Hatékony védekezés az online hangulatkeltés árnyékában

2020. március 28. 20:27

Erdős Gergely
Vendégszerző
Nagy visszhangot váltott ki a közbeszédben, hogy az ellenzéki pártok – a DK-tól a Jobbikig – nem szavazták meg a koronavírus-törvényt, lassítva ezzel az eredményes védekezéshez szükséges reakció sebességét. Jogosan tehető fel a kérdés, hogy a magyar választók vajon hogyan vélekednek az ellenzék e lépéséről, és vajon milyen tényezők befolyásolják őket álláspontjuk kialakításában?

A Századvég kutatása alapján megállapítható, hogy a magyarok több mint kétharmada támogatja az aktuálpolitikai ellentétek félretételét, és a járvány elleni védekezést célzó törvényjavaslat megszavazását, és mindössze a 24 százalékuk nem tartja ezt indokoltnak. A válaszadók médiafogyasztási szokásai tükrében vizsgálva ezt a kérdést egy érdekes összefüggést fedezhetünk fel. Míg a televízióból, a rádióból, illetve egyéb forrásokból tájékozódó megkérdezettek esetében 70 százalék vagy ezt meghaladó mértékű a szóban forgó jogszabály meghozatalát támogatók aránya, addig a különböző online felületeken informálódók esetében már érezhetően alacsonyabb, 58 százalékos.

E jelenség elválaszthatatlan a meghatározó balliberális véleményformálók online tevékenységétől,

amit közelebbről is érdemes górcső alá venni.

Régóta ismert, hogy a vezető ellenzéki politikusok – a baloldali publicistákkal karöltve – előszeretettel használják az online teret nézeteik terjesztésére, illetve a választópolgárok befolyásolására, amely nem volt másként a koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedések kritikája kapcsán sem. Azonban e tevékenységük során gyakran nem a járvány elleni eredményes védekezés szempontját tekintették elsődlegesnek, hanem különböző pártpolitikai szempontok érvényesítését. Érdemes felidézni többek között a Momentum elnökének, Fekete-Győr Andrásnak az eszmefuttatását, aki közösségi oldalán „ijesztő felkészületlenségről” és a „szétrohasztott egészségügy improvizálásáról” írt. Ugyancsak a hangulatkeltés útját választotta a jobbikos Brenner Koloman, aki szerint a miniszterelnök a Jobbik javaslatait megkésve hajtja végre, és ezzel a magyar polgárok életét kockáztatja. A szocialista párt elnöke, Tóth Bertalan szerint pedig az eddigiekben meghozott járványügyi intézkedések „hiányosak, elégtelenek és elkésettek”.

A pánikkeltésre irányuló megszólalások, vélemények azért aggályosak, mert a megfogalmazóik – figyelmen kívül hagyva a közvélemény befolyásolásával kapcsolatos felelősségüket –

aláássák a járvány elleni hatékony védekezésbe vetett közbizalmat.

Tovább árnyalja a képet az egyes online sajtóorgánumok szerepe. Megfigyelhető, hogy bizonyos ellenzéki hírportálok a hiteles tájékoztatás helyett politikai hangulatkeltésre és „klikkvadászatra”, vagy adott esetben álhírek terjesztésére használják fel a koronavírus-járvány által előidézett szorongatott helyzetet. E tevékenységük azért fokozottan veszélyes, mert az emberek tekintélyes része az nyomtatott sajtó helyett kizárólag online forrásokból tájékozódik. Szintén aggasztó az a gyakorlat, amikor egyes véleményformálók és médiumok különböző online „közvélemény-kutatások” eredményeire hivatkozva próbálják befolyásolni a választók álláspontját. Könnyen belátható, hogy az így nyert eredmények nem vetíthetők a teljes népességre, hiszen egyrészt az internetet nem használók kimaradnak e felmérésekből, másrészt pedig csak azok a válaszadók kerülnek bele, akik önkéntesen „rákattintanak” az adott internetes szavazásra.

Összegezve kijelenthető, hogy a járvány által okozott különleges helyzetben az ellenzék vezető politikusai, és a hozzájuk köthető sajtóorgánumok, illetve publicisták részéről is kiemelkedően fontos lenne a koronavírus elleni védekezés hatékonyságához való hozzájárulás, melyhez nélkülözhetetlen a pártpolitizálás időleges félretétele, valamint a félinformációk mellőzése a lakosság tájékoztatása során.

***

Szerző: dr. Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzéki média valóban meg akarja rengetni az egészségügyben vetett bizalmát az olvasóinak.
Két példa: nálunk magas a halálozási arány , nem lesz elegendő képzett ember a lélegeztető gépek működtetésére.
Persze értem, hogy a kormányt akarják támadni, de az egészségügyi dolgozókat sikerül.

Nem zárták be az iskolákat.
Az oktatás folytonos.

Bekaphatod.

Világ proletárjai egyesüljetek!

Naiv vagy, de egyszer majd szembejön veled a valóság...

Gyilkos képviselők, mert nem akarnak korlátlan hatalmat adni a Vezér kezébe????
Te egy másik Magyarországon élsz.
Ha a Párt azt mondja, hogy a Parlament majd egy meghatározott időn belül újra összeül, hogy értékelje a helyzetet, az ellenzék szó nélkül megszavazza a törvényt.
De Vezéred korlátlan, határidő nélküli felhatalmazást akart.
Egy demokrácia nem így működik,de Vezéred még a kádári időkben szocializálódott...

Látható, hogy az ellenzéki média kezd elbizonytalanodni.
A HVG az egyik legdurvább ellendrukker. Az olvasóit endesen felhergelt állapotban tudja tartani. És mégis: a vírussal kapcsolatos cikkekhez már nem lehet hozzászólni.

A ballib és médiája nagy hangon mossa össze az iskolabezarast a digitális oktatással. A ballib iskolabezarast akart.
Ehelyett jött a digitális oktatás, aminek keretén belül az oktatás folyamatos. Az iskolák nem zártsk be!

Egyetértünk.
Másba már nem tudnak belekötni, mint a savszelessegbe.
Így is, hogy a tervezettnél egy évvel előbb került sor a bevezetésére, kiállja a próbát.

Nagyon sz.r duma ez, hogy "korlátlan a ti hazugságotok".
Mert az, hogy "mi van ha", nem fog már kiderülni, miután Vezéred még esélyt sem adott ennek.
Amúgy a gugli a te barátod is, vagyis utánaolvashattál volna annak, hogy mi is az a "rendeleti úton kormányzás".
Mert az nagyon más, mint amit te irkálsz:
"Tehát kizárólag a kormány döntésén múlik, meddig marad fenn a veszélyhelyzet, amely alatt - e javaslat alapján - rendeleti úton felfüggesztheti egyes törvények alkalmazását, eltérhet törvényi rendelkezésektől, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat..."

Vagyis NEM IGAZ, amit te írsz, hogy "A felhatalmazás csak a járványt érintő ügyekre lett volna érvényes".
Jó lenne, ha visszatérnél a valós világba onnan, ahol te most élsz, mert akkor szembe jönne veled a valóság...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés