Miért szavaztam volna meg a felhatalmazást

2020. március 24. 11:08

Vona Gábor
Facebook
Igen, lehet, hogy a Fidesz visszaél majd ezzel a felhatalmazással, de most ez másodlagos.

„»Nehéz idők jönnek, mindenki nőjjön fel a feladathoz.« Ezekkel a szavakkal fejezte be ma Orbán Viktor a parlamenti vitát a felhatalmazási törvényről. Nem kívánok bele menni a pro- és kontra érvekbe. Csupán azt az elkeseredésemet szeretném szóvá tenni, hogy ebben a helyzetben senkinek sem sikerült felnőni a feladathoz. Értem én az ellenzék félelmeit, nekem aztán nem kell erről semmit elmagyarázni. De azzal, hogy nem támogatták ezt a törvényt, valójában a szétszakítottságot erősítették. És ez pedig pont a kormány érdeke.

Igen, lehet, hogy a Fidesz visszaél majd ezzel a felhatalmazással, de most ez másodlagos. Ha eljön az idő, a kormányt felhatalmazási törvénnyel együtt is elsöpri a nép vagy a történelem. De most nem ez a kérdés. Nem tudjuk, mi vár ránk. Nem tudjuk, milyen világ jön. De mindenképp cudar, abban biztosak lehetünk. És nagyon nem mindegy, hogy az ország milyen lelki állapotban vág neki ennek a kihívásnak. És a mai nap bebizonyosodott, hogy újra, megint és ismételten: megosztva és gyűlölettel. Talán ma egyedül Karácsony Gergely viselkedett államférfiként.

Milyen jó lett volna, ha az összes párt vezetője, ellenzéké és kormánypártoké ma (most az egyszer?) azt üzeneték volna, egymás mellett állva: közösen fogjuk legyőzni ezt a vírust. Nem mi, nem ők, hanem közösen. Ezért szavaztam volna meg az ellenzék helyében a törvényjavaslatot. Orbán Viktor helyében pedig ezért tettem volna valami kedvezményt az ellenzék felé, hogy az ne érezze magát ugyanúgy csapdába csalva, mint az elmúlt 10 évben mindig. Mindenkinek csak egyet kellett volna hátralépnie, hogy közösen lépjünk aztán előre. Ezzel ott maradt a rossz szájíz mindkét félben, és az emberekben is, akárki akárhol áll. Legbelül megint mindannyian azt érezzük, magyarok, hogy ismét nem nőttünk fel a feladathoz. Pedig most tényleg fel kellett volna...”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 217 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajnos igaza van.

Válaszok:
Csomorkany | 2020. március 24. 11:30
DrPepper | 2020. március 24. 11:49
Csomorkany | 2020. március 24. 19:06

Első a megélhetés, igaz-e?

E tekintetben nekem is vannak kétségeim. A pálya széléről nyilván könnyebb. Abban értek vele egyet, hogy ez a végzetes és végletesnek tűnő kettészakítottság nem könnyíti meg a válságkezelést. Nem egészséges lelkület.

Miben? (Elég sok mindent mond) Karácsony már rég felfüggesztette a fővárosi közgyűlést és rendeletileg kormányoz, a klímavészhelyzetnek meg akkor lesz vége, ha elsöpri a népharag vagy soha. A kormány cselekvőképes, az ellenzéktől pedig megkapta a választ, miszerint a legnagyobb válságban sem lehet számítani rá.

Most kivételesen nem mondd hülyeségeket a Tunya.

Na, még a lélekkufár hiányzott ebből az emelkedett beszélgetésből...

A Jobbik ahelyett, hogy a realitásoknak megfelelően anno kereste volna a partnerségi kapcsolatot a Fidesszel, és az lett volna a Fidesznek, ami volt Kurz-nak az FDP (minusz a lehallgatási botrány), ahelyett elhitte magáról, hogy kihívója lehet a Fidesznek, de legalábbis az ellenzék egyértelmű vezető ereje.
Ez a húzás annyira bejött, hogy mostanra már annál az embernél kell irgalmatlanul kapálózniuk, aki ellen kimondottan létrejöttek, és a jelenlegi tendenciákat figyelve, lehet a Jobbikra 2 év múlva nem is lesz szükségük, annyira jelentéktelenné válik a párt, hogy inkább fognak hàtrànyt, mint előnyt jelenteni.
Gratulálok, Tunya, ez egy igazi sikersztori.

A politikában ritkák a harmónikus kapcsolatok, főleg az elején:)

Igazad lehet. A régi tunyával lehetett hülyéskedni, aztán egyszercsak átváltott ugyanolyan hozzászólásokra, viccelődésekre gorombán válaszolni.
Durva lett, mint a pokróc.

Azt tudom, hogy tunya fizetve van. Azt is írtam neki, amit te, hogy alpári lett, mi történt vele?
Lehetett tudni, hogy mikortól cserélték le, annyira feltűnő volt a változás.
Ez a mostani egy nagy bunkó.

Na én is ezt akartam írni. Gyarmatosító országokról vegyünk példát?

Bukdácsoltak történelemből és földrajzból.
Most jóindulatú voltam velük.

Krassó felejthetetlen. "Reszkessetek, kommunisták, dolgozni fogtok." Elmentem a temetésére, tömeg volt. Nagyon korán ment el.

Ha nyugatimádó lennék akkor sem hinném el a szorgos kishangyák dumájukat, mert tanultam történelmet, és ezekről az országokról, pl. Hollandiáról csak a kizsákmányolás jut az eszembe.
Nevezhetjük gyarmatosításnak is.

Szabad a gazda. Mennyivel?

Már nem is titkolja, hogy fletójét részesíti előnyben.

Én ezt nem így látom,, a Liget projekt szétba..sa is ezt bizonyítja. Ezt a junta dolgot ugye viccből írod? A FIDESZ tíz éve kormányoz kétharmaddal, és még mindig sehol egyetlen akasztás se, pedig Lendvai néniék már 2002-ben ezzel kampányoltak. De ha valaki jobban akar rettegni ettől, mint a vírustól tegye. A kormány legitimációja szerencsére így is elég erős.

Akkor a kormány úgy akar magának korlátlan felhatalmazást, hogy egyben megnehezíti, ellehetetleníti azt?

Ez egy igen jó cikk a témáról, azzal a kiegészítéssel, hogy Vonának is igaza van: a törvényt még így is meg kellett volna szavaznia az ellenzéknek, a saját érdekében: https://www.valaszonline.hu/20..

De ettől a FIDESZ részéről mocskos színjáték zajlik. Habony már nyeli a kokót a jól sikerült eksön után.

Mondjuk ezt meg azzal egészítem ki, hogy ha itt elszabadul a pokol, az ellenzék részéről kb. ugyanilyen szintű objektivitásra és korrektségre lehet számítani, mint amit most a kormánypárt produkál...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés