Kutatnak a szegedi tudósok: ön is segíthet a járvány elleni védekezésben!

2020. március 26. 10:26
Három nap alatt százezer kitöltés: a koronavírus-járvány modellezésén dolgozó, Röst Gergely vezette szegedi kutatócsoport anonim kérdőívének kitöltésével minden válaszadó segíthet, hogy még hatékonyabb legyen a járvány elleni védekezés. Töltse ki ön is!

A kérdőív itt érhető el: Magyar Adatszolgáltató Kérdőív.

 

Nagymértékű adatgyűjtésbe kezdett a koronavírus-járvány modellezésében nagy sikereket elérő, Röst Gergely vezette szegedi kutatócsoport. Az általuk készített anonim kérdőív kitöltésével

most minden Magyarországon élő ember sokat segíthet a koronavírus-járvány természetének megértésében,

és ezáltal a járvány elleni védekezésben. Minél több adat kerül ugyanis a matematikai modellbe, annál világosabb lesz, hogy melyek azok az intézkedések, amelyek Magyarországon a leghatékonyabban akadályozzák a koronavírus terjedését.

A minap mi is beszélgettünk a Szegedi Tudományegyetem matematika tanszékének docensével, aki csapatával a kínai járvány elindulását követően sikeresen modellezte a betegség terjedését az ázsiai országban. Ezt követően még februárban előre jelezték, hogy a koronavírus-járvány szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb ország Olaszország lehet  és amikor még mindössze 28 igazolt iráni esetről tudtak, kiszámolták, hogy a közel-keleti országban már valószínűleg már 2000 körül van a fertőzöttek száma.

Röst Gergely a Mandinernek adott interjúban elmondta, hogy újabb kutatásokon dolgoznak, folyamatosan elemzik a járvánnyal kapcsolatos információkat: a megbetegedések számát, a betegség megjelenését a Kínán kívüli országokban és a megelőzés érdekében bevezetett intézkedéseket, és

azt is vizsgálják, hogy a magyarországi intézkedések mennyire hatékonyak.

Ehhez viszont nagy mennyiségű magyarországi adatra van szükségük. Valószínűleg nem ússzuk meg a tömeges fertőzéseket, de a járványmodell nagyon sokat segíthet abban, hogy megfelelő lépésekkel kordában tudják tartani a betegséget, ezzel pedig megmenthető a túlterheltségtől az egészségügyi rendszer.

Ebben most ön is részt vehet. Lássuk, hogyan!

A kutatócsoport az általuk közzétett Magyar Adatszolgáltató Kérdőívvel (MASZK) névtelen adatokat gyűjt a magyar lakosság viselkedésének a járvány hatására történt megváltozásáról. A kutatás célja, hogy  lakosság névtelen adatszolgáltatásai alapján, a kapcsolattartási szokásokat felmérve olyan adatbázist építhessenek, mely segít a magyar kutatócsoportoknak megérteni az új koronavírus terjedésének mikéntjét, hogy ezáltal hatékonyabb megelőzési módokat fejlesszenek a járvány terjedésének megakadályozására.

 

 

A kérdőív kitöltése nem teszi lehetővé a személyazonosítást,a válaszok teljesen anonimak és kizárólag a járvány megfékezését segítik. A kérdőívet, amelynek kitöltése 5-10 percet vesz igénybe, itt tudják elérni. A kutatásban demográfiai adatokra és a napi tevékenységre vonatkozó kérdések szerepelnek. 

Röst Gergely megkeresésünkre elmondta, hogy

felmérésük három napja indult, és már százezren kitöltötték.

Kiemelte, hogy a járványmodellezést az segítené legjobban, ha az emberek néhány nap vagy hét különbséggel újra és újra kitöltenék a kérdőívet, hogy a viselkedésük időbeli változását is tudják vizsgálni. 

Az első, általános demográfiai adatokra vonatkozó kérdéseket egyszer kell megválaszolni, a tevékenységünkkel kapcsolatos kérdéseket pedig akár naponta. Azért, hogy a rendszeres adatszolgáltatás egyszerűbb legyen, hamarosan elérhetővé tesznek egy mobilapplikációt is, és arra biztat mindenkit, hogy töltsék le és használják mert ezzel is segíthetik a vírus terjedésének megakadályozását.

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A korrupciójárvány ellen nincs valami erős szer?

Mondjuk ólomból?
Vagy kenderből?

Megnézte már valaki az országos tisztifőorvos életrajzát? Világi pap. Viszont a szakvizsgáit nem találom. Ó, csak nem politikai kinevezett?

@Groswenor2
Neked semmiképpen sem. Minden vírus elkerül, annyira retardált vagy.

Ez aaaaz!
Csakafidesz!

Ne erőlködj. Értem én, hogy mindent le kell járatni, de most nem te vagy a leghitelesebb.

Hát ez az, hogy mi az?

Te pedig úgy gondolod, okosabb vagy bárkinél és eldöntöd a vitát.

Igen teli lehetne. Pár lényegtelen dolgon múlott a dolog. Nem tudták előre a járványt, és látatlanban nem készültek rá. Sajnos más, általad talán ájult tisztelettel említett országok sem.

Ugyanezen országoktól, a nagy Európából nem sikerült semmit beszerezni, ezt belátva, ez által késedelmet szenvedve Kínához kellett fordulni, ahonnan az első, de még nem elégséges szállítmány már megérkezett.

Az olaszok sem kaptak semmi európai segítséget - valamiért ők sem tudták előre, hogy járvány lesz - őket olyan diktatúrák segítették, mit Oroszország és Kína. Az általad ájultan tisztelt EU a fasorban sem volt és most sincs, jelenleg is csak a pofázás szintjén működik, és megint csak Orbánt látja a valós problémák helyett.

Egyelőre ez a helyzet, pluszban hozzátenném, hogy a parlamentben a balliberális ellenzék kimutatta, akár hullahegyek árán is kiragadná a hatalmat Orbán kezéből. Hiszen a lejáró intézkedések hiánya még inkább elszabadíthatja a járványt. Ez mondjuk nem meglepő, mert elődeik, a kommunisták a világon mindenütt hullahegyeket alkotva tartották fenn hatalmukat. Most sincs jobb ötletük.

"Miért talán korrumpált valaki?"

Te melyik országban élsz?

Azért nem könnyű kérdések... Mennyi időt töltöttem ilyen és olyan emberek társaságában... Igyekeztem...

Azt lehet hallani az ellenzéki oldalról, hogy Orbán ezzel a törvényjavaslattal próbál örökös miniszterelnökké válni, egyesek szerint meg akarja hiúsítani a 2022-es választásokat. Szóval, vannak elképzelések, de a lényeg, hogy mindegyik valami ördögi szándékot feltételez. Ha ezt komolyan gondolják, akkor nyilvánvaló, hogy a felelős ellenzék ezt bármi áron meg kívánja akadályozni az ország, vagy a maga érdekében. És lehet, hogy úgy gondolják, a zsarnok megállítása megér ennyi áldozatot.

Ez a levezetés sem rosszabb, mint a ti rémisztgetésetek arról, mit is akar Orbán valójában.

A németektől, az EU-ból még felárral sem sikerült beszerezni. Gondolom, ott próbálták először, hiszen a szállítást is figyelembe véve még mindig olcsóbb lett volna.

Ne égesd már magad ezzel a hülyeséggel. Egész Európa, az egész világ ugyanabban a szarban ül nyakig, lényegében ugyanolyan felkészületlenül, de téged azzal bíztak meg, hogy egyedül minket láttass ebben a helyzetben. De folytasd nyugodtan, egyre viccesebb színfolt vagy.

Én is a témáról beszélek. Itt minden összefügg, főleg azért, mert ti teremtitek meg az összefüggést a járvány, a felkészülés és a diktatórikus törekvések között. Mindezt azért, mert ebben a helyzetben az ellenzéknek nincs, nem is lehet kompetenciája, nincsenek eszközei, nincs hatásköre, ezért együttműködés helyett segítségül híva uniós pártfogóit, és a témát másra terelve, akár a kormányt is hátráltatva próbál a pályán maradni. Ott, ahol ebben a helyzetben maximum labdaszedő lehet, ezért azután a pályáról kiguruló labdát zsarolással akarják visszaadni. Még az a szerencse, hogy itt nem csak egy labda van.

Es egy ilyen sohivatal a tesztekrol is gondoskodik, ugye?
Mert hat az a dolga, eu-i szervezet. Lenne.

Olaszországban a halálozások aránya elérte a 9 százalékot, a gócpont Lombardiában a 12,1 százalékot. Spanyolországban többen haltak meg, mint Kínában. Ott is van kormány, csak hogy tudd, kit kell hibáztatni. Egyelőre a részeredményeknél vagyunk.

Spanyolországot kihagytad és a 13:30-nál közölt táblázatot is.

Segíteni csak a felesleges készletből lehet, nekünk ilyen nincs. Mivel kiderült, hogy ilyen az EU-ban senkinek nincs, máshoz kellett fordulnunk. Ennyit írtam, nem többet.

Nyilván, csak tényleg a fene tudja. Tényleg igyekeztem korrektül kitölteni, de ha mindenki ilyen bizonytalan, mint én...

Nézhetjük darabra, nézhetjük százalékra. Én azt kérdezem, hol ilyen kevés az 1 millióra vetített esetek, elhunytak száma?

Ezek szerint megáll az, hogy ha segíteni nem tudnak, akkor ne hátráltassanak. Mert amikor baj van, akkor kiderül, hogy egy lufi az egész. A profit még akkor is megéri, ha az kiszolgáltatott helyzetet eredményez, mint a mostani helyzet. Sőt a profit fontosabb, mint az, hogy a dél európai munkanélküliek kapjanak munkalehetőséget. Képzelem, mi lenne, ha ez az elfuserált lényegét tekintve mára csak ideológiai tákolmány még több jogkört kapna.

Te sem válaszolsz, gondolom, semmi értelme a további kérdezgetésnek, szellemi maszturbálásnak.

Még nem hátráltatnak, de már aggódnak. A hátráltatás egyelőre az itthoniakra marad. Tudom, tudom, diktatúra, de én most nem tudom ezt komolyan venni.

Én arról az oldalról nézem, hogy nálunk egyelőre egységre - 1 millióra - vetítve kevesebb a megbetegedés.

Mint ahogyan más országban sem tudjuk, mennyi a rejtett megbetegedés. A mi jelenlegi állapotunkat biztatónak tartom, de ez nyilván csak pillanatfelvétel. Bízom abban, hogy fegyelmezettek tudunk lenni, nem úgy, mint azok, akik talán saját hibájukból is elég rosszul jártak. Azzal értek egyet, hogy ez nem olyan verseny, ahol győztest hirdetnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés