Koronavavírus: mi a fenéért kéne hinnünk Kínának?

2020. március 24. 11:19

Helen Raleigh
The Federalist
Miért kéne bárkinek is elhinnie Peking számait, mikor elsődlegesen Peking hallgatása és késedelmei okozták a halálos vírus elterjedését a világon?

„A kínai állami média hangosan élteti a Kommunista Párt vezetését azért az igen fontos eredményért, hogy nincs több koronavírus-megbetegedés, míg a világ folytatja a küzdelmet a járvány ellen. De miért kéne bárkinek is elhinnie Peking számait, mikor elsődlegesen Peking hallgatása és késedelmei okozták a halálos vírus elterjedését a világon?

Ahhoz, hogy megértsük a hallgatást és halogatást, pusztán csak át kell futnunk az események menetét a koronavírus-járvány kitörésének elején. A dél-kínai Morning Post azt írja, hogy a kínai kormány saját adatai szerint az első COVID-19-es eset 2019 november 17-én volt tudomásuk. Ettől kezdve december 27-ig egyre nőtt a betegek száma Wuhanban. 

December 27-re már a központi kommunista kormány egészségügyi hivatalnokai tudtak az új koronavírusról, Wuhanban pedig 180 eset volt. Mégis Peking december 30-ig várt az Egészségügyi Világszervezet kínai irodájának értesítésével, és semmit nem tett a kínaiak informálása érdekében.

Ugyanezen a napon a korai felfedezők, mint Dr. Ai Fen és Dr. Li Wenliang megpróbálták értesíteni a kollégáikat és saját ismerőseiket az új, gyanús, SARS-szerű vírusról, de a wuhani rendőrség szemrehányást tett nekik »rémhírek« terjesztése miatt.

Január 5-re kínai kutatók Sanghajban feltérképezték a vírus egész genomját, és »megfelelő megelőzési és kontrollszabályok« bevezetését javasolták a köztereken. De Peking nem vette figyelembe a figyelmeztetést, és január 9-ig nem hozta nyilvánosságra a genomtérképet. A wuhani hatóságok még január 11-én is azt állították, hogy a tartományban csak 44 eset van.

Wuhan január 11-17 között sem jelentett új eseteket – ekkor tartották a városban a Kommunista Párt Hubei tartománybeli tagozatának találkozóját. A Kínai Kommunista Párt pedig ismert arról, hogy ahol a pártelit találkozót tart, ott tilos rossz híreket megjelentetni.

Még azután is, hogy Thaiföldről jelentették az első Kínán kívüli esetet január 13-án, a kínai hivatalosságok január 15-én azt mondták a tévében, hogy az emberi továbbadás veszélye kicsi. Az emberek, nem tudva a veszélyről, nem tették meg a szükséges lépéseket, és az élet ment tovább, beleértve a tömeges fogadásokat. Amikor Peking január 23-án vesztegzárat jelentett be, már ötmillió ember hagyta el Wuhant, és a vírus világon való szétterjedése megállíthatatlanná vált.

Miért számít az események rendje a korai hetekben? Egy új kutatás szerint »ha az ország egy, kettő vagy három héttel korábban tesz lépéseket, akkor az esetek száma 66, 86 vagy 95 százalékkal lett volna kevesebb – s jelentősen csökkent volna a földrajzi terjedés is.«

Más szavakkal: ha a Kommunista Párt december vége, január eleje környékén lépett volna, kevesebben kapták el volna a koronavírust és kevesebben haltak volna meg, más országoknak nem kellett volna lezárniuk a határaikat, legtöbbünk pedig élhetné az életét úgy, mint addig, s nem kellene aggódnunk, hogy lesz-e elég vécépapír.

Mindezzel együtt a Kommunista Párt viselkedése a járvány kitörése óta nem ad okot a bizalomra. A kínai kommunisták ugyanis dezinformációs kampányt indítottak, hogy az Egyesült Államokat tegyék felelőssé a wuhani járványért. Peking kiutasított jópár amerikai újságírót is, szóval kevesebben vannak, akik ellenőrizni tudják a kommunisták állításait.

Odahaza a kínai kormánycenzorok az olyan netes cégek, mint a Tencent segítségével már december elején cenzúrázni kezdték a koronavírussal kapcsolatos posztokat, lekapcsolták az azzal kapcsolatos honlapokat, online fórumokat, és blokkolták a vonatkozó kulcsszavakat; és persze törölték az Xi Jinping pártvezetővel és a párt helyzetkezelésével szemben kritikus posztokat is, beleértve egy interjút Dr. Ai Fennel.”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Örömmel olvasnék hasonló elemzést az EU, esetleg az olasz kormány válságkezelési technikáiról. De majd csak a járvány után. Most első a hatékony válságkezelés.

A kínai még a kínait is átveri 1 jüanér'.
Mérgezett bébiételtől hamis Rolexig bármivel és bármikor.

Csak a birkák hiszik el a hülye kínai propagandát.

Akik annyira megbíztak Kínában, hogy semmi kivetnivalót nem találtak minden ott gyártatni, amit ott olcsóbban lehetett, legalább azok most maradjanak nagyon mély kussban.

Hámondjuk a hölgy eléggé ferde szemmel nézett valszeg eddig is Kínára... Másrészt simán lehet igaza most is. Te simán elhiszed, hogy mostantól csak jó hírek vannak Kínában koronavírus-ügyben?

Egy komcsi államban még ilyen szinten sem bíznék meg. Azt pl. tudod, miért ment föl a Lajka kutya a világűrbe? Mert a Szovjetunióban már nem bírta.

A kínai kommunista vezető, Mao Ce-tung 1957. november 14-én elvtársainak kifejtette:

"Képzeljük el hányan halnának meg ha (atom)háború törne ki. A világon jelenleg 2.7 milliárd ember él és a harmada megsemmisülne. Vagy, ha több, akkor a fele.... Azt mondom, ha a legrosszabb történik és a fele elpusztul, még mindíg a fele megmaradna, viszont az imperializmus megsemmisülne és az egész világ szocialistává válna. Aztán néhány év után megint 2.7 milliárd ember élne a földön."
Forrás: Frank Dikötter: Mao's Great Famine, the history of China's most devastating catastrophe, 1958-1962, Walker Publishing Company, New York, 2010, 13. old. (Mao nagy éhinsége, Kína történetének legrombolóbb katasztrófája)

Látható, hogy a kommunista tervgazdálkodáshoz hűen, a hullahegyek is előre meg lettek tervezve.

Na jó, lehet. Az biztos, hogy nem jött vissza. Azért amit a hölgy leír a kínai propi működéséről, realisztikusnak tartom. De az is biztos, hogy ez az egész túl nagy ahhoz, hogy ténylegesen vissza lehessen fojtani. Ha Kínában újra kitörne a járvány, föltűnne.

Hát, igen, merjen ma valaki koronavírusos lenni Kínában...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés