Tordai: Feminista politikára van szükség

2020. március 9. 13:54
A Párbeszéd politikusa szerint csak egy „feminista-zöld-baloldali” politika hozhatja el az igazságosságot és a nemek közti egyenlőséget.

Tordai Bence felszólalásával vették kezdetüket a napirend előtti felszólalások az Országgyűlésben. A Párbeszéd képviselője nőnap alkalmából azt mondta: „ez egy jó alkalom arra, hogy mi férfiak elgondolkodjunk azon, hogy milyen előjogokat és előnyöket élvezünk a nőkkel szemben”. Tordai úgy folytatta: „igazságosságra és nemek közti egyenlőségre van szükség, vagyis feminista politikára.” A képviselő szerint az igazságos és egyenlőségen alapuló politika egészen pontosan „feminista-zöld-baloldali” politika. 

Tordai szerint a nők napi egy órával többet dolgoznak, aminek nagy része alulfizetett vagy fizetetlen munka, hozzátéve, hogy a nők átlagosan havi 68 ezer forinttal alacsonyabb béreket is kapnak. A politikus itt kitért a nők elleni erőszakra is. Úgy fogalmazott: az igazságszolgáltatás nem orvosolja a nők elleni erőszak problémáját, helyette „gyenge kampányfilmekkel igyekszik tenni ellene”. További adatokat sorolva Tordai elmondta azt is, hogy egy felmérés szerint 25 évvel ezelőtt a 45. legegyenlőbb ország voltunk, mára pedig a 113. helyre estünk vissza. „Szégyen, hogy az Országgyűlésben 13 alatt van a női képviselők száma” – jelentette ki Tordai Bence. 

A képviselő szerint az ellenzék – szemben a kormánnyal – sokkal többet tenne az egyenlőségért. Itt megemlítette az Isztambuli egyezmény ratifikálásának szándékát, a szexista plakátok betiltását Budapesten, illetve a női kvótákat. Hozzátette, hogy szerinte a Fidesz ebben az ügyben azért hiteltelen, mert „Orbán nem foglalkozik nő ügyekkel”.

Rétvári Bence reagált

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára igazította ki a Tordai Bence által elmondottakat. Rétvári Bence azt mondta: „a nőnap egy jó alkalom lenne arra, hogy olyan értékekben amelyekben egyetértünk megpróbáljuk a nemzeti minimum részévé tenni, de ön ezt a lehetőséget is eljátszotta és egy hétköznapi sárdobálós felszólalást tett meg”. Az államtitkár kérdőre vonta a Párbeszéd képviselőjét, hogy nőnap alkalmából arról miért nem beszélt, hogy az „ellenzék vezéralakja”, Gyurcsány Ferenc korábban az „öregecskedő feleségek lecseréléséről beszélt”. 

Ez a progresszív, zöld baloldaliság?” – tette fel a költői kérdést Rétvári Bence.

Az államtitkár úgy folytatta Tordai Bencéhez címzett szavait: „említse meg azt is, hogy a képviselőtársai nem szavazták meg a titkos menedékházakat a szociális törvényen belül, vagy mikor a kapcsolati erőszak tényállását bevezettük a Btk-ba, azt sem szavazták meg. Miért?” Rétvári hozzátette, hogy az ellenzék a nők számára kifejezetten kedvezményes „Nők 40” programot sem szavazta meg. Rétvári úgy összegezte, hogy „amikor valóban lehetett volna tenni a nők helyzetének javításáért, akkor önök nem tettek”.

A Tordai Bence által a nők helyzetéről elmondottakkal kapcsolatban Rétvári Bence pontosításokra kényszerült. Az államtitkár elmondta: „a rendszerváltás óta nem volt olyan magas a női foglalkoztatottság, mint most”. Hozzátette: „mióta mi kormányzunk, folyamatosan csökken a nők és férfiak fizetése közti különbség, foglalkoztatásban pedig lassan utolérjük az uniós átlagot, pedig nagy lemaradásban voltunk”. Rétvári ezzel kapcsolatban megemlítette azt is, hogy a gyermeküket otthon nevelő édesanyák esetében is sikerült emelni a foglalkoztatottságot. „A kormány intézkedései lévén mind a bérkülönbség mind a foglalkoztatottságban levő lemaradás is tudott javulni” – zárta válaszát az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

(Mandiner)

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A feminista politika a hejesírást, a kurva erős képeket meg az alytónak rohanást jelenti?

És akkor ezredszerre is megkérdezem: tényleg EZEKRE kellene leváltani az Orbán-kormányt? EZEKRE?!?

Te is egy nő helyét foglalod ezek szerint. Add át egy nőnek! Mutass példát!

Vajon milyen szert szedhet Tordai Bence? Netén születési hiba ez nála?

Nincs szükség az Isztambuli Egyezményre, mert magyar törvények az unió országai között az élet elleni erőszakot elkövetőekkel szemben a legszigorúbbak. További szigorítás van folyamatban. Az Isztambuli Egyezmény pedig egy saláta irányelv, melynek a hátterében nem kívánatos ideológiai bújik meg.

Ami a női vezetők és a nők és férfiak közötti bérarányt illeti

,,A női vezetők aránya 2019-ben Lettországban volt a legmagasabb, 53 százalék. A balti államot Bulgária 49 százalékkal, majd Lengyelország (48), Észtország (46) és Szlovénia (44) követi. Magyarország Litvániával és Svédországgal azonos arányban (42 százalék) foglalkoztat nőket vezetői státuszban. A legkisebb arányban Luxemburgban vannak a nők vezető beosztásban: az Eurostat mindössze 15 százalékot mért a valamivel több mint félmillió lakost számláló nagyhercegségben.
Az 2019-es kimutatás szerint az uniós tagállamokban a vezető beosztásban dolgozók csupán egyharmada nő, ez az arány 2012 óta változatlan.,,

,,Magyarországon 11,2 százalékkal kerestek átlagban többet a férfiak, és ezzel a helyzet nálunk kedvezőbb, mint az uniós átlag.,,
https://hvg.hu/kkv/20200308_Im..

Mondj egy értelmeset a 13 alattiak közül!
Cseh Katika, Donáth, Bangóné,...Kunhalmi,...?

A szokásos: a baloldal dumál, zengzetes semmitmondásba menekül, míg az általuk szidott kormány konkrét eredményeket tud felmutatni.

Lazán. Nekik ez nem egy nagy feladat.

Szakállas szardarab.

Kotsog Bence, ha anyád nem tudott megnevelni, viselkedés ohne, majd kaphatsz nevelést, alapfokon.
Azt meg, hogy "Mi férfiak", többet ne merd a pofádra venni.

Egykor a munkásosztályt kellett mindenáron megmenteni, most a nőket és a klímát. Ez a kényszeres küldetéstudat akkor sem változik, ha pirosról zöldre festik magukat.

Tordai hülye (mondjuk ez nem újdonság): a feminizmus a nőpártiságot jelenti. Feminista politika: a női érdekeket kiszolgáló politizálást jelenti. Lehet csinálni feminista pártot, de ne várják el a Parlamenttől és a kormánytól, hogy az ország lakosságának a felét hátrányba helyezze.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés