A gyerekek a krízis csendes áldozatai lehetnek

2020. március 26. 17:05

Unicef Magyarország
unicef.hu
Öt terület, ahol komoly veszély fenyeget.

„Az egész világ, így Magyarország is a koronavírus elleni küzdelemre figyel. A járvány az idősebb korosztály egészségét veszélyezteti a leginkább, azonban a válság a gyerekek jövőjére, jelenére is komoly hatást gyakorol. A krízis soha nem látott kihívás elé állítja a gyermekvédelmi rendszert, a vészhelyzetben pedig ezúttal is a legnehezebb helyzetben élő gyerekek a legkiszolgáltatottabbak. Az UNICEF Magyarország a következő fő területeket azonosította, ahol a gyerekeket közvetlen veszély fenyegeti.

TÁVOKTATÁS EGYENLŐTLENSÉGEI
Az iskolák bezárása és az online oktatás kezdeti nehézségei nehéz feladat elé állítják a jól felszerelt háztartásokban élő családokat is, különösen nagy lemaradást szenvedhetnek el azonban azok a gyerekek, akik odahaza nem rendelkeznek online eszközökkel, interneteléréssel. A válság a legszegényebb, legnehezebb helyzetű gyerekek lehetőségeit, tanuláshoz való jogát veszélyezteti. A szociális problémát tovább fokozná a közétkeztetés kimaradása, hiszen sok gyerek szinte csak az iskolában jut meleg ételhez.

BÁNTALMAZÁS
A kényszerű iskola és óvodabezárások óta szinte minden, ami a gyerekekkel történik láthatatlan marad a külvilág számára. Nem működik az iskolai jelzőrendszer, a bántalmazást, abúzust, szexuális kizsákmányolást még nehezebb kiszűrni, mint eddig. A összezártság és a létbizonytalanság körüli feszültségek tovább növelik a családon belüli erőszak veszélyét. Azok a gyerekek, akik eddig is a legtöbb bántalmazást szenvedték el, most még kiszolgáltatottabbakká válnak.

Az UNICEF gyermekbántalmazás elleni programjai Magyarországon: https://unicef.hu/gyermekjogok/mit-tesz-az-unicef-magyarorszagon-a-gyermekbantalmazas-ellen/

ONLINE ZAKLATÁS
Az online térben eltöltött idő óhatatlanul megnő ebben az időszakban, hiszen az oktatás és a kapcsolattartás is erre a területre összpontosul. Minden korcsoportban és helyzetben lévő gyermek fokozottabban ki van téve a cyberbullying, vagyis online zaklatás jelenségének, amely szélsőséges esetben végzetes tragédiákat is okozhat. Javaslatainkat itt olvashatja: https://unicef.hu/blog/online-a-virus-idejen/

GYERMEKVÉDELMI GONDOSKODÁSBAN ÉLŐ GYEREKEK
Magyarországon körülbelül 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban. Olyan gyerekekről beszélünk, akiket kiemeltek a vér szerinti családjukból, többnyire bántalmazás, elhanyagolás miatt, vagy azért, mert olyan rossz életkörülmények között éltek, hogy az már veszélyeztette az egészséges fejlődésüket. Ezekről a gyerekekről nevelők, nevelőszülők gondoskodnak, intézményekben, jobb esetben nevelőszülői családokban. Az intézményekben kijárási, valamint látogatási tilalmat rendeltek el, hiszen egy ilyen zárt közösség – amelyben a gyerekek egy jelentős része amúgy is különböző betegségekkel küzd – különösen veszélyeztetett.

A többségében traumatizált gyerekek mentális egészségét veszélyezteti a folyamatos bezártság, az ebből fakadó erőszak esetleges felbukkanása, valamint, hogy bizonytalan ideig nem találkozhatnak a szeretteikkel, megfelelő technikai feltételek híján pedig az online kapcsolattartás is nehezített. A digitális eszközök hiánya miatt ezek a gyerekek az oktatás területén is további hátrányba kerülnek, hiszen sok intézményben gyakran csak egy számítógép áll rendelkezésre, az emberi erőforrások szűkösek, a dolgozók túlterheltek és nem erre a feladatra lettek kiképezve.

SAJÁTOS NEVELÉSŰ, FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ, VAGY TARTÓS BETEG GYEREKEK
Sok gyermek szorul fejlesztésre, a a foglalkozások kimaradása, elmaradása olyan hosszútávú hátrányokat okozhat, amelyek később kihathatnak a gyermek egész későbbi, felnőtt életére is. Támogatásra van szükségük azoknak a szülőknek is, akik például a bezártságot nehezen viselő adhd-s, vagy autista gyermekükkel kényszerülnek karanténba, hiszen a mostani helyzetre ők sem lehettek felkészülve.

EGYEDÜLÁLLÓ SZÜLŐK, KAPCSOLATTARTÁS, EGYEDÜL MARADÓ GYERMEKEK
A munka és a gyermekfelügyelet megoldása komoly kihívás elé állít a krízis során minden szülőt, e tekintetben különösen nehéz helyzetben vannak a gyermekükről egyedül gondoskodók. A kapcsolattartást nagyban nehezíti a vészhelyzet a mozaikcsaládok esetében is, hiszen a gyermek ebben az időszakban nem, vagy nehezebben találkozhat szeretteivel. A betegség családokat szakíthat szét, illetve gyermekek maradhatnak megfelelő felügyelet nélkül.

„A krízis láthatatlan áldozatai, csendes elszenvedői a gyerekek lehetnek, közülük is a legnehezebb helyzetben lévő, legvédtelenebbek, akikre elsőként sújt le az élet minden nehézsége. Példátlan összefogásra van szükség az állami szervek, a gyermekvédelmi rendszer, a civil szféra és a piaci szereplők között, hogy megvédjük a gyerekeket ezen veszélyektől” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az UNICEF Magyarország megkezdte az igények felmérését az állami/gyeremkvédelmi gondoskodás intézményeiben hogy megfelelő segítséggel – többek között egészségügyi felszereléssel, szakemberek támogatásával, online programokkal – tudja támogatni őket a következő nehéz időszakban. „Arra buzdítunk minden céget, hogy lehetőségei szerint vegye fontolóra milyen lépésekkel tudja támogatni a gyerekeket. Mi készen állunk a párbeszédre” – jelentette ki Mészáros Antónia.

A Gyermekjogi Civil Koalíció javaslatokat fogalmazott meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára annak érdekében, hogy a gyermekjogok a járványügyi helyzet teremtette helyzetben is maradéktalanul érvényesülhessenek. A levélhez 21 szervezet és 8 egyéni szakértő csatlakozott, valamint a Eurochild európai gyermekjogi ernyőszervezet is támogatóként mellé állt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

...sszátok meg! Döntsétek már el végre, hogy akkor most az emberek alapvetően jók (mert ez az egyik liberális mantra), és akkor, amiket itt vízionáltok, azok nagyon-nagyon ritka kivételnek számítanak, vagy az emberek szörnyetegek, ha nem szegeződik rájuk kamera a nap 24 órájában!

Baromságokat írsz. A bántalmazó családtól nem az iskola tart távol, legfeljebb a gyámügy. Ne érzelgősködj már, mint egy infantilis hülye.

Oké, akkor felőlem sorakozzanak fel a gyerekek minden nap, aztán a tanárok végignézik őket, kit érhetett abúzus. Sőt, legjobb lenne, ha haza sem engednék őket a családjukhoz. Minden gyereket tartanak Unicef táborokba bezárva, ahol az Unicef Obersturmführer rajta tudja tartani a szemét mindegyiken.

Az érzelgősség működhet családon belül. Egy társadalmat nem lehet érzelgősség mentén szervezni, pláne válsághelyzetben. De felőlem legyen mindenkinek mindig igaza mindenben. Mindenesetre kötve hiszem, hogy most az a legfontosabb, hogy bizonyos gyerekeket hétköznap napközben távol lehessen tudni a saját családjuktól.

El nem tudod képzelni, hogy az isten háta mögötti helyeken is ki mindenkinek van okos telefonja, okos tévéje azok között is, akikről úgy gondolod, hogy örülnek, ha fedél van a fejük felett. És senki sem akadályozza meg őket abban, hogy azt a telót vagy tv-t esetleg tanulásra is használják. Amúgy meg ha a pedagógusok ismerik a helyzetet, fénymásolt feladatlapokat is kiküldhetnek a gyerekekeknek. Azokért meg semmit nem aggódnék, akik rendes tanítás esetén is csak ott vannak a padban, mindig könyv, füzet meg ceruza nélkül, tüntetőleg nem véve részt semmiben..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés