Elkerülhetetlennek tartom azt, hogy két hónapra lezárjuk a világot

2020. március 15. 14:08

Barabási Albert-László
Facebook
A koronavírus okozta járvány egy hálózati probléma, tehát hálózati módszertanra és gondolkodásra van szükség ahhoz, hogy a terjedését megjósoljuk és végső soron kontrolláljuk.

„A következő hónapokban nagy valószínűséggel fertőzötté válok. Több milliárd koronavírus fog a testemben termelődni, elindítva egy kétségbeesett harcot az immunsejtjeimmel. Viszont krónikus betegség hiányában, Bostonban, a Harvard kórházainak a szomszédságában bízok abban, hogy győzni fog az immunrendszerem.

Mégis nagyon aggódom a vírus miatt. Annyira, hogy elkerülhetetlennek tartom azt, hogy két hónapra lezárjuk a világot. Nem magam miatt tenéem ezt, hanem édesanyám miatt.cA laborban február óta tudjuk, hogy március közepén le fog állni a világ. Sok barátomnak említettem ezt már hetekkel ezelőtt, de még számomra is nehéz volt felfogni, hogy ez pontosan mit jelent. Most már kezdjük látni-- nehéz két hónap lesz, és a java még hátra van.

Azért tudhattam, hogy mi fog történni, mert a bostoni Network Science Institute-ban, ahol dolgozom, a hálózatelmélet segítségével a kollégáim évek óta pontosan meg tudják jósolni az épp aktuális vírusok terjedését. Követték a Zikát, az Ebolát, és most épp a koronavírus van soron.

Nem térek ki most a probléma hálózatelméleti részére—erről szól a Behálózva X. és a tankönyvem X. fejezete (http://networksciencebook.com/). A koronavírus okozta járvány egy hálózati probléma, tehát hálózati módszertanra és gondolkodásra van szükség ahhoz, hogy a terjedését megjósoljuk és végső soron kontrolláljuk.

Most már azt is értjük, hogy a vírust nem lehet megállítani. Terjedni fog attól függetlenül, hogy hány ország zárja le a határát és hány repülőjárat lesz lemondva vagy hány iskolát zártak be. Ahol tíz beteg van kórházban, ott már több száz fertőzött él a közösségben. Sokan soha nem is tudják meg, hogy fertőzöttek voltak, mert nem voltak szimptómáik. Viszont rajtuk keresztül is terjed a vírus.

Már túl vagyunk azon a ponton, hogy karanténnal meg lehetne fékezni a COVID-19 terjedését. Az Ebolát ki lehetett így írtani, de a koronavírus túlságosan fertőző és már túl elterjedt. Ráadásul oltásra sem számíthatunk az idén.

Ha megállíthatatlan, akkor miért nyomjuk be a tarsadalmi féket? Miért zárjuk be az iskolákat, miért taszítjuk a világ gazdaságát recesszióba?

Egyetlen ok miatt — hogy lelassíthassuk. Mert ezáltal megmenthetjük a szüleinket, a nagyszüleinket és néha magunkat is.

Minden modell azt jósolja, hogy nagyjából a lakosság fele fertőzötté válik egy éven belül. Beavatkozás hiányában a folyamat egy jól megjósolható Gauss-görbét követ—gyors növekedés, egy markáns csúcs, majd lecsengés. A csúcson viszont nem lesz kórházi kapacitás mindenki számára, akinek erre szüksége lenne.

És a csúcs ijesztően közel van--heteken belül tízezrek lesznek megfertőzve, ha nem teszünk semmit. Olaszország példáján látjuk, hogy mi történik, ha elszabadul a vírus-- kapacitás hiányában az orvosok kénytelenek élet és halál fölött dönteni, egyes pácienseken segíteni, másokat eszköz hiányában elengedni.

Sokan továbbra is azzal áltatják magukat, hogy egy ártalmatlan influenza vírussal állunk szemben, amely veszélytelen sokunk számára, hisz elkerüli a fiatalokat, és különösen a gyerekeket. Ez így nem igaz - a koronavírus az influenzánál gyorsabban terjed, és nem találkozik immunitással. Mire az influenza ősszel eléri Europát, a lakosság számottevő százaléka már be van oltva ellene, így nehezebben tud terjedni. A koronavírus akadály nélkül fertőz, és nagyobb százalékban okoz halált az idősek és betegek körében.

Én leginkább az idősek miatt aggódom. Mindenki, akinek idős vagy beteg van a családjában, szomszédjában, házában, felelősséggel tartozik. Ne vigyetek haza a vírust! Értessétek meg velük, hogy a veszély rájuk nézve nagyon is reális! Győződjetek meg, hogy van élelmiszerük, és ha nincs, vásároljatok be számukra! Segítsetek nekik, hogy izolálódhassanak a következő két hónapban! És tegyetek meg mindent, hogy ne terjesszétek a vírust, ezzel csökkentvén az egészségügy terhelését.

Ha most mindnyájan komolyan vesszük a COVID-19-et, elkerülhetjük, hogy egyszerre legyünk betegek. Így maradhat ellátás és oxigén azok számára, akiknél súlyossá válik a fertőzés. Ha viszont nem teszünk meg mindent, ami tőlünk telhető, hogy lassítsuk a járványt, az év végére rengetegen szülők és nagyszülők nélkül maradunk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 259 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hálózati matematikusnak illene tudnia a paraziták matekját is. Azt is,
hogy a világ lezárása két hónapra lehetetlen. Szóval meg lehet oldani
fejben a problémát, csak működni nem fog. Kb olyan ez, mint a
fejben ping-pongozás. El tudom képzelni, de semmi több.

Válaszok:
nick89 | 2020. március 16. 10:19

Nagy tétet tennék rá, hogy nem fog működni. És mi van, ha az
emberen kívül más is terjeszti a Covid19-et? Aztán van-e valami
kalkuláció arra, hogy hány halottat eredményezne a világ lezárása?
Mi van akkor, ha valaki többször is elkaphatja a betegséget? Stb, stb.
Annyi itt az ismeretlen paraméter, hogy egy még oly okos embernek
is beletörik a bicskája a modellezésbe és, ha nincs modell, ki az a
bátor, aki tanácsadásra vállalkozik?

Szóval ez egy sokkal bonyolultabb probléma annál, minthogy hogyan
óvjuk meg öreg édesanyánkat a vírustól.

Nem lehet két-három hónapra teljesen leállítani a világot mert csődbe megy.

Az a baj, hogy az ellenzék meg pont azt gondolja, hogy ez a rendbontás
igazi időszaka. Addig üsd a kormányt, amíg nem meleg.

Köszönet a linkért. Azt tudom, hogy exponenciális szakaszban
vagyunk, saját kalkulációim szerint 20-50 napig fog tartani (az exponenciális szakasz). Később lehet pontosabbat mondani.

Ismerem B-A.L. munkásságát, tudom ki ő. Én azt állítom vele
szemben, hogy (1) nincs elég ismeret a modell felállításához és (2)
nem lehet lezárni a világot 2 hónapra. Nem ismert továbbá a világ
lezárásának az ára és itt nem pénzről beszélek, hanem élő erőről.
A pániknak is van hálózati matematikája.

Szerintem a helyes hozzáállás az, hogy megteszünk mindent, amit
lehet a természet előtti főhajtással kísérve.

Oké, szeretném látni mi fog történni Afrikában vagy Dél-Amerikában,
amikor a lezárás következtében leáll az élelmiszer-logisztika. Azt is
szertném látni, hogy a modell miként kalkulál a lakhelyelhagyásra
kárhoztatott, fegyelmezett fekete tömegekkel.

Megfelel a bonyolult interpretáció is, boldogulni fogok vele.

Orbán komplexusod kivetítődése......ugyanolyan korlátolt vagy, mint némelyek jobboldalról.

A pálya széléről könnyű bekiabálni, könnyű minden intézkedést kritizálni. Nem kerül semmibe, nem kell mérlegelni, csak dumálni kell. De megtalálni az egyensúlyt a járvány terjedése és az között, hogy a komoly károkat okozó intézkedéseket mikor kell meghozni, valamivel nehezebb.

Már csak azt kéne meghatározni, mikor kell elvégezni a tesztet? Minden tüsszentésnél, köhögésnél, vagy ennél több tünet kell, milyen tünetek ezek? Szóval megint az a baj, mint minden hasonló helyzetben, hol lenne az optimum?

Ja, en is hallottam,hogy ezentul George Soros Afrikaba fogja a demokraciat exportalni,nem ide. Es a penzet is.

Ja, hogy te felsőbbrendű vagy? Miért nem ezzel kezdted, mert így már értem, hogy konkrét kérdésekre válasz helyett csak hülye mellébeszélésre futja.

A tesztelés nem állítja le a terjedést.

Én továbbra is "áltatom magam" és az idősek miatt is aggódom. Ebből az én értelmezésem szerint az következik, hogy minél hamarabb esünk át a víruson, annál hamarabb válunk védetté és annál hamarabb válik ártalmatlanná és tűnik el ez a vírus is. (Már ha az influenza vírusok ártalmatlanok, mert minden influenza járvány esetében jelentős a halálozás az idősek és betegek körében, csak eddig nem hiszterizáltuk.) Ez alatt a rövid idő alatt kellene megvédeni a veszélyeztetett korban lévőket és ezzel lassítani a kórházi terhelést. Ha a vírus terjedését lassítjuk, úgy, hogy leállítjuk az életet, akkor elhúzzuk a problémát hosszú hónapokra és rengeteg öreg ember meghal, csak éppen a kórházi kapacitásokhoz igazított 'adagokban'.

65 év felett el kellene zárni a világtól mindenkit. Megszervezni az ellátásukat, azoknak, akik képesek önállóan élni és központilag kórházkaranténba helyezni mindenkit, aki erre nem képes, és a karantén előtt megállítani a vírust. A többiek pedig éljék az életüket és minél előbb tetőzzön körükben a járvány.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés