Majdnem hárommilliárdot szán Karácsony a „Budapest-pótlékra”

2020. március 26. 15:40
A pótlékot 24 intézménynél vezetik be, és a többlettámogatás átlagosan az intézményi bérkeretek 15 százalékával és kapcsolódó közterhek összegével egyezik meg.

A főváros a fenntartásában működő kulturális, köznevelési, szociálpolitikai ágazathoz tartozó költségvetési intézményeknél új bérelemként bevezeti az úgynevezett „Budapest-pótlékot”, amelyre idén 2 milliárd 858 millió 907 ezer forintot biztosít – erről Karácsony Gergely döntött a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva.

Mint a budapest.hu oldalon közzétett javaslatban olvasható, a közalkalmazotti bértábla több mint tíz éve tartó változatlansága miatt az intézményi bérek „összetorlódtak, a hosszabb ideje dolgozó, vagy magasabb szakképzettségű munkatársak elismerését nem teszik lehetővé. A kialakult helyzet egyrészt komoly bérfeszültséget teremtett, másrészt elvándorlás volt a következménye. A méltatlan helyzet rendezéséért a fenntartó az idei évtől a „Budapest-pótlék” bevezetésével kívánja elismerni a fővárosi feladatokat az intézményekben ellátó közalkalmazottak munkáját – írták.

A pótlékot 24 intézménynél vezetik be, és a többlettámogatás átlagosan az intézményi bérkeretek 15 százalékával és kapcsolódó közterhek összegével egyezik meg. A „Budapest-pótlék” bevezetését biztosító többlettámogatás felosztásáról az intézmények vezetői döntenek munkáltatóként, azaz nem minden munkatárs bére emelkedik egységesen 15 százalékkal.

 A határozat szerint a pótlék dolgozónkénti összegének nagyságáról az intézmény vezetője dönt, figyelembe véve az eltöltött jogviszony időtartamát, továbbá mérlegelve az intézményi átlagkeresettől legalább húsz százalékkal elmaradó alapbérre jogosult közalkalmazottak esetében a magasabb bértöbblet biztosítását. A „Budapest-pótlék” összegének egyes foglalkoztatottaknak történő megállapításánál az intézmény vezetője kikéri a munkavállalói érdekképviseleti fórum véleményét – olvasható.  Az elfogadott javaslatban az szerepel, hogy a 24 intézményben mintegy 4400-an dolgoznak.  Veszélyhelyzet idején – törvényi rendelkezés értelmében – a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét a főpolgármester gyakorolja.

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így olvastam elsőre:
"Majdnem hárommilliárdot szán Karácsony a "Budapest-Pride-ra"

Felmerül a korrupció gyanúja.

Gergő! Meddig lesz TEJhatalmad? Mi a dátum?

Te valóban hű vagy a nickedhez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés