Az amerikaiak üdvözlik Észak-Macedónia NATO-csatlakozását

2020. március 27. 21:19
 Az amerikai külügyminisztérium pénteken közleményben fejezte ki elégedettségét Észak-Macedónia NATO-csatlakozása miatt.

A Mike Pompeo külügyminiszter által aláírt közlemény Donald Trump amerikai elnököt idézve megállapítja, hogy a NATO több mint 70 éve „a nemzetközi béke és biztonság bástyája", és leszögezi, hogy Észak-Macedónia NATO-csatlakozása az észak-macedóniai nép és kormányzat hosszú évekig tartó erőfeszítéseinek eredménye. „Észak-Macedónia NATO-csatlakozása az egész térségben elősegíti majd a nagyobb integrációt, a demokratikus reformokat, a kereskedelmet, a biztonságot és a stabilitást" – fogalmaz a közlemény.

Hangsúlyozza egyben: ez a csatlakozás jelzés az észak-atlanti szövetségbe igyekvő többi országnak is, hogy nyitva áll az ajtó mindazok számára, akik akarnak és tudnak is tenni a csatlakozáshoz szükséges reformokért és vállalják a tagsággal járó felelősséget is. Az amerikai külügyminisztérium hangsúlyozta: a NATO 30. tagjának üdvözlésekor megerősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét az észak-atlanti szerződés 5. cikkelyében foglalt közös védelem mellett.

Észak-Macedónia pénteken vált a NATO hivatalos tagjává, miután – a NATO bejelentése szerint – Szkopje képviselői letétbe helyezték országuk csatlakozásának ratifikációs okmányait a katonai-politikai szövetséget létrehozó washingtoni szerződés letéteményes állama, az Egyesült Államok kormányánál. A balkáni ország az észak-atlanti szövetség 30. tagállama lett.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés