A fásításhoz idő kell

2020. március 5. 8:51

Bardóczi Sándor
Facebook
A főváros által kezelt területeken elfogytak az üres fahelyekre telepíthető lehetőségek.

„Amióta a városházán vagyok keresett már meg több sportesemény szervező, nagy nemzetközi cég azzal az igénnyel, hogy ők szívesen finanszíroznának faültetéseket. Hatalmas darabszámok és területigények röpködnek hihetetlenül rövid megvalósítási határidőkkel, ezért, miközben maximálisan respektáljuk a felajánlásokat és a segítő szándékot, célszerűnek tartok néhány alapvető információt megosztani erről:

1. A főváros által kezelt területeken a 10 ezer új fát programmal elfogytak az üres fahelyekre telepíthető lehetőségek, ezért a mennyiségi telepítés helyett a minőségire szeretnénk áttérni, miközben folyamatosan keressük azokat a fővárosi területeket, ahol új zöldfelületeket, parkokat tudunk majd létrehozni.

2. A minőségi telepítés azt jelenti, hogy a haldokló, valamilyen specifikus kártevővel vagy kórokozóval fertőzött, jelentősen balesetveszélyes, élet- és vagyonvédelmi szempontból tovább már nem fenntartható fáinkat új fákra cserélnénk, de olyan módon, hogy a talaját, túlburkolt környezetét új módszerekkel javítanánk fel, hogy tovább éljen, s kevésbé betegedjen bele a városi körülményekbe. Ez viszont drága. 100 ezer forintnál kezdődik per darab, belvárosi környezetben akár felkúszhat a költség 1 millió forint fölé is, s ebből a fa ára a legkevesebb. Betonfeltörés, közművédelem, drénezés, spéci anyagok, mechanikai védelem, stb. Tudomásul kell venni, hogy a fa a városban közmű, zöld közmű. Az ára is annyi, mint más közműveké. Vigyázzatok a fáinkra, se a cigicsikk, se a kutyapisi, se a kerékpár fához kötözése, se a ráparkolás nem tesz jót nekik, egyelőre nem nevesített milliós értékeket tehettek egy rossz mozdulattal tönkre.

3. Nem tudunk azonnal fákat ültetni. A két legfontosabb faültetési időszak tavasz és ősz. Minél bonyolultabb az ültetési helyszín, annál több tervi előkészítést, engedélyt, egyeztetést igényel. A faiskolánknak (Tahinak) pedig elő kell készülnie ütemezhetően az igényekre.

4. Nem tudunk nagyon nagy fákat elültetni, mert annak az életesélyei rosszabbak. Minden faátültetés sokk egy növénynek, minél nagyobb, öregebb a növény, annál tovább tart a sokk, amíg nem nő. A fiatalabb növények hamarabb jutnak túl a sokkon, s adott esetben növekedésben le is előzik a nagyobb beültetett növényt. A fásítás 4D műfaj. Idő kell hozzá, hogy egy fa meg tudjon nőni. Én, mint minden növényekkel foglalkozó mérnök, 50 évben gondolkodom.

5. Ezek miatt a körülmények miatt szeretnénk új életet lehelni a Lomb Alapítványba, amit anno a Főkert, a Virágért, a Fővárosi Önkormányzat hozott létre, s ma tetszhalott állapotban van. Azért tesszük ezt, hogy az alapítvány fogadni tudja a nagylelkű felajánlásokat, mi pedig ebből a forrásból (is) ütemezetten hozzálássunk, hogy minőségi facserékkel, fásításra újonnan kijelölt területekkel a városi zöld infrastruktúrát fejleszteni tudjuk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hirtelen mennyi körülmény, probléma, megfontolni való merült föl. Könnyebb volt ellenzékben magyarázni. Most marad a magyarázkodás.

Válaszok:
pollip | 2020. március 5. 10:30
nick89 | 2020. március 5. 11:06

KariFeri ígéret.
Egyet előre, kettőt vissza.

Hát igen, de most a "mennyiségről" hirtelen átállnak a "minőségre". Mecsoda különbség! Aki ezt nem látja, az csakis hithű NERista lehet, a rezsim nacionalista szekértolója.

Végre feltűnnek neked is az olyan "nacionalista" és "rezsimhű" tényezők is, mint az évszakok... Ellenzékből ezek elkerülték a figyelmedet. Sőt! Minta az lett volna a baj, hogy Tarlós betonkolosszust csinál a városból. Mostanra kiderült, hogy "elfogytak az üres fahelyekre telepíthető lehetőségek"...

Válaszok:
pollip | 2020. március 5. 10:32

ez majdnem ugyanaz a mellébeszélés mint amit tarlós nyomott fél éve, hogyaszondja "A szabad faültetésre alkalmas helyek száma majdnem elfogyott"
https://index.hu/belfold/2019/..

az egyetlen pozitívum, hogy legalább "keresik", hogy hol lehet új zöldfelületet létrehozni.
hát ezt a keresgélést nyugodtan gyorsíthatják, elég sok hely van budapesten, ahol néhány parkolóhelyet föl lehetne áldozni zöldítésért.
ha pedig mindezt sportesemény-szervezők meg nagy cégek finanszírozzák, annál jobb.

Válaszok:
Agnieszka | 2020. március 5. 10:54

Öcsém, a seggnyalás azért alapvetően komcsi műfaj. Gratulálok elvtárs, a jól sikerült seggnyaláshoz.

nem ültetett túl sok fát. azzal próbálta zöldként eladni magát, hogy az utolsó 1-2 évben bepótolta azt, ami mindig is feladata lett volna a fővárosnak: az arra fenntartott helyeken fákat tartani.
az föl sem merült benne, hogy betont cseréljen fára. tavaly közölte is, hogy már nincs hova fát ültetni.

egy zöld főpolgármestertől viszont határozottabb kiállást várnék annál mint hogy keresi a lehetőségét a zöldítésnek

"A főváros által kezelt területeken elfogytak az üres fahelyekre telepíthető lehetőségek."

Jah, pont most!

Úgy látom, hogy te vagy a frappáns visszavágások mestere. Szedlacsek.

DD

Egy fa elultetese akár egymillió forint is lehet!!!!!!
Ez felveti a korrupció lehetőségét!

Gergőke azt is megígérte, hogy parkolókat törnek fel és a helyét parkosítják. Lehet, hogy ez következik?

Hogy van ez? Tarlós is hazudott, karigeri embere is?
Mit keresnek ? A ligetben most tiltották meg a beton felületek bontását.
Az sem ártana, ha az elültetett fákat gondoznák.
Láttam számtalan kiszáradt fát is már.

Egy nyelvtandoga ötödikben befásítana ezér' :
Álamfői üdvözletet hagyott Schmitt Pál http://index.hu/belfold/2011/0.. @indexhu által

álamfő meg álomás. Doktorival.
IQ?

Ez viszont drága. 100 ezer forintnál kezdődik per darab, belvárosi környezetben akár felkúszhat a költség 1 millió forint fölé is, s ebből a fa ára a legkevesebb. Betonfeltörés, közművédelem, drénezés, spéci anyagok, mechanikai védelem, stb.

Ez a 1 millió/fa új. Nagyon jó. Kreatív. Nyilván a kutya se tudja ellenőrizni hogy ez mind megtörtént-e illetve a fa azért nem pusztul-e mert ilyen spéci kiképzést kapott e vagy egyszerűen ellenálló fajta. Vagyis kevesebb fa többért.

Ez a liberális kánonban magától értetődő...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés