Lezárt határokkal ünnepli Schengen a 25. születésnapját

2020. március 27. 7:20

Szűcs Ágnes
Index
Gyakorlatilag az összes európai határon visszaállították a határellenőrzést a koronavírus terjedése miatt.

„Az európai határokat lebontó egyezményt 1985-ben írták alá a luxemburgi Schengen városában, de csak tíz évvel később, 1995. március 26-án lépett életbe. Az együttműködésnek jelenleg 22 uniós állam a tagja, illetve Svájc, Norvégia, Lichtenstein és Izland.

A Schengeni Egyezmény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az EU egyik legnagyobb vívmánya, a személyek és áruk szabad áramlása megvalósulhatott. A szabályok azonban lehetővé teszik, hogy

A TAGÁLLAMOK RENDKÍVÜLI HELYZETEKBEN VISSZAÁLLÍTSÁK A HATÁRELLENŐRZÉST, HA ÚGY ÉRTÉKELIK, HOGY EZ ELENGEDHETETLENÜL FONTOS A KÖZREND ÉS KÖZEGÉSZSÉGÜGY VÉDELME ÉRDEKÉBEN.

Az Európai Bizottság ebben az esetben csak kérheti a tagállamokat, hogy viselkedjenek racionálisabban.

Ezt az elmúlt két hétben többször meg is tette, gyakorlati útmutatót adott ki a kamionoknak elsőbbséget biztosító zöld sávokról, ajánlást a határigazgatáshoz. A politikai nyomásgyakorlás eszközét alkalmazva Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke gyakran beszél a témáról a nyilvánosság előtt, Adina Vălean közlekedési biztos pedig rendszeresen egyeztet a miniszterekkel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az évforduló alkalmából az ideiglenes határellenőrzések eltörlésére szólított fel Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter csütörtökön.
"Most fontosabb a szolidaritás, mint valaha. A schengeni együttműködés segítségével leszünk csak képesek arra, hogy szembenézzünk a járvány hihetetlenül nehéz kihívásaival"

A luxemburgi maffia jelenlegi arca, Asselborn, Európa egyik legszorgalmasabb elárulója. Miközben a szolidaritásról hadovál a szenvedő olaszoknak kína és az oroszok küldtek nem verbális segítséget... Luxemburg mit is küldött?

Válaszok:
Berecskereki | 2020. március 27. 7:35

,, Luxemburg mit is küldött?,,

Hadházy szocskát.

Lehet, együtt rúgták a labdát a poros grundon, még porbafingó korukban... , persze, hogy nem ismeri egyikük sem a jó Soros et-sat...

Már megkezdődött az érzékenyítés a Soros-ringyók részéről: a nemzeti határok gyengesége miatt jönnek a bajok, meraglobális NAGY HATÁR, azolyanerős, hogy rajta nem jöhetett volna át a vírus...

Not too soon - ahogy az angol mondja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés