi.
A maszk pár óráig sem véd, fogyóeszköz.
Nem kell a kormányt ekézned, tartsd be a szabályokat , ennyi.

Nem, az eu megelőzött minket. Nyeu-ban sincs textilipar.

Akkor költözz Spanyolországba! Ma hányan is haltak meg ott?

Csinálj forradalmat a családodban. Ezentúl csak te mosogathatsz! Na mit szólsz?

Na, akkor hozzál! Mire vársz?

Áruház felhívta a figyelmet, hogy a a személyi igazolványt vigyék magukkal. Kérhetik.
Nem tudom, hol laksz, de nálunk nincs lerabolva a bolt. Élelem van bőven, a drogéria félig üres.
Szerintem ha valaki akarja, most is hordhatja a krumplit teherautón, mint ahogy ősszel szokták.

Előre meg kellett volna rendelni a kiflit. kis faluban így szokás, mert a boltos annyit rendel, amennyi el is fogy. Ezeknél a kis falusi boltoknál engem az árképzés szokott nagyon bosszantani, de ez vírusfüggetlen.
Szerintem van olyan környék, ahol jobban szerveznek. Remélem, nem tévedek.

Megérdemlik az ingyenes utazást, a köz javára!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés