Nyomás alatt: nemmel szavazhat a parlamenti ellenzék a koronavírus-törvényre

2020. március 22. 17:10

Írta: Kereki Gergő
A parlamenten kívüli, radikális hangok alatt összerogyott a kezdetben kompromisszumkész parlamenti ellenzék: úgy néz ki, mégsem szavazzák meg a koronavírus-törvényt.

Az elmúlt napokban nagyjából 2018 decembere óta nem látott megosztottság kezdett kialakulni az ellenzéki oldalon. Ennek kiváltó oka a koronavírussal kapcsolatos veszélyhelyzet parlamenti meghosszabbítása volt. Bár a helyzet óráról-órára változik, úgy tűnik, hogy a parlamenten kívüli, radikális hangok alatt összerogyott a kezdetben kompromisszumkész parlamenti ellenzék. A parlamenten kívüli „mozgalmak” (Mindenki Magyarországa Mozgalom, Momentum), a balliberális média, valamint az NGO-k nyomására a

parlamenti képviselők az együttműködést elváró szavazók nagy részével kerülnek szembe

a koronavírus elleni védekezés ügyében.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, pénteken benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. A 2020. március 11-től két hétre hatályos korábbi veszélyhelyzet azonnali – Házszabálytól való eltéréssel történő – meghosszabbításához négyötödös támogatásra van szükség, a parlamentben viszont a kormányoldalnak csak bő kétharmados többsége van.  

LEGALÁBB 160 IGEN

A számok nyelvén ez úgy néz ki, hogy a 116 fős Fidesz-frakció és a 17 fős kereszténydemokrata képviselőcsoport, valamint a feltehetően velük szavazó német nemzetiségi képviselő együttesen 134 voksot jelent a 199-ből, miközben 160 szavazat kellene a Házszabálytól való eltéréshez.

Szükség lesz tehát ellenzéki képviselőkre is, méghozzá jelen állás szerint 26 támogató voksra. A kombinatorika szerelmesei ezt logikailag sokféleképpen összerakhatják az alábbi képen látható frakciólétszámokból, de az alapforgatókönyv nyilván az, hogy az ellenzék egységesen szavaz. 


forrás: MKOGY.HU

Akár az is elképzelhető forgatókönyv lehetne, hogy a balliberális képviselők a házszabálytól eltérést mint afféle technikai kérdést, a gyors döntéshozatal érdekében támogatnák, de magát a veszélyhelyzet meghosszabbítását nem. Már múlt hétfőn, napirend előtt is gyakran szóba került a törvényhozásban a felelősség kérdése, amely kétségtelenül a kormányzaté – feltéve, ha a döntési jogok is nála vannak. Jelen helyzetben azonban,

az ellenzéki oldal könnyen nagy felelősséget vállalhat magára, ha egy hétre megszűnik a jelenleg is fennálló veszélyhelyzet.

Ha közben ugyanis bármi történik, ami gyors és azonnali cselekvést igényel, akkor meg kell várni, hogy összeüljön a parlament, és dönteni tudjon. Ez értékes idővesztéssel járhat, amiért a felelősség a nemmel szavazókat terhelheti. Szintén az „igen” mellett szóló érv, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítása kapcsán lényegében a mostani (veszélyhelyzeti) állapot állna fenn a jövőben is.

Nehezíti a parlamenti ellenzék helyzetét, hogy saját hátországa, parlamenten kívüli szövetségesei vették össztűz alá a koronavírus-törvény megszavazása kapcsán. Bekapcsolt ugyanis egy régi, évtizedes balliberális félelem, ez pedig a fideszes túlhatalom lehetősége, amely már a 2010-es két forduló közötti szocialista kampány tételmondata is volt. Az ezzel kapcsolatos vádak eleinte még csak Hadházy Ákosnál kerültek elő. Majd, csakúgy, mint a hatvanas-hetvenes évek német belpolitikájában, ahol a baloldal baloldalán megjelent a liberális-zöld Parlamenten Kívüli Ellenzék (Außerparlamentarische Opposition), egyre erősödtek a kormányoldallal egyezkedő ellenzékiekkel szembeni kritikák. A Mandiner megvizsgálta a kezdetben eltérő, majd egységesedő ellenzéki álláspontokat, amelyek – cikkünk publikálásakor – röviden a következők.

PARLAMENTEN BELÜLI ELLENZÉK: ELEINTE FELTÉTELES IGEN

Gulyás Gergely a veszélyhelyzet kihirdetését követően rendszeres kapcsolattartás ígért az ellenzéknek. Ezek a hétpárti találkozók megszokottá is váltak, talán a legemlékezetesebb az a megbeszélés volt, amelyen a frakciók együtt álltak ki az iskolák bezárása mellett. A mostani törvénycsomag kapcsán is meglepő egyetértés látszott kialakulni. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője világossá tette, hogy ők is hajlandóak engedni, és egy „szükségességi-arányossági garanciát” illesztettek a jogszabályba. Kocsis arról is beszámolt, hogy „rendkívül konstruktívnak mondható egyeztetésen vannak túl az ellenzéki pártokkal”.

Sőt, a szombat reggel megjelent Népszavában Kósa András is megerősítette a kirajzolódó konszenzus hírét. Kósa arról írt, hogy több ponton is módosultak az eredeti kormányzati elképzelések. A Népszava cikke arról számolt be, hogy a veszélyhelyzet határidő nélküli meghosszabbítása ugyan egy neve elhallgatását kérő ellenzéki képviselő szerint még indokolt is lehet, mert előfordulhat, hogy mondjuk hatvan nap múlva – ha ennyi lenne a határidő – már nem tudna összeülni az Országgyűlés. Viszont „saját választóik, értelmiségük részéről érzik a nyomást, hogy bekerüljön a konkrét határidő a szövegbe, ne legyen az a látszat, hogy Orbán Viktor mostantól bármeddig kormányozhat, választásokat sem kell kiírnia.”

Hasonló, magához képest konstruktív szellemben nyilatkozott a Magyar Hangnak Jakab Péter. A pártelnök arról beszélt, hogy „partnerek vagyunk abban, hogy a kormány akár további 2-3 hónapig rendeleti úton kormányozzon”. Jakab ugyanakkor nem adna „élethosszig” tartó felhatalmazást, és a parlament akadályoztatása esetén online üléseztetné a magyar törvényhozást.

Ami a többi pártot illeti, szombaton reggel még úgy tűnt, hogy az LMP támogatja a hosszabbítást, az MSZP feltételekkel, a DK határidőt szabna a veszélyhelyzetnek, és így szavazna igennel, míg végül a Párbeszéd-frakció 90 napos határidőt kér a támogatás feltételeként.

PARLAMENTEN KÍVÜLI ELLENZÉK: FELTÉTLEN NEM!

Mindeközben azonban új szereplők jelentek meg a kormány-ellenzék egyeztetések világán kívül. Legelőször a parlament örök radikálisa, az egy darabig a parlamenti mandátumát felvenni sem akaró Hadházy Ákos tette világossá, hogy ő bizony nemmel szavaz. Hadházy egyébként régóta a parlamentből való teljes kivonulást szorgalmazza. 

A független képviselővel korábban a Márki-Zay-féle, parlamenti képviselettel nem rendelkező Mindenki Magyarországa Mozgalomban  együtt politizáló, 2018-ban a parlamentből kiszavazott

Kész Zoltán egyenesen a hitleri felhatalmazási törvényhez hasonlította a keddi szavazást.

A Momentum pedig bár kijárási tilalmat sürget, de a veszélyhelyzet ügyében elnökük, Fekete-Győr András úgy fogalmazott: nem szabad megszavazni a diktátor-törvényt. A függetlenként politizáló Széll Bernadett is inkább a nem szavazat felé hajlik.

BALLIBERÁLIS MÉDIANYOMÁS ALATT

A baráti sajtó is rögtön pergőtűz alá vette a Fidesszel egyezkedni látszó parlamenti ellenzéket. Ebből az irányból, méghozzá egy elég radikális alapállásból kapták a legfájóbb ütéseket is az ellenzéki honatyák. Elég itt csak a korábban az SZDSZ-ben politizáló, a magyar egészségügy több biztosítóra épülő magánosítását szorgalmazó Ónody-Gomperz Tamásnak az ellenzéket szavazatmegvonással fenyegető cikkét említeni, de írhatnánk a korábbi balliberális vezetők, értelmiségiek ellenzéki véleményvákuumba történt benyomulásáról is (lásd: Demszky Gábor, Vásárhelyi Mária).

Szintén ezt a tábort erősítik a veszélyhelyzet bevezetését kezdettől ellenző szervezetek: Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, Helsinki Bizottság, a TASZ és az Amnesty International.

MEGHAJLÓ PARLAMENTEN BELÜLIEK

A parlamenten kívüli erők nyomásának meglett az eredménye. Szombaton a Hírklikk nevű szocialistákhoz köthető oldalon Tóth Bertalan pártelnök már nagyon határozott volt, és – TEJhatalmat emlegetve – arról írt, hogy „nem szavazzák meg Orbán teljhatalmát”.

Már az árulkodó jel volt, hogy a DK – eddig nem túl ismert – újpesti elnöke „bármi áron” meg akarta akadályozni a parlament hétfői ülését. De vasárnap délután a

Gyurcsány-párt is bejelentette, hogy korábbi álláspontjuk ellenére nemmel szavaznak a koronavírus-törvényre.

Az LMP javaslatai elfogadásához kötötte a törvény támogatását.

RADIKALIZÁLÓDÁS VESZÉLYHELYZETBEN

Végül tehát – úgy tűnik –

győzött a radikálisok, a megegyezést élből elutasító balliberálisok álláspontja.

Kiderült, hogy az ellenzék sajátos működésmódja miatt a parlamenten kívüli szárny – főleg a médiatámogatás és az NGO-hálózat ereje miatt – erősebb lehet, mint a parlamenten belüli. A parlamenti ellenzéki pártok a jövőben könnyen kétfrontos háborúra kényszerülhetnek. Miközben – részben „hivatalból” – a vírus ellen harcoló kormányt kritizálják, saját soraikból őket is kritizálni fogják, ha túl puhák lennének. A saját radikális kisebbségnek való megfelelés viszont szembefordíthatja őket a szavazók nagy többségével, akik ilyen helyzetben határozott vezetést és együttműködést várnak el a döntéshozóktól. Ha pedig esetleg mégis lesznek kiszavazók az ellenzékből, az adott esetben belső ellentéteket is szülhet, radikális, „felelőtlenebb” és mérsékelt, „felelősebb” szárnyakra bontva az ellenzéket. 

Összesen 809 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erre játszanak. Elszabaduló járvány, sok halott, összeomló egészségügy, mind-mind a vágyaikhoz viszi közelebb őket.

Na persze csak Orbán határidő nélküli teljhatalmával kezelhető a helyzet. Normális embernek ezt nem magyarázzátok be

A fidesz a felelőtlen, mert az ellenzék kénytelen lesz utcára menni a járványhelyzet ellenére. Nekik fontosabb most is Orbán hatalma mint a virus elleni védekezés.

Mi lenne az? előállhat olyan helyzet, hogy a Parlament nem fog ülésezni. Mindjárt itt a nyári szünet.
Ismerve az ellenzéket, akkor is hosszas csatározás lenne, mint most, csak ismétlésben.
Az a nagy baj, hogy lenne egy hét, amikor a kormány nem hozhat semmi rendkívüli intézkedést. Ne adj Isten, hogy akkor kelljen valami erőset lépni.

Mire számítottatok? Semmi meglepő.

Persze, hogy nem tudjuk, de épp ezért be kellene tenni azt, hogy az OGy a döntést mondjuk félévente felülvizsgálja és szükség szerint akárhányszor meghosszabbíthatja. Nyilvánvaló, hogy a Kormányt ebben a vészhelyzetben fel kell hatalmazni a rendkívüli döntések meghozatalára. Ezzel a lépéssel ki lehetne húzni az ellenkezők "méregfogát", hiszen semmilyen erkölcsi alapjuk nem lenne az intézkedések akadályozására.

Név szerinti szavazást kell kérni! Hadd tudjuk meg a patkányok nevét.

Az a durva, hogy még pár napja az volt, hogy meglesz a többség.

Tényleg úgy van, hogy mindig a legradikálisabban orbánfób erők orientálják az Összellenzéket...

Az, ha csak pár képviselőnk maradna, az szerintem eszméletlen katasztrófahelyzet lenne, aminek gyakorlatilag nincsen valószínűsége. Ha mégis, akkor a maradék talpon maradt képviselő "közfelkiáltással" megszavazná a hosszabbítást és nincs az az Alkotmánybíróság, ami ebbe belekötne.

Egészségügyi vészhelyzet ne fokozódjon annyira, hogy szükség lenne valami intézkedésre és meg van kötve a kormány keze.
Javaslom a ballibnek, ha nem szavazzák meg, minden nap kulcsolják imára kezeiket és imádkozzanak, hogy ne legyen súlyos következménye a tettüknek.

Te meg tudod mondani, mikor lesz vége a járványnak? Rendszeresen el akarja játszani ezt a cirkuszolást a ballib.

Kínában azt mondták, vége van a járványnak. Aztán nincs vége, jön a második hullám, amit külföldről visznek be. A mi ellenzékünk ott már tombolna, hogy vissza kell vonni a vészhelyzetet...

Figyu, a miséket is beszüntették, mert 100 ember egy zárt légtérben. Az Országgyűlést miért akarod rendszeresen összehívni? És mi van, ha nem megy? A képviselők elkapják ezt a szart? Akkor vége a kormányzati felelősségnek?

Kezded a Btk.-t feszegetni...

Magukból indulnak ki, ők örökre megtartanák a hatalmat és soha az életben nem írnának ki választást.
Ugyanis ezzel vádolják a fideszt.

Dobrevék zsebében vagytok! További jó nyeldeklést!

A törvény meg lesz szavazva.
2022 választásnál meg az ellenzék lesz kiszavazva.

Ne engedjen a Fidesz frakció és ne változtasson a törvényen. Az úgy jó ahogy Varga Judit megfogalmazta és beterjesztette.

Az ellenzék pedig azzal vádolja a kormányt, amit ők tennének ha hatalomra kerülnének. Erre már számos bizonyíték van.

Ferit feltolták a Kecskeházy bejutó listára, de Feri nem most jött a hathúszassal. Jákob ott fog állni bejutó hely nélkül.

A DK szimpatizáns Homonnay először virusterjesztéssel fenyegetőzik, majd,, "sok ember meg fog halni!" - val riogatott.
A DK meg sem szólalt ez ügyben. Szomorú!
Rezsimeznek, diktatúráznak. Minden alkalmat megtámadná, hogy szidják, gúnyolják Orbánt.
Ezek után érthető, hogy a miniszterelnök nem akar konzultálni velük e fontos helyzetben mint anno tette Horn vagy Orbán az első kormányzása idején. Sőt Medgyesi is tette azt.
Aztán jött ez az újgazdag komcsi búrzsuj és megszakította ezt a láncot.
Most mégis, ha holnap nem szavazták meg, Orbánnak meg kellene hívni az összes párt képviselőit, hogy fogjanak össze.
El kell ismerniük egymást és minden sérelmet félre tenni abból a célból, hogy egyhítsék ezt a nagy bajt.

Csak az olyan cédulások nem látják, hogy mire megy ki a játék, mint amilyen te vagy.

Gyurcsány Ferenc már 2004. február 9-én a Népszabadságban leírta: Le kell verni a jobboldalt. Az én feladatom az, hogy ennek a politikai versengésnek irányt adjak, feladatokat szabjak, és azokat számon is kérjem, s ezt meg is teszem hezitálás nélkül.

Ennek az egész hajcihőnek ő a szervezője, irányítója. Ehhez használták fel a migráns, a kvóta témát, most pedig a járványt.

Röviden pártpolitikai célra, a kormányműködésének az ellehetetlenítésére.
Ehhez nyújt segítséget a balliberális média.

A diktatúra emlegetése pedig azt példázza, hogyha hatalomra kerülne az ellenzék ezt alkalmazná.

Az is hazugság, hogy az előterjesztésben nincs határidő.
b) a veszélyhelyzetben az Alaptörvény 53. cikk (1) és (2) bekezdése szerinti kormányrendeletek hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbítsa.
https://www.parlament.hu/irom4..

Ez összhangban van a hivatkozott alaptörvény rendelkezésével.

Nincs szükség arra, hogy az ellenzék havonta, negyedévenként bohóckodjon. A képviselők menjenek és vállaljanak önkéntes munkát, ha egészségesek.

Törvények nincsenek. És nem is tett erre alternatív javaslatot egyetlen ellenzéki erő sem, se a kormányon, se az ellenzékben. De azt a kérdést is föltenném, hogy egy ilyen bizottság miféle legitimitással mondaná azt a kormánybizottságoknak, hogy "ennyi volt", vége a vészhelyzetnek?

Nem szavazza meg az ellenzék akkor mi van?
Kétharmados törvény és pár nap múlva megszavazza a kétharmados többség. Az ellenzék meg ülve nyalogathatja a holdat és vonyíthat.

De azért folytatnám is. Az előbb azt vetettem föl, hogy a képviselőkön végigsöpör a koronavírus, és ágynak dőlnek. De mi van, ha meg nem? És ráruházták a hatalmukat egy parlamenti bizottságra? Hány képviselőnek kell koronavírusosnak lenni ahhoz, hogy a bizottság állíthassa le a kormányt? Ja, és mi van, ha a bizottság lesz döntésképtelen a koronavírus miatt? Vagy mondjuk a kormánypárti képviselők közül kettő, és hirtelen megszűnik a bizottságban az arányos képviselet?

Basszus, válsághelyzet van, és járvány. Ezek teljesen valós kérdések.

És te a migránstömegeket a bőrödön érezted? Mert ezt a mostani szart én egész határozottan. Ennek megfelelően fogok erőteljesebben tiltakozni, ha már nem érzem indokoltnak. És ha lyól megnézed a térképet, Magyarországot nem egy óceán veszi körül, hanem ún. "országok". Na, ha azokban megszűnik a vészhelyzet, nálunk is lesz nyomás arra, hogy "vége a dalnak". Én sem gondolom, hogy ebben elsők leszünk, de nagyon nem tudunk lemaradni.

Akkor a kormány még határozatképes tagjai kinevezik a kormánybizottságok új tagjait. Ha pl. Orbán Viktor ágynak dől, van felelős helyettese. Egy kormánybizottságban nem az arányos képviselet a követelmény, hanem a hatékony működés.

Ezek valami elkeserítően hülyék. 1. palesztinai öngyilkos kommandó - vagy ilyesmi.

Az a baj, hogy sok az ellendrukker. Homonnai, Vágó, Vásárhelyi, és sorolhatnánk.
Ha ti megérte ezek, hogy a kormánynak csakis a járvány legyurese a célja és OV nem Kádár, nem épít diktatúrát, nem lesz vége a demokráciának......

Fontosabb nekik a saját poltikai pecsenyejuk sutogetese, mint az ország sorsa.

Nem él vissza, hanem nagyon helyesen él vele. Ez a dolga egy politikusnak.
Nyilván te sem gondolod komolyan, hogy akkor nem lesz többet választás. A ballib ezt akarja elhitetni veletek.
A ballib megmondhatná, mikor lesz vége a járványnak és akkorra kell meghatározni a különleges jogrend végét.

A kormánytisztviselők pótolhatóak. A kormány a legitim, nem az egyes tagjai. Az Országgyűlés tagjai viszont személyükben legitimek, olyan könnyen nem adhatják át a legitimitásukat más szerveknek.

Tényleges példa vagy arra van, hogy a kormánynak adják át, vagy annak, hogy egy parlamenti bizottságnak, mint amilyen a Honvédelmi Bizottmány volt 1848 őszén.

De amúgy ha az az ürügy, hogy a határozatlan idő az a végtelenbe nyúlhat, akkor simán hülyék. Az Egyesült Államokban vagy Oroszországban ez valós probléma, de néztél már térképre? Magyarország az kisebb valamivel. Ha az összes szomszédunknál megszűnik a vészhelyzet, nálunk meg cefetül tart, az számodra elgondolható forgatókönyv?

Mivel a FIDESZ tagadhatatlanul cinikus gazemberek gyülekezete, szerintem a megfelelő fölhatalmazás hiányára hivatkozva vissza fognak vonni valami népszerű korlátozást, mittomén 1 napra kinyitják az iskolákat, mondván, hogy muszáj, mert az ellenzék nem támogat.

Na jó, ezt azért nem, de valami kevésbé fajsúlyos témában simán megcsinálhatják.

,,mindenki számára világos, mi az ellenkezés valós oka. Ahogy az elmúlt években, a nyílt társadalom erői, és az egész államellenes globalista, kozmopolita liberális elit most is azt érzékeli, hogy a gazdasági válság, a vörösiszap katasztrófa, a 2013-as árvíz és a migrációs krízis után egy újabb válsághelyzettel küzd meg a magyar kormány és szempontjukból nyilvánvalóan félő, hogy egy újabb sikeres válságkezelés csak erősíteni fogja a kabinet pozícióit. Ezért minden eszközzel azon mesterkednek, hogy gyengítsék a rendelkezésre álló (jogi) eszköztárat, míg a mindig ,,független,, és ,,objektív,, ,,mértékadó,, sajtójuk nem győzi futószalagon gyártani a páni félelemkeltést és a helyzet bizonytalanságát fokozó sugalmazásokat. Ez egyrészt nem újságírás, hanem graffiti írásjelekkel. Másrészt aki egy ilyen veszélyhelyzetben lázít, hangulatot kelt, a szükséges intézkedésekkel szembeni bizalmat ássa alá az bizony maga is a veszély része.

De először a járványon legyünk túl, a politikai konzekvenciákra ráér visszatérni később is. De akkor nagyon.,,

SZÁNTHÓ MIKLÓS, az Alapjogokért Központ igazgatója
https://www.origo.hu/itthon/20..

Ferinél most harcban vannak a maligánok a korona vírusokkal.

Petícióval tiltakoznak a felhatalmazási törvény ellen

A petíció aláírói között van az ország összes ,,krémje,,
Magyar György, ügyvéd
Kaltenbach Jenő, volt ombudsman
Majtényi László, volt ombudsman
Matlák Gábor, ügyvéd
Mellár Tamás, országgyülési képviselő
Pákozdi Éva, civil aktivista
Horgas Péter, látványtervező
Holoda Attila, volt államtitkár
Szepesházi Péter, volt bíró
Szentesi György, Civilek a Demokráciáért Egyesület elnöke
Vörös Imre, alkotmányjogász, volt alkotmánybíró
Lövétei István, alkotmányjogász
Bárándy Péter, volt igazságügyi miniszter
Szalai Kriszta, színművész
Lattmann Tamás, nemzetközi jogász
https://index.hu/belfold/2020/..

Kemény csapat! Pattognak, mint a kecske......

Mivel nem tudsz cáfolni, érvelni, megint előveszed a megszokott süketelést.
Egyszerű vagy szepi, mint a faék. Annyit is érnek a hozzászólósaid.

Birka.
Ha neked természetes, hogy nincs Parlament, akkor költözz Észak-Koreába, mert az a te világod, nem egy demokrácia.

Ugyanazt tudom válaszolni amit korábban írtam.

Ez is igaz. Tegyük azért hozzá, hogy ezt az egész mostani szarrágást elsöpri a cunami, ha itt tömeghalál lesz. Ha pedig nem lesz tömeghalál, akkor lehet akármilyen konstruktív az ellenzék, Orbán a mennybe megy.

Vagyok olyan önző rothadék, hogy ez utóbbinak drukkoljak, és ne a demokrácia meg a fékek és ellensúlyok érdekeljenek, hanem a szánalmas bőröm.

Magyarországon két politikai térfél van, az egyik a Fidesz és a holdudvara, a másik a Soros-Birodalom magyarországi helyőrsége, aminek csak egy apró része a magyarországi ellenzéki pártok egésze.
Ez van, lehet itt finnyáskodni, bezzeg konzervatívkodni, elárvult fideszest játszani, de meg kell érteni, hogy nincs harmadik út, ezt most a válság idején lehet egyértelműen látni.

Az állításod hamis.

,,Európa már katonákkal harcol a koronavírus ellen – Mit lép Magyarország?

A legnagyobb európai országban már mozgósították a hadsereget is a koronavírus elleni küzdelem érdekében; a katonák nemcsak a karanténok ellenőrzésében, hanem a fertőzöttek kezelésében, sőt, még a lélegeztetőgépek gyártásában is besegítenek. Magyarországon is készen áll arra a Honvédség, hogy segítsen a járvány elleni küzdelemben; több intézkedést is kilátásba helyeztek, melyben a katonáink kulcsfontosságú szerepet játszhatnak, legyen szó akár logisztikai intézkedésekről, akár kulcsfontosságú vállalatok működésének biztosításáról. Megnéztük, hogy Európa legnagyobb országai hogy használják hadseregüket a koronavírus elleni küzdelemben és azt is, hogy milyen intézkedések történhetnek Magyarországon.,,
A folytatás itt olvasható.
https://www.portfolio.hu/gazda..

Azt is látni kell, hogy a Fidesszel ellentétben az ellenzéki pártoknak, mivel csak egy apró részt képeznek, nem lehetnek önálló gondolataik a világról, vagy maximum csak ideig-óráig, de végül mindenképp be kell állniuk a sorba, és igazodniuk kell.

Tragédia, ahogyan a magyarországi ellenzék az ország, a nemzet mai legfontosabb sorskérdéséhez viszonyul.

Miért kell egy ilyen helyzetnek előállnia ahhoz, hogy a társadalom még józanul , a gyermekei, szülei, nagyszülei iránt felelősen gondolkodó, , ideológiai vakságtól, guanóként lerakódott Orbán-gyűlölettől mentes, remélhetőleg többsége felismerje, hogy emberileg, szakmailag milyen selejt emberek vezetik az ellenzéki pártokat.

Ezeket 22-ben a népharagnak, mint gyilkosokat el kell takarítania. Kérni kell a név szerinti szavazást, továbbá nemleges eredmény esetén a további elhalálozások esetén mindenkinél közleményben kell tudatni, hogy a halál egyik okozója az ellenzéki koalíció.

A kormány vegye napirendre a fővárosi szuperkórház felépítését, követelje az eredeti helyszínen a munkálatok megkezdését. Lakos nem pusztán a XI.kerületi lakosok, hanem a tágabb ellátói rendszerbe tartozó emberek haláláért is felelős.

Jó a fölvetés. Vagy: "sajnos parlamenti fölhatalmazás hiányában nem tudunk elengedni az embereknek egy havi rezsit." Az ellenzék nem veszi észre, hogy a FIDESZ kezében atombomba van.

Én értem, hogy a magyar egy jogásznemzet, de basszus, komolyan azt hiszed, hogy egy ilyen izélgetés az 1%-ról meg a 3x emberen az biztosíték? Az meg nem biztosíték, hogy van egy halom szomszédunk, ahol most szintén egészségügyi vészhelyzet van, és ahol pár hónap múlva lehet már az utcákon járni?

Mellébeszélsz.
Ezt írtad:
,,segítek: a franciák és a svájciak a katonaorvosokat(!) és a hozzájuk tartozó ellátó személyzetet mozgósította, és rendelte a civil orvosi állomány ALÁ! - ellentétben magyarországgal, ahol a BTU mittomén milyen kocsikkal járőröznek, hátha megtámadja őket a vírus..."

Ez a hamis állítás, mert nem csak ezt végzik.

Úgy látom nem vagy tisztában a fogalmakkal.
PL. Logisztikai feladatok.
A MH-nél nagyon sok tiszt többdiplomás, ahogy a tartalékos állománynál is. Így bármikor beállíthatók a termelésben, akár az irányításban is, ha a körülmények ezt követelik. Pl. a vállalt vezetés karanténba kerül és a cég létfontosságú tevékenységet végez.

Nahát!
Ezek télleg még a vágóhídon is az Embert dícsérik, aki eddig hízlalta őket!

Nahát!
Ezek télleg még a vágóhídon is az Embert dícsérik, aki eddig hízlalta őket!

Ez az " amíg tíz alá nem csökken a fertőzöttek száma..." Ez egész jó ötlet.

Nem veszthetünk vagy nyolc napot, mert, ha leállunk az intézkedésekkel, lehet, hogy akkor szabadulnak el a dolgok!

Te még a rákosi rendszerben élsz, ahol a négy elemisek voltak a vállaltok vezetői és a diplomások a segédmunkások?

Az én nagybátyám és felesége közgazdasági diplomával rendelkezett. A háború előtt az egyikőjük a pénzügyminisztériumban volt főtanácsos, a feleség pedig egy nemzetközi cégnek a gazdaságvezetője.
A háború után a feleség nem tudott elhelyezkedni, a nagybátyám meg az egyik exportra termelő cégnél lett 10 évig raktári munkás.

Ne haragudj, de nagyon korlátolt a logikád, ezért veled nincs értelme a polémiának.

Részben városi turisztikai központok, de megfigyelhető, hogy nagyon nagy a fertőzöttség a népszerű síterepeknél is. Gondoljunk Észak- Olaszországra, Ausztria síterepeire és Svájcra. Mindenütt magas a fertőzöttség. A csehek bizonyították, hogy fertőzöttjeik zöme ( a hordozók) Észak-Olaszországból jöttek vissza egy jó kis sielésből.

Franciaországot kifelejtettem, ott is a keleti rész ( Alpok környéke) a fertőzöttebb.

Igy van megírva. Vége a hablatyolásnak fetrengésnek tacepaózásnak hangtölcsérezésnek. Facebookra, youtubera valók. Ott lehet lófaszozni, amíg ki nem moderálják. Az ellenzékek tíz éve semmit nem tudtak felmutatni. Ugyanannyit mint előtte kormányon.

Ha megnézzük a mostani helyzetet: ha az ellenzék nem szavazza meg, azzal az eddigi intézkedéseket sem fogadja el. Semmit nem fogad el, ami a járvány megakadályozásáért történt. Ezt minden ismétlődő határidőnek eljátszaná. A kormánynak most a vírussal kell küzdenie, nem az ellenzékkel!
Az ellenzék saját maga döntött úgy, hogy nem vesz részt a vírus elleni védekezésben, ugyanis a kormány egyedül is meg tudja oldani, csak nyolc nap kell hozzá. Addig meg újra kihirdeti a vészhelyzetet.

Válaszok:
hátakkor | 2020. március 23. 6:20

Kéthetente cirkuszolna az ellenzék, ezzel erőt és energiát vonva el a kormánytól. És ha egyszer nem tud osszeulni a Parlament?

Újra kihirdeti heti a vészhelyzetet.

Jó járványos reggelt, csókolom, ez egy járvány. Azért nem lehet nyilvános miséket tartani, hogy ne fertőződjön meg az összes résztvevő. Ez csak a parlament előjoga.

Helyzet az, hogy elég sok szempontból Orbánék kezében vagyunk így együtt annyian. Ezt egyszerűen valóság nagybátyánk mondja.

Hogy az ellenzéknek ez sok szempontból nem tetszik, azt olyannyira megértem, hogy igazán nekem sem tetszik. Én mondjuk nem annyira mindenféle intézményeket vennék ki Orbánék kezéből, hanem édesanyám életét, de azt sem tudom. Az ellenzék sem tudja. A járvány tette be oda.

Ha mármost az ellenzék sokat kapálódzik Orbánék ellen, csak annyit érhet el, hogy a kommunikációs térben átvesz egy részt az Orbánékra pottyant felelősségből, miközben ténylegesen beleszólni semmibe nem tud.

A 4/5-öt egy 2/3-os törvény írja elő.

Hétfő van...... https://youtu.be/7zM-87XoQtU.

"Tömeghalál" alatt olyan jeleneteket értek, mint amiket Bergamoból láthat most a nagyérdemű. Mondjuk elindul az első halottszállító katonai konvoj Kecskemétről vagy ilyesmi. Elég nyilvánvaló, hogy Bergamo nem vált kísértetvárossá, de nem lennék meglepve, ha rengeteg dühös ember élne most benne. És az a düh valaki ellen irányulni fog. Az olaszoknál előbb-utóbb föl fogják tenni a kérdést, hogy mi a kormány felelőssége abban, hogy lekörözték Kínát. De érdemes megfigyelni, hogy Salvini nem most kérdez.

De pont arról van szó te nagyon szerencsétlen, hogy továbbra is benne vagyunk az unióban. Olyat, hogy nincsenek választások, mert rendkívüli állapot és kijárási tilalom van még 2 évvel a járvány után is, miközben az összes szomszédunknál normalizálódott a helyzet, nem azért nem lehet csinálni, mert most az MSZP kapaszkodik valami biztosítékba, mint floki a lábtörlőbe, hanem azért nem lehet megcsinálni, mert ez itten egy 10 milliós oszág egy adott kontinensen.

Az egyik lehetőség, hogy szart sem ér. Nem lehet Budapestet lefertőtleníteni. Viszont nem is kell, mert nem a nadrágod szárával szoktad a szemedet dörgölni.

Jákobot totálisan ledöntötte a Dobrev vírus.

Válaszok:
pollip | 2020. március 23. 6:43

A többi ellenzéket meg a DK vírus.

A fidinél van a hatalom. Ideje lenne észrevenned. Megteheti, hogy szívatja az ellenzéket és lehetetlen kommunikációs helyzetbe hozza. Azt nem teheti meg, hogy ténylegesen bevezessen egy korlátlan időbe nyúló szükségállapotot. Vagy ha mégis megteheti, nem azért, mert az ellenzék most nem állt ellen, hanem azért mert sokkal mélyebb az összeomlás, mint amit most el tudunk képzelni.

Válaszok:
hátakkor | 2020. március 23. 7:00

Az ellenzékek 'jól' jöttek ki az invázió pártolásából is..

Az ellenzékre szavazók eddig csak hülyék voltak, innentől kezdve gazemberek is.

Végre egy mindenki számára jó hír. Az egyik rádió híre szerint befutott Sanghajból az első, a védekezéshez szükséges eszközökkel kitömött gép. A SOTE rendelte hivatalosan, de az Innovációs Minisztérium szervezte az ügyet.

Bencsik András mondd meg a tutit!

Bencsik András mondd meg a tutit!

https://www.origo.hu/itthon/20..

Meg egy rakás védőruha, ami a fertőzöttek kezeléséhez nagyon kell. Egyébként hangsúlyozzák, hogy ez csak az első gép, de végre itt van és nemcsak alapanyagot hozunk a törököktől. Ennek örülni kell.

Hol sikerült ellentmondást fölfedezned az írásaim között? Végig azt képviselem, hogy édesanyám életben maradásáért nem olyan nagy ár egy 2022-es FIDESZ-győzelem. Részemről deal.

Namost, a helyzet az, hogy az élet nem CSAK kommunikáció, hanem kommunikáció IS.

Elsődlegesen eredményeket várok Orbánéktól. Pl. egy életben tartott édesanyát.

Ha emellett pofátlanul kommunikál, "Nu sag schon!"

Ha viszont baj lesz, akkor itt kő kövön nem marad, és nem amiatt, ahogy kommunikál a kormány.

El tudod képzelni, Bergamoban micsoda indulat lehet most? A vírus lefojtja, de pár héten belül kiszabadul.

Na ezek azok a kérdések, amik rothadtul nem számítanak... Olaszország most egy vulkán lehet. És Magyarország is azzá válhat.

Hát, ha engem kérdezel, a lélegeztetőgépes poénkodásnak most egy időre vége...

A határ megnyitását választották egy napra. Tényleg cinikus gazemberek. De az ellenzék meg tényleg teljesen balfasz. Stumpf cikke nagyrészt jogos: https://www.valaszonline.hu/20..

Annyi, hogy szerintem az ellenzéknek még így is meg kellett volna szavaznia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés