Mindössze 5-en támogatták Eszenyi pályázatát a Vígszínház társulatából

2020. március 11. 21:43
Eszenyi Enikő a pályázata ismertetése után sem kívánt válaszolni a társulat kérdéseire – állítja a színházi dolgozók szakszervezetét vezető Csőre Gábor.

A beérkező 118 szavazatból 113-an Rudolf Pétert, 5-en pedig Eszenyi Enikőt támogatták a társulatból a színház igazgatói posztjára pályázók közül – írja az Index. 

Az ügy előzménye az, hogy az igazgatóválasztás miatt a fenntartó önkormányzat szakmai bizottságot hívott össze, amibe a színháznak is delegálnia kell egy tagot, aki a társulat véleményét hivatott képviselni. A bizottsági tag megválasztása a lapnak nyilatkozó dolgozók szerint közel sem zajlott titkosan és zökkenőmentesen, az első körben pedig nem is hozott eredményt. A második fordulót Hegyi Barbara nyerte meg. 

Hegyi közölte: bár nem hozhatja nyilvánosságra a vezetésre beérkezett pályázatokat, mégis mindent megpróbál majd, hogy megismerhesse a társulat véleményét. Eszenyi Enikő erre válaszul a faliújságon jelezte: nem megengedett a pályázatok nyilvánosságra hozatala. Ugyan Hegyi Barbara szeretett volna társulati ülést összehívni, az Indexnek nyilatkozó Csőre Gábor szakszerevezeti vezető azt mondta: az igazgatóság nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel. A szakszervezet ezért nyílt toborzóval egybekötött ülést hívott össze, amin mindhárom pályázó – Eszenyi Enikő, Rudolf Péter és Csányi János – részt vett. Minden pályázónak húsz perc állt rendelkezésére az elképzelései ismertetésére. Csőre Gábor szerint Eszenyi Enikő kivételével mindenki válaszolt a társulat kérdéseire. 

A színházigazgatóság ugyanakkor jelezte Csőrének: jogilag aggályosnak tartják a hivatalos szavazást, ugyanakkor a hatályos jogszabály lehetővé teszi, hogy a társulat közölje Hegyivel, hogy kit támogat. Ezzel a lehetőséggel 118-an éltek, így alakult ki a fentebb már ismertetett szavazati arány. 

A minisztériumi küldöttből, a Színházművészeti Bizottság delegáltjaiból, a fővárosi önkormányzat képviselőiből, valamint Hegyi Barbarából és Csőre Gáborból álló szakmai bizottság végül Eszenyi pályázatát támogatta. A főváros nem sokkal ezután bejelentette: vizsgálatot indítanak az Eszenyi Enikőt illető vádak valóságtartalmának kiderítésére. 

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Intézmény vezetéséhez vezetéstudományi végzettség kell. Van nekije ilyen?

Érdekes. A napokban találtam a neten egy nyilatkozatot Harkányi Endrétől, hogy miért hagyta ott a Vígszínházat. Ő Eszenyit jelölte meg fő okként. Ami érdekes, hogy ezt 2015-ben nyilatkozta. Akkor gyakorlatilag senkit nem érdekelt az ügy.

Most így öt évvel később, 2020-ban mitől lett hirtelen ilyen fontos, hogy mindenki ezzel kezdett el foglalkozni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés