Rétvári: A keresztény könnyűzene értéket teremt

2020. március 10. 15:46
Az állam elköteleződése hosszú távú a hazai keresztény könnyűzenei élet támogatására – hangsúlyozta az államtitkár.

Indokolt, hogy a keresztény könnyűzene kormányzati támogatást kapjon, hiszen olyan művészeti értékek születnek benne, amelyek a nem hívők számára is segítséget jelenthetnek az igazság és a boldogság keresésében. Erről Rétvári Bence beszélt kedden Budapesten a Szikra Projekt sajtótájékoztatóján. „A Szikra Projekt a magyar keresztény könnyűzene erősödését, szakmai fejlődését szolgálja. Bízunk abban, hogy segítségével minél több tehetséges fiatal kerül reflektorfénybe” – mondta az Emmi parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy az állam elköteleződése hosszú távú a hazai keresztény könnyűzenei élet támogatására. Az államtitkár megemlítette, hogy a kormány a Hangszert a kezdőknek! program keretében évi 300 millió forintot biztosít a kezdő zenekarok számára, 100 milliót ad a Hangszert a profiknak! programra, emellett további 100-100 millió forintot biztosít képzésre, oktatásra, hangszerfelújításra és határon túli programokra. Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára kiemelte: a Szikra Projektre 160 millió forintos támogatást tudtak felhasználni. A Szikra Projekt szakmai munkáját Horváth Gergely rádiós szakember, Bolyki György zenész, Gável Gellért zenész, Lackfi János költő, Madarász Isti rendező és Mező Misi zenész közreműködésével felügyelik.

Bolyki György, a Szikra Projekt vezetője kitért arra, hogy a Szikra Akadémia tehetségkutatással, induló előadók, már befutott alkotók támogatásával, szakmai rendezvények szervezésével foglalkozik. Emellett öt városban - Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Tatán - tartanak tehetségkutatókat. Az induló zenekarok közül tavaly tizenkettőt támogattak, számukra a profi művészek irányába építették ki a továbblépés lehetőségét. Tavaly húsz szerzőt támogattak, 59 muzsikus kilencven új dalt hozott létre. „Idén tizenkét szakmai rendezvényünk lesz, az elmúlt időszakban 165 muzsikussal, zenei szakemberrel dolgoztunk együtt” – tette hozzá Bolyki György. Arról is beszélt, hogy a Szikra Produkción belül az előadók bemutatkozásához tudnak szakmai és anyagi segítséget biztosítani.

Április 1-jén immár ötödik alkalommal adják át a Szikra-díjakat, amelyekkel a keresztény szellemiségű előadókat ismerik el. A zsűri a legjobb dal, a legjobb dicsőítő dal, a legjobb dalszöveg, a legjobb zenei produkció, a legjobb élőben előadott produkció és a legjobb videoklip kategóriában oszt ki díjat. Emellett életműdíjat is átadnak, a közönségdíj győztesét pedig online szavazással döntik el. Az életműdíjas kivételével a kategóriagyőztesek a támogatási program résztvevői lesznek április 1. és december 31. között.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha erre irányult a kérdés, megnyugtatlak: a klezmer is támogatva van, sőt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés