Ideje átgondolnunk a kapcsolatunkat Kínával

2020. március 20. 16:33

Nigel Farage
Newsweek
Mégis, ez a globális válság egy jó alkalom arra, hogy újrakalibráljuk kapcsolatainkat ezzel a gyilkos diktatúrával, ami ilyen zűrzavart hozott a világra.

„Nem kellene végre felnőtt ember módjára beszélnünk Kínáról a Nyugaton, kezdve azzal az egyértelmű igazsággal, hogy a rezsim – az állategészségügyi ellenőröktől a titkosrendőrségig – sok szempontból felelős ezért a rémálomért? Nem kellene végre emlékeztetnünk magunkat arra, hogy Kína egy szörnyű kommunista diktatúra, egy megfigyelésalapú társadalom, ami saját polgárainak ezreit végzi ki minden évben? Felül kell vizsgálnunk a viszonyunkat a pekingi rezsimmel szemben. Túl hosszú ideig nem volt egy globális vezető se, aki fel mert volna szólalni ellne, vagy aki feltételekhez kötötte volna a közeledését a rezsimhez. A globalizáció prioritásait annyira fontosnak gondoltuk, hogy meg se fontoltunk az emberi jogok kérdését. Ezt teljességgel hibás.

A baloldal persze vonyítva rikácsol Trump miatt, és valóban, mindenki miatt, akit jobboldalinak gondol. Rasszisták, fasiszták és homofóbok vagyunk a szemeikben. Napjainkban sokunkat még transzfóbiával is megbélyegeznek. De miközben a baloldal annyi mindenben igyekszik megalázni bennünket, alig szólnak egy-két szót Kínáról. Mi van a kínai muszlimok elnyomásával? Mi van Tibettel? Emily Thornberry talán jobban tenné, ha Xi Jingpinget támadná Donald Trump helyett. Hasonlóképpen a zöld lobbi is örömmel taszítja káoszba társadalmunkat, amikor éppen jól esik neki. Az olyan csoportok, mint az Extinction Rebellion, valósággal megbénították a brit nagyvárosokat. De csak ritkán van hozzáfűznivalójuk ahhoz, már ha van egyáltalán, hogy Kína a világ legnagyobb szennyezője. Elképesztőnek tartom ezt az ellentmondást.

Ironikus, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök épp ezen a héten panaszkodott arról, hogy az EU nem segít az országán, miközben bőkezűen dicsérte barátján, Xi elnököt, aki a jelek szerint tettrekész volt. Hasonlóképpen Olaszország is örömmel fogadta el Kína segítő kezét orvosi segélyszállítmányok képében. Jó lenne, ha a segítségnyújtás ilyen aktusai legalább a kialakult helyzet miatti felelősség legalább minimális elismerésével járnának együtt, és hát nem igazán lehet hibáztatni a szerbeket, és különösen az olaszokat, amiért oda fordulnak segítségért, ahonnan egyáltalán érkezik ilyesmi. Mégis, ez a globális válság egy jó alkalom arra, hogy újrakalibráljuk kapcsolatainkat ezzel a gyilkos diktatúrával, ami ilyen zűrzavart hozott a világra.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még az sem biztos, hogy ebben nem ludasak.

olyan biztos hogy Kina tehet rola (megis hogy ha egyszer egy termeszeti jelenseg??) es nem az amerikaiak szabaditottak el egy harcivirust?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés