Török Gábor minimum téved 2.

2020. március 26. 14:17

Mráz Ágoston Sámuel
nezopontok.hu
Török Gábor nemrég úgy vélte, hogy a politikai elemzés meghalt. Nem lehet, hogy ő ölte meg?

„Az ismert politológus-kolléga azt állítja, a Fidesz előrehozott választásokat tervez a veszélyhelyzet után és a vitatott törvénytervezete ennek politikai megalapozására szolgál csupán.

Török Gábor az SZDSZ-től Vona Gáborig már mindenkinek dolgozott, vajon most ki a megrendelője? Legutóbbi közismert, független-objektív jóslata 2018-ból való, amikor a választásokon a Jobbik előretörését és a Fidesz számára kellemetlen meglepetést vizionált. Tévedett. Most is, minimum, téved. Szándéka az lehet, hogy ország-világ felé megüzenje, Orbán Viktor »hataloméhsége« szerinte »mindenre képes«. Csakhogy Magyarország nem Törökország és nem is Török-ország, hiszen:

A magyar kormánynak a jelenlegi parlamenti többsége biztos hátteret nyújt a kormányzáshoz, 2022 tavaszáig minden jel szerint biztosított a kétharmados többsége, amely az alkotmánybíró-választástól az Alaptörvény esetleges módosításáig kellemes helyzetet teremt számára. Minek mondjon le erről a Fidesz? Minden választás egyben kockázat is, a Gyurcsány Ferenc által megszervezett posztfasiszta-antifasiszta koalícióval szemben (ha sikerül minden korábbi hívüket táboron belül tartaniuk) nehezebb lesz a Fidesznek kétharmados felhatalmazást szereznie, mint 2010 óta bármikor, azaz nem érdemes a kormányoldalnak előre rohannia.

Természetesen a magyar országgyűlés többsége bármikor dönthet úgy, hogy feloszlatja magát, s ebben az esetben előrehozott választásokra kerülne sor, azonban a választás időpontját nem lehet eltolni a veszélyhelyzetben sem, mivel azt az Alaptörvény rögzíti (négyévente április-májusban kell tartani). Azaz Török Gábor sugalmazásának van alkotmányjogi alapja, csak hiányzik mögüle a politikai racionalitás. A kormányfő által többször hangoztatott versenyelőnye Magyarországnak, hogy a rendszerváltozás óta (!) nem volt előrehozott választás – miért éppen nehéz időkben akarná a stabilitás előnyét felszámolni a kormányfő? Amikor még az sem biztos egyes európai országokban, hogy a koronavírus miatt egy-egy választást technikailag le lehet bonyolítani. 2022-ben, minden jel szerint, ennek kevesebb kockázata van.

S végül egy politikai logikai szempont, amelynek Török Gábor saját bevallása szerint felkent szakértője: a Fidesz számára a jelenlegi politikai helyzet nemcsak a parlamenti matek miatt kedvező. Akárcsak a migrációs válságban, az ellenzéki szavazók harmada-fele most is egyetért a kormánnyal. Ilyenkor a percemberkék a pillanatot akarják kiélvezni (vö. előrehozott választás), a stratégák a hosszú távú hatásban gondolkodnak. A Fidesznek az az érdeke, hogy az ellenzéki választók emlékébe beleégjen a Gyurcsány-koalíció magatartása, nem az, hogy egy helyzeti előnyt azonnal aprópénzre próbáljon váltani. 2006 után sem akarta Orbán Viktor az akkori alkotmányos válságot az alkotmányellenes hatalomszerzésre felhasználni, s stratégiai türelme 2010-ben kifizetődött.

A sejtetés és üzengetés nem méltó az elemzéshez, ezért is gondoltam, hogy a fenti érveket érdemes megosztani a gondolkodó emberekkel. Török Gábor nemrég úgy vélte, hogy a politikai elemzés meghalt. Nem lehet, hogy ő ölte meg?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Török Gábor nemrég úgy vélte, hogy a politikai elemzés meghalt. Nem lehet, hogy ő ölte meg?

Vagy esetleg a politikai elemzés elment a józsefvárosi kínai negyedbe és kapott egy echte vuhani vírust...

Török= Lengyel:-))))
Egyik sem talál el soha semmit:-))))))

Akar igaza is lehetne....de nem lesz.
Ehhez érteni is kell, nem csak dumálni

Minden politikai elemzés "ha-akkor" típusú variációkészítés. Kár tehát túl komolyan venni az elemzéseket, mert véges látószöghöz kötöttek. Jómagam kormánypárti szavazó vagyok, de szívesen olvasok minden elemzést, ha arról első ránézésre nem derül ki, hogy durván elfogult.

Arisztotelész a Hermeneutika 9. könyvében azt írja, hogy a jövőbeli eseményekről nem tudunk jelentéseket tenni. Például ha azt mondom, hogy holnap lesz tengeri csata, ez nem is igaz, nem is hamis. Mint ahogy ennek a tagadása sem.

Török Gábor egy kókler.

Dehogynem: ellopja a maszkokat és azt hazudja, hogy a németek
voltak. Ezt a verziót még nem vezettétek elő. Éberség elvtársak,
éberség!

Őrjöngés? B+, te hülye vagy...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés