Kocsis Máté: Most nem a politikai ellentét a legfontosabb

2020. március 22. 08:39

Bízik a Fidesz frakcióvezetője abban, hogy az ellenzéki pártok is támogatják kedden a koronavírussal kapcsolatos törvényjavaslatot.

2020. március 22. 08:39

A politikai ellentéteket most félre kell tenni, egy üggyel kell foglalkozni, a koronavírus elleni védekezéssel, az emberek egészségének megőrzésével és az emberi élet védelmével – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Növelni kell a kormány mozgásterét

Kocsis Máté hangsúlyozta: bízik abban, hogy az ellenzéki pártok is támogatják, hogy az Országgyűlés kedden megszavazhassa a koronavírussal kapcsolatos törvényjavaslatot. A házszabálytól eltéréshez hétfőn négyötödös támogatásra van szükség. Elmondta: az igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslat megerősíti a kormányzat eddigi intézkedéseit és meghosszabbítja a március 11-én 15 napra kihirdetett veszélyhelyzetet. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról a parlamentnek kell döntenie.

Kocsis Máté szerint ebben a helyzetben a kormány mozgásterét az Országgyűlésnek növelnie kell, meg kell adni minden támogatást a kormány számára, hogy cselekedhessen. Úgy fogalmazott: rendkívül konstruktívnak mondható egyeztetésen vannak túl az ellenzéki pártokkal, és jó fordulatnak tartja, hogy az ellenzéki frakciók megértették, a helyzet azt kívánja, hogy félretegyék a politikai vitákat.

Még lesz lehetőség ellenzéki javaslatokra

Az ellenzék több javaslattal is élt, „egyiket-másikat” megfogadták, volt, amelyik be is került már a benyújtott törvényszövegbe is, például hogy a kormány az országgyűlési felhatalmazást a szükséges mértékben gyakorolja csak – mondta. Hozzátette: volt, amiben még szeretnének egyeztetni az ellenzéki pártok, erre hétfőn lehetőségük lesz. A törvényjavaslatban szerepel a büntető törvénykönyv kiegészítése is, ami Kocsis Máté szerint alapvetően két fő pontot tartalmaz: a járványügyi intézkedéssel szembeni negatív állampolgári magatartást szankcionálná, illetve a rémhírterjesztés új fajtáját nevezné meg.

Azt mondta: „erre az élet adott szükséget”, az elmúlt hetekben és napokban a médiafogyasztók körében világossá vált, hogy mekkora jelentősége van annak veszélyhelyzetben, hogy pontos információk hangozzanak el és csak hiteles hírforrások kapjanak teret. Óriási károkat okozhat, sőt emberi életekbe kerülhet, ha valaki rémhíreket terjeszt, és ez kezd elharapózni – emelte ki.

A Belügyminisztérium és a rendőrség eddig hatékonyan lépett fel a rémhírterjesztők ellen, számos olyan elkövetőt elfogtak, akik ilyen híreket – például a Budapest lezárásáról szóló álhírt – terjesztettek. A rémhírterjesztésre vonatkozó büntető törvénykönyvi szabályozást tovább kell szigorítani – fogalmazott. A 444.hu egyik pénteki, háziorvosok védőfelszereléseiről szóló híre kapcsán Kocsis Máté azt mondta: az oldalt önmagában „uszító, rosszindulatú nem komolyan vehető” álhírportálnak tartja. Ha valaki ezekben a napokban is az emberek megtévesztésén és hergelésén dolgozik, az nem jár el helyesen – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oskar
2020. március 22. 15:08
Ismerősöm, aki csakis az orbángyűlölő médiumokból tájékozódik, már riogatott, hogy Orbán katonai diktatúrát akár bevezetni. Már eddig is felelőssek ezek a médiumok a járvány alatti széthúzás miatt. Tudva azt, hogy egy ilyen világjárvány leküzdéséhez kemény rend szükséges, ezért ha ezen médiumok miatt meghiúsul a rend fenntartása, ami tragédi@khoz vezetne, nem csodálkoznék ha egy charli hétfő típusú leszámolás történne ezen uszító szerkesztőségek ellen.
Bástyaelvtárs
2020. március 22. 14:06
Nem szabad orbánéknak korlátlan hatalmat a kezébe adni. Első körben 4/5-kell hozzá, ezért ez baráti nyájas stílus. Ha vkik hát ezek a maffiozo retkek vissza is élnének vele az első pillanattól.
Nehidd El
2020. március 22. 10:19
"A 444.hu egyik pénteki, háziorvosok védőfelszereléseiről szóló híre kapcsán Kocsis Máté azt mondta: az oldalt önmagában ,,uszító, rosszindulatú nem komolyan vehető'' álhírportálnak tartja. Ha valaki ezekben a napokban is az emberek megtévesztésén és hergelésén dolgozik, az nem jár el helyesen - mondta a Fidesz frakcióvezetője." Ideje, hogy a nemzeti oldal 100%-ban bojkottálja őket. Bár most nem látom rajta a hirdetést, de pár napja a vírus apropóján ők is maguknak, azaz közvetve Orbán megbuktatására rendeztek gyűjtést. De a tartalma az igazán megbotránkoztató (ill. az, hogy van az a Soros-droid alpopuláció, amelyik innen tájékozódik). Továbbra is a teljesen értelmetlen "Tesztelni, tesztelni, tesztelni, ..." mantrát nyomják a címlapon több cikkben, pl. a "Tudomány" rovatukba Prinz Dániel(!) a Momentum "szakpolitikusa" is erről írt. Ebben a komoly tudományos cikkben egy olyan grafikont mutatnak be (amit fel is dobtak a címlapjára), hogy "a 4. halálesetnél hány diagnosztizált beteg volt az országban". Ennek a tudományossága tréfának is erős: a 4-es szám teljesen önkényes, ráadásul annyira pici szám, hogy ott a véletlennek meghatározó szerepe van. Ráadásul minden országban másféle definíciót adnak arra, hogy ki a Covid-19 áldozata. Nálunk a lehető legszigorúbb: mindenki, aki covidos a halálakor, azt Covid-áldozatnak számoljuk. Végül még az oldal tetején kiemelt három cikk címe: "Senki ne rohanjon eurót venni!", "A védőfelszerelés hiánya és a túlterheltség miatt halnak meg az orvosok", "A magyar egészségügyi dolgozók lassan kiépítik alternatív tájékoztatási rendszerüket".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!