Könnygázzal oszlatta a rendőrség a kitoloncolási központok ellen tüntetőket Leszboszon

2020. február 26. 21:27
Negyvenhárom egyenruhás sérült meg az összecsapásokban.

Könnygázzal oszlatta a görög készültségi rendőrség szerdán a zárt kitoloncolási központok létrehozása ellen tüntető helyi lakosokat. A több száz tiltakozóból álló tömegből köveket hajigáltak a rendőrökre.

Az Égei-tengeri szigeteken élőket felháborította a görög kormány terve, hogy bezárja a Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein működő – reménytelenül túlzsúfolt – menekültügyi központokat, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük. A helyi lakosság ugyanis attól tart, hogy ezzel az intézkedéssel állandósulhat a 2015-ben kezdődött menekültügyi válsághelyzet lakóhelyükön. Szerintük a szigetek így is aránytalanul nagy terhet kénytelenek viselni. A tüntetők szerdán az egyik ilyen zárt kitoloncolási központ felépítésére kijelölt területet próbálták megközelíteni, de a rendőrség feltartóztatta menetüket.

Több mint ezer ember tiltakozik az új létesítménynél ... kövekkel dobálták meg a rendőröket, bezúzva sisakjaikat. A rendőrök kénytelenek voltak vegyszert bevetni” – mondta a rendvédelmi szervek szóvivője a könnygázra utalva. Legalább tíz tüntető és 43 rendőr sebesült meg az összecsapásokban, amelyek csak a kora esti órákban enyhültek. Két sebesült állapota súlyos.

A nap folyamán emellett százak tiltakoztak egy általános sztrájk keretében Leszbosz székhelyén, Mitilíniben a kormányzati tervek ellen. A tiltakozó akciók már második napja folynak Leszboszon. Kedden a tüntetők kukásautókkal és más járművekkel próbálták megakadályozni az erősítésként érkezett rendőrök partra szállását és felszerelésük kirakodását egy helyi kikötőben. A görög hatóságok a héten további rendőröket mozgósítottak az öt szigetre, hogy kezeljék a tüntetéseket.

Híosz szigetén aktivisták szerdán megrohamoztak egy szállodát, ahol az újonnan érkezett rendőröket szállásolták el. Nyolc rendőr megsebesült. Értesülések szerint két rendőrt sörétes puskákból leadott lövésekkel találták el.

Szerdán este a görög kormány bejelentette, hogy részlegesen kivonják Leszboszról és Híoszról a rendőrségi különleges erőket. A döntés azt követően született, hogy Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök egyeztetett Mihalisz Hriszohoidisz állampolgárok védelméért felelős miniszterrel és a görög rendőrség vezetőjével. Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő az Alfa televíziónak nyilatkozva azzal indokolta az intézkedést, hogy a kormányfő így próbálja  enyhíteni a kialakult feszült helyzetet és elősegíteni a párbeszédet. Mint mondta, péntek este várja megbeszélésekre az Észak-Égei-szigetek régió kormányzóját, valamint a szigetek polgármestereit.

Egyre drámaibb helyzet uralkodik Görögország amúgy is túlzsúfolt Égei-tengeri menekültügyi központjaiban, ahol jelenleg több mint 42 ezer menedékkérő él. Ráadásul naponta gyarapodik a számuk a török partokról újonnan érkezőkkel.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés