LMP: Kapjanak bővebb tájékoztatást az önkormányzatok!

2020. március 28. 12:37
Szerintük a kormánynak el kellene gondolkodnia a kijárási korlátozás további szigorításáról is.

Az LMP arra kéri a kormányt, hogy az operatív törzs adjon részletes tájékoztatást a nagyvárosok polgármestereinek a koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatban – mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője szombaton, a Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt kifejtette: az önkormányzatok vezetői akkor tudnak felelősségteljes döntéseket hozni a koronavírus elleni védekezésben, ha tisztában vannak azzal, hogy településeiken mennyien fertőződtek meg, hányan szorulnak ápolásra.

A polgármestereknek szükségük van ezekre az információkra ahhoz, hogy intézkedni tudjanak a helyi közszolgáltatásokkal, tömegközlekedéssel és intézményekkel kapcsolatban - indokolta kezdeményezésüket. A kormánynak pedig a szükséges forrásokat is biztosítania kell – tette hozzá. Az LMP frakcióvezetője elmondta: szerintük a kormánynak el kellene gondolkodnia a kijárási korlátozás további szigorításáról, hogy mindenki csak a valóban alapvető fontosságú esetekben hagyja el otthonát.

Keresztes László Lóránt emellett sürgette a kormányt, hogy minél hamarabb indítsa el gazdasági mentőcsomagját, mondván: a kijárási korlátozások ezen a területen is komoly hatással járnak majd. Az ellenzéki politikus végül megismételte, továbbra is úgy gondolják, hogy csak korlátozásokkal és garanciákkal vezethető be a koronavírus miatti rendkívüli jogrend. Az LMP ezért azt kezdeményezi, hogy a kormány 90 napra kapja meg a rendeleti kormányzás lehetőségét, amit további 30-30 napokkal automatikusan, az Országgyűlés döntése nélkül meg lehetne hosszabbítani, ha „a vírus terjedésének objektív körülményei” indokolják – közölte.

(MTI)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az LMP pedig gyakorlatilag a mérhetetlenség határára sodródott. "

https://pestisracok.hu/a-nepsz..

Úgy látszik, Keresztes László nem ismeri az önkormányzati törvényt, amibe le van írva, hogy mi a feladata járvány esetén az önkormányzatoknak. Ezen túl a kormányrendeletekben megjelölteket kell figyelembe venniük. Olvasni talán tudnak.

Az operatív törzsnek van telefonja, honlapja E-mail címe, ahol a szükséges információkat be tudják szerezni. Egyébként az önkormányzatoknál is kell lenni operatív törzsnek, aki folyamatos kapcsolatban van az országos törzzsel.

A kijárási tilalom korlátozását pedig az operatív törzs javasolja, szabja meg és a kormány kormányrendelettel írja elő.

Nincs szüksége az önkormányzatnak időkorlátra, mert az önkormányzati törvény tartalmazza, hogy mit tehet meg. Ami abban nincsen benne, azt a kormányrendelet fogja tartalmazni.

Mindent a maga idejében

A gazdasági mentőcsomag elindításához először tisztában kell lenni a források nagyságával. A pénzügyminisztérium április közepéig átdolgozza a költségvetést. A gazdasági egységek pedig elkészítik a saját üzleti tervüket, amelyhez pályázat útján kérhetnek támogatást, forrásokat. Ezek lehetnek vissza nem térítendő források, kedvezményes hitelek. Amikor a járvány megszűnik, a termelés beindulhat, akkora kell készen lenni a vállalkozói és kormányzati terveknek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés