PS: Meddig viselheti a véreskezű kommunista belügyminiszter nevét egy intézmény?

2020. február 26. 10:02
„Az is kiderült, hogy a diákok sem érzik magukénak Rajk László örökségét, de az intézményi identitásuk része a név, ezért akadozik az átnevezés” – írja a Pesti Srácok.

„A kommunizmus áldozatainak emléknapján különösen jogos a kérdés: miért van még mindig sok száz magyarországi közterület kommunista bűnözőkről és a diktatúra működtetőiről, kiötlőiről elnevezve? Sőt, miért gáncsolja az átnevezésüket a Magyar Tudományos Akadémia? Ezeket a kérdéseket is feltéve, de ezúttal a Corvinus Egyetem Rajk Szakkollégiumára összpontosítva vétette észre magát a Magyar Patrióták Közössége” – írja a Pesti Srácok.

A portál hozzátette: „megdöbbentő módon azonnal diákok sereglettek ki az épületből, akik indulatosan kikeltek a Patrióták húzása ellen, és megpróbálták elmagyarázni, hogy ez a Rajk nem olyan Rajk, és ha mégis, akkor sem úgy értendő már. Az is kiderült, hogy a diákok sem érzik magukénak Rajk László örökségét, de az intézményi identitásuk része a név, ezért akadozik az átnevezés”.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Wass Albert háborús bűnös volt?
Mesélj, mi történt, mit tudsz?
Te seggfej!

Azt nem lehet. A PS lényege a hiszti.

A Rajkot amúgy 1970-ben alapították, és akkor ez a névadás pont bátorságról szólt, mert egy kommunisták által kivégzett emberről neveztek el intézményt. Ma nyilván kínos, ez a név, de az 1970-es névadókat megtagadni nem volna korrekt.

Amúgy '56 legfontosabb előrengése Rajk László újratemetése volt. Aki oda elment, annak szégyellnie kellene magát? Csak azért, mert a vicc szerint két komcsi összehajolt, és az egyik azt súgta a másiknak: "Hej, ha a Laci élne! De beléjük lövetne!"

1970-et írtak akkoriban. Ennyit lehetett. Mutass egy másik Rajkról nevezett intézményt vagy utcát a komcsiból!

Az a helyzet, hogy az 1970-es év isa történelmünk része. Attól, hogy figyelemre méltó hallgatás van a kádári idők valóságáról, nem volt mindegy, hogy valaki feszegette a határokat, akár ma már kínos módon, vagy mondjuk jelentéseket írt.

A testvérek kihuzták egymást a csávából. Az illegális kommunista Lászlót elfogták, de a bátyja, aki nyilas kormánybiztos volt, díszegyenruhában tanúskodott mellette, ezért nem kötötték fel. Endre Ausztriában internáló táborba került, ahol az amcsik tudták, hogy ki ő, de Mo. őt soha nem kérte ki ( László hatására) és békében halt meg a 60-s évek elején.

Válaszok:
Csomorkany | 2020. február 26. 15:37

Ez valahol szép, nem?

Válaszok:
ÁrPi | 2020. február 26. 18:57

Meddig? Amíg minden kommunistát föl nem kötöttünk.

Hübazmeg. Ezt Rákosi sem írhatta volna szebben. De te hol tanultad az Úr 2020. évében ezt az apparatcsiknyelvet?

A hetvenes évek közepén az volt a kérdés, lehetséges-e egy autonóm egyetemi diákszervezetet létrehozni. Akkor Rajk neve egészen mást jelentett, mint most, üzenetértéke volt. Egyáltalán nem volt könnyű elfogadtatni, végül Aczél bólintott rá. A kollégiumban élő diákok megtapasztalhatták a szabad véleménnyilvánítást, amely óriási dolog volt akkoriban. Ez a szakkollégium 'reformista', majd ellenzéki közgazdászok nemzedékeit nevelte ki és mintája lett a nyolcvanas években már gombamód szaporodó autonóm diákszervezeteknek. Ebből a mozgalomból nőtt ki a Fidesz is a rendszerváltozás során.

Chikán Attila nélkül ez a kollégium nem maradhatott volna fenn, a mozgalom nem bontakozhatott volna ki. Attila ott követte el a hibát, hogy nem fogta fel, a rendszerváltozás után a kollégiumnak nem maradhat ez a neve, mert attól kezdve Rajk csak egy ócska kommunista, akit az elvtársai eltettek láb alól és megbélyegzi a kollégiumot.

Valóban itt az ideje változtatni. Egyetlen név jöhet szóba, Chikán Attiláé. Igaz, hogy még él, de már nyugdíjas, az életműve előttünk áll. Nem mint közgazdász alkotott nagyot, bár az egyetem legendás professzora is volt, a diákság kedvence, hanem nevelőként. Az egész életét a kollégiumban, a diákok között élte le, a nevelést tartotta az igazi életművének. Nem volt olyan diákja, aki ne szerette és ne ismerte volna el őt. Nem szabad megvárni a halálát, még életében meg kell tisztelni azzal, hogy elnevezik róla a kollégiumot. És egyúttal megszabadulnak egy ballaszttól is.

Válaszok:
Csomorkany | 2020. február 27. 13:43

Nyilván vannak fokozatok. De amikor pártunk és kormányunk éppen kitüntetni készül Szabó István bizonyított ügynököt, akkor ne az legyen már a probléma, hogy ezek ott 1970-ben egy provokatív nevű intézményalapításnál többre nem vállalkoztak.

Tudtad pl, hogy a mostani FIDESZ fejesek közül Kósa Lajos rajkos volt?

Támogatom. De szerinted Attila is támogatná? Kéne egy szervezkedést tartani a rajkosok között. Egy 99%-os eredmény már lehet, hogy elég volna Attilának...

Kósa Lajost hiányoltam a tüntetők közül. Pedig neki géppisztolya is van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés