Összefogásra van szükség

2020. március 25. 9:20

Dömötör Csaba
Magyar Hírlap
Az ellenzék munkahelymegtartás elleni lépéseket javasol, a mi célunk a munkahelyek megtartása. Interjú.

„Már a magyar jogállamiságért nem először aggódó Kim Sche­pelle is megnyilvánult, az Európai Bizottság is »figyel«.

Szerintem most Schepelle asszonynak és az Európai Bizottságnak is akadna fontosabb teendője annál, mint hogy újra Magyarországot támadja. A járvány elleni védekezéshez más országokban is óriási összefogásra van szükség.

Lesz-e még ezek után egyeztetés a frakciókkal a védekezéssel összefüggésben?

A kormány vállalta, hogy folyamatosan tájékoztatja a frakció­kat, ez ezután is így lesz. Ebben a miniszterelnök is részt vesz, mint ahogy a hétfői plenáris tájékoztatója is mutatja.

Van-e a védekezéshez elég eszköz, maszk, kórházi ágy, orvos és ápoló?

Rendkívüli helyzetben vagyunk, a felszerelések szükséges nagyságrendjét a járvány terjedése, a rendelkezésre álló készletek és a szolgálatban lévő orvosok és ápolók száma határozza meg. A kormány azon dolgozik, hogy ez mindig elég legyen, ezért külföldről is szerzünk eszközöket, így maszkokat, teszteket vagy éppen lélegeztetőgépeket. Tegnap is érkezett repülőgéppel egy nagy szállítmány.

Mikor várható a kijárási tilalom elrendelése?

A kormány sokféle lehetséges lépést megfontol, amely az emberéletek védelmét szolgálja, de az operatív törzs még nem tett javaslatot erre a konkrét intézkedésre.

Milyen gazdaságvédelmi lépésekre lehet még számítani?

Fajsúlyos és fontos döntések születtek az elmúlt napokban. Hiteltörlesztés-felfüggesztés, a munkaadói járulék elengedése, a kata-átalányadó elengedése, a kilakoltatások felfüggesztése, csak hogy párat említsek. Ez már most több százezer családnak jelent könnyebbséget. Ha kell, további döntések jönnek. Nem mellékes körülmény egyébiránt az sem, hogy a magyar gazdaság tíz kifejezetten erős évet hagy a háta mögött, így megalapozott az a szándékunk, hogy az előttünk álló, nehezebb időszakban se kelljen megszorító eszközökhöz nyúlni. Ebben is különbözünk az ellenzéktől, ők már most olyan lépéseket javasolnak, amelyek a munkahelymegtartás ellen hatnának. Mi ezt nem szeretnénk, a cél a munkahelyek megtartása, kerül, amibe kerül.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés