Potenciális vírusellenes hatóanyagokat tesztel a vírust kutató akciócsoport

2020. március 23. 15:42
Az ország több laboratóriumában is lehetőség nyílt a diagnosztikai tesztek elvégzésére, ennek köszönhető az újabb siker.

A PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának (SzKK) Jakab Ferenc vezette virológiai kutatócsoportja az elmúlt napokban rutineljárást dolgozott ki a vírus különböző sejtekben történő izolálására közvetlenül a régióban fertőződött betegekből vett minták felhasználásával.

A PTE közleménye szerint a pécsi kutatók a koronavírus elleni küzdelemben tett „újabb sikeres lépése” annak köszönhető, hogy március 16-tól az ország több laboratóriumában is lehetőség nyílt a diagnosztikai tesztek elvégzésére, így a PTE laboratóriuma is hozzáfért a helyi betegektől származó mintákhoz.

A Jakab Ferenc vezette virológiai kutatócsoport által kidolgozott rutineljárás a vírusok teljes genetikai állományán alapuló mélyreható analízissel kombinálva – a közlemény szerint – „mérföldkövet jelent” a miniszterelnök által életre hívott, koronavírust kutató akciócsoport munkájában. A csoport célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.

Jakab Ferenc a közleményt kiegészítve az MTI-vel közölte: „a betegtől, a klinikai képen át egészen a vírus fertőzőképességéig és annak esetleges molekuláris hátteréig tudják követni a kórokozót”, ezek pedig fontosak lehetnek a hatékony védekezés megismerése szempontjából is. 

A PTE szombaton közölte, hogy pécsi kutatóknak sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját.

(MTI)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bocsánat, nem akarok ünneprontó lenni, de ez nem a Narancskutató Intézetből jött?

A náci jobbikosok milyen édesen borultak Kun Béláék örökösei nyakába......s a mai vörösök milyen meleg hangulatban ölelték keblükre a tegnap még őket listázó nyilasokat.....Szép új világ.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés