Falus Ferenc: Felesleges hiba lenne az iskolabezárás

2020. március 12. 14:09
A volt tisztifőorvos szerint nem indokolt most az iskolák bezárása. Falus úgy látja: a járvány addig nem fog csillapodni, amíg a lakosság kétharmada nincsen átfertőzve vagy valamilyen módon nem szerez védettséget.

Falus Ferenc korábbi tisztifőorvost, a 2014-es főpolgármester-választás ideiglenes ellenzéki jelöltjét kérdezte az Azonnali arról, be kellene-e zárni az iskolákat. Falus szerint az felesleges hiba lenne. „Ennek akkor van értelme, ha egy adott intézményben van megbetegedés. Akkor azonnal be kell zárni két hétre, az biztos.” Ugyanis akárcsak a színházak, úgy az egyetemek bezárása esetén is az a kérdés, hogy ezt meddig lehet fenntartani.

A felvetésre, hogy azért is aggódnak a szülők az iskolák nyitva tartása miatt, mert hogy a gyerekek ha nem is betegszenek le, de terjeszthetik a vírust, úgy válaszolt: a buszon is továbbvinnék a fertőzést, mindenütt nem lehet megvédeni mindenkit.

Falus szerint alapvetően helyes intézkedéseket hozott szerdán a kormány, pozitívan értékeli, hogy konkrét összeget is elkülönítettek a koronavírus elleni védekezésre, nyolcmilliárd forintot. Ugyanakkor a határon történő intézkedésektől – például, hogy határellenőrzést vezetnek be – „nem vár sokat”. Kifejtette: „Egy járványt a jelenlegi stádiumában ezekkel az intézkedésekkel csak nagyon kis mértékben lehet lassítani. Nem hatástalanok ezek, de nem ez fogja megvédeni az országot”.

A színházbezárásokkal kapcsolatban pedig szerinte az a kérdés, hogy mi a konkrét terv ezekkel kapcsolatban, meddig akarják ezt fenntartani. Ugyanis ezeknek az intézkedéseknek akár másfél éven át is lehetne jogosultsága, miután a járvány addig nem fog csillapodni, amíg a lakosság kétharmada nincsen átfertőzve vagy valamilyen módon nem szerez védettséget – mondja Falus az Azonnalinak.

Úgy látja: miután kevés eset van Magyarországon, nem kellett volna előbb meglépni a bezárásokat, inkább több koronavírus-tesztet kellett volna végezni.

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most rögtön kellene bezárni az iskolákat, amíg nincs ezerszám kínai vírusos beteg!

Vagy ezt szeretnétek???

Most egyetértek vele. Szerintem is kiátkozzák a szabad vélemény nyilvánításáért a ballibek.

"a járvány addig nem fog csillapodni, amíg a lakosság kétharmada nincsen átfertőzve "
Ez nehezen érthető.
Vuhanban illetve Hupej tatományban ( együtt 60 millió fő) csillapodni látszik, viszont 40 millió fertőzöttből 80 ezer tünetes eset kicsit kevésnek tűnik.

Pedig előbb útóbb be kell záratni az iskolákat is. Az írek is most zárták be.

"a járvány addig nem fog csillapodni, amíg a lakosság kétharmada nincsen átfertőzve vagy valamilyen módon nem szerez védettséget"
Nem szakemberként én is hasonlóra gondoltam, lesz egy felfutás, kis ideig stagnál, majd meredeken zuhan a vírus.
Azért a másfél évet soknak tartom, bár nem vitatkoznék Falussal egy percig sem.
Ha arra gondol, hogy másfél év alatt nyomtalanul eltűnik a vírus, az is sok.
Én 6 hónapot adok neki, azaz nyár végét.
Augusztusban a strandokon hemzsegni fognak az emberek.

Lehet, az olaszok járnak legjobban azzal, hogy ők esnek át leghamarabb a nehezén.
Nyári kánikulás napokon otthon, bezárva lenni a forró szobákban, brrr...

Igaza van. Ez hisztéria. Egy itt sem lévő vírus ellen mit számít, ha bezárják az esti színházakat és kizárják a nézőket a sporteseményekről. Minden nap zsúfolt közlekedési eszközökön megyünk a munkahelyekre és az iskolákba. Tele vannak az üzletek és az étkezőhelyek.

Az időseket és a betegeket kellene fokozottan védeni és hagyni, hogya járvány végigfusson a népességen, mert ezzel válnánk védetté. A meleg idő valószínűleg megfékezi a vírust, de ősszel újra támadni fog és mindenkit nem lehet beoltani, ha addigra lesz egyáltalán oltás.

Már megint ez a kétharmados átfertőzés: az ugye többmillió halottat jelentene csak az EU-ban.

Falustól (is) miért nem kérdezett rá valaki Kínára és Dél-Koreára: az ottani görbék egyáltalán nem utalnak ilyen masszív járványra.

Oké, de azért nyilván hazugságból nem szerelik le a felhúzott kórházakat stb. (pedig ez történik).

És ott van a sokkal megbízhatóbb Dél-Korea is, ahol messze a legtöbb tesztet csinálták: és mérsékelt mind az új megbetegesések, mind a halálozások száma. Az ő görbéjük sem utal a Falus-(Merkel) -féle horrorszcenárióra.

Leönthetné magát egy vödör koronavírusos trutyival, aztán majd meglátjuk, immunis lesz-e.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés