Az európai szolidaritás és az európai értékek

2020. március 28. 13:02

Ungár Péter
Facebook
A koronavírus az elmúlt két napban megmutatta, hogy ez tényleg semmi más, csak egy gyermeteg mese.

„Sokszor hallottunk az elmúlt években arról, hogy milyen fontos az európai szolidaritás és az európai értékek. Hallottuk a tanmeséket arról, hogy az EU centrum-országai, például Németország és Hollandia milyen fejlettek, milyen jó helyek, olyannak kéne lennünk, mint ezek az országok. Ezek az országok ugyanis a mese szerint szolidárisak, nem nacionalisták, Európában gondolkoznak és alapvetően csodálatos helyek.

A koronavírus az elmúlt két napban megmutatta, hogy ez tényleg semmi más, csak egy gyermeteg mese. Az első: a német köztévén lement egy adás arról, hogy a szörnyű nacionalista lengyelek lezárták a határaikat, és csak olyan munkavállalók mehetnek át a határokon, akiknek munkaszerződésük van. Ez a német köztévé riportere szerint szörnyű nacionalista dolog, hiszen rengeteg német idős és beteg ember támaszkodik a lengyel gondozókra, és hogy szemmel láthatólag a lengyeleknek nem számítanak ezek a beteg, idős emberek, és aláássák az európai szolidaritást. Vagyis nem az a probléma, hogy a német beteg- és idősápolás évtizedek óta erre a németnél olcsóbb és kiszolgáltatottabban foglalkoztatott kelet-európai munkaerőre épített, és hogy százezrével vannak lengyel (és ne legyen kétségünk: magyar) ápolók az egészségügyben és az otthoni gondozásban, akik szerződés nélkül dolgoznak, hanem az a baj, hogy koronavírus miatt nem tudnak jönni.

Ráadásul olyan becsmérlő és arrogáns módon fogalmaz a német köztévé a lengyelekről, ami Európán kívüli kontextusban politikailag inkorrekt rasszizmus lenne és következményei lennének. Itt amúgy van egy üzenetem a német köztévének: a magyar és lengyel gondozó, aki miatt valamennyire működik a német jóléti állam, nem tagja a két ország kormánypártjainak, nem az ellenség, hanem EU-s állampolgár, akiket szerződés nélkül foglalkoztatni nem igazán illik az »európai értékek« szlogenhez. A második hír, szintén az előző két napból: Németország és Hollandia megvétózta az EU tervezett koronakötvény konstrukcióját, egy közös eszközt arra, hogy az eurózonában közösen finanszírozzák a vírus elleni küzdelem egy jelentős részét.

Ráadásul a holland pénzügyminiszter azt mondta indoklásként, hogy az EU készítsen egy jelentést, hogy melyik országnak hogyan keletkezett pénzügyi tartaléka és ebből vonjanak le tanulságokat. Magyarul, az a holland álláspont, hogy amíg ezrek halnak meg Olaszországban és Spanyolországban, arra van idő, hogy egy jelentés keretében kioktassanak mindenkit, hogyan kell jól kormányozni. Nem véletlenül mondta a portugál kormány erre azt, hogy ez a »visszatérő kisstílűség teljesen aláássa az EU-t.« Ebből is látszik, hogy mi a valóság, amit a fejlett nyugat meséje elfed: nemzetállami önzést és kioktatást.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 186 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Arra az átcsoportosított pénzre gondolsz, amit már elköltöttünk?

Az ARD meg a ZDF a göbbelsi filmhíradók és az NDK tévé keveréke.

Mert nem hivatásos gondozó.

Hová lett Áder János?

Szebb Jövőt!

A hozzászólásaidat olvasgatja és kijegyzeteli, te fasz.

A LIBE bizottság azonnali és alapos vizsgálatát követelem Ungár Péter ellen.

Lehetőleg a Hetes cikkely elindítását is az európai értékek megsértése miatt.

Jó reggelt, Ungár úr!

Sajnálom, hogy nem értetted meg Péter mondanivalóját, s nem fogtad fel emberi, politikusi nagyságát. Fidesz szavazó vagyok, de Ungár Pétert mindig is nagyra értékeltem, s ez semmit sem változott.

Az EU minden szempontból életképtelen konstrukció, a krízis után le kell ülni, s megtárgyalni a feloszlatását, s új, életképes együttműködési rendszerek kidolgozását.

Péter egy okos, intelligens ember, döntései, nyilatkozatai mögött ne keress másokat.

Kedves albatros!

Hitelességed nálam ott bicsaklott meg, hogy a jövő heti lehűlés kapcsán arról írtál, április, ideje vetni a krumplit. Belpestiként nem vagyok agrárszakértő, de van barátom aki hobbi kertészként közel áll a földhöz. S mindig azt mondja, hogy a burgonyát ültetik.

Az európai uniós politikai kultúra és értékrend a gyarmatosítás.
Ez viszont nem most derült ki.

Hiszen a portugálok 1415-ben kezdték (EU),
a spanyolok 1492-ben (EU),
az oroszok 1580-ban,
a hollandok 1602-ben (EU),
a franciák 1605-ben (EU),
az angolok (britek) 1607-ben (EU),
a dánok 1620-ban (EU),
a svédek 1638-ban (EU),
a németek szintén 1638-ban (EU),
az osztrákok 1719-ben (EU),
a belgák 1885-ben (EU),
az olaszok szintén 1885-ben (EU),
végül a norvégok 1927-ben.

Jeleztem talán a norvégoknál az EU (Elcseszett Umbulda) tagságot?
Vagy a szövegértéseddel rontod az amúgy is csapnivaló magyarországi átlagot.

Nem hiszem, h. az EU léte a tényleges biztosíték az egymás ellen esetlegesen viselt háborúk ellen.

Életképesebb lenne a nagyjából azonos gazdasági szinten állók gazdasági összefogása.

Ez, ami van, minden, csak nem összefogás, talán inkább a gazdagok összefogása a szegények kifosztására. VAN a két csoport között átjárás, tanulmányozni és másolni kellene a finn feltörés módszereit. A magyar rendszerek eddig nagyon szerettek mindent újra feltalálni, ez eddig nem igazán volt eredményes.

Igen, ez lenne az ideális.

A Nyugat viszont bebizonyította, h. nincs más érdek, mint az övé. Így nehéz együttműködni.

Meglátjuk, remélhetőleg, valami csoda folytán mindnyájan.

Egymásnak részvételünk ebben az elvi ügyben. És, sajnos, a valóságban is. Az is olyan szomorú, h. a végét sem lehet látni.

Viszont változatlanul olyan sok a rendes, segítőkész, munkáját ellátó, mindenhol!

ÁVÓs tufa elmagyarázza a német tufáknak hogy volt az 56-os felkelés: https://youtu.be/uwCJGx36Dzo
A német 'közszolgálat" évi 8M€ ( incl. regionális). M1..M5 80MFt. Ma megnézheted az izlandi meccset is. Egyenes vonalú egyenletes mozgás, József Attila lánglelkű költészete az M5-ön.

ezt a hazugsagot mar tobb helyrol cafoltak.

ugy adott mint a mesebeli leany, adott is meg nem is.
mintha en azt mondanam neked hogy a tavaly evi szep kartyad es kafeteriad egye fene iden koltheted barmire (ja, hogy mar elkoltotted arra amire lehetett? akkor igy jartal)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés