Járvány

2020. február 26. 8:35

Rónay Tamás
Népszava
A vírus rávilágított a kormányzat gyógyíthatatlan betegségeire.

„Valami azonban eltört. A koronavírus megjelenése óta megrendült a rezsimbe vetett bizalom. Az a propaganda, amely a hírközlő eszközökből folyik, kontraproduktívvá vált, hiszen sokak számára most vált világossá: az egész rendszer hazugságokra épül. A kínai szemorvos, Li Venliang három héttel ezelőtti halála olyan társadalmi válaszreakciót váltott ki, amire Hszi Csin-ping elnöksége alatt még nem volt példa. A szemorvos figyelmeztetett először a koronavírus veszélyeire, ám ahelyett, hogy köszönetet mondtak volna neki, meghurcolták. Peking a helyi vezetőket tette felelőssé a gyászos fejleményekért, miközben ők is felső parancsnak engedelmeskedtek. A hatalom ezután a jól bevált eszközt vetette be: elnyomott minden bíráló véleményt. Ám ezzel csak saját magának ártott, a kritikus hangokat már nem lehet elhallgattatni.

Ám nem csak emiatt kezdi elveszíteni nimbuszát a kínai kormányzat. A koronavírus megmutatta, hiába gyarapodik a gazdaság, a válsághelyzeteket nem képes megnyugtatóan kezelni. A kormányzat a tíz évvel ezelőtti gazdasági válságnál alkalmazott stratégiát követi: jelentős ösztönző hitelekkel kecsegteti a vállalatokat, ezzel azonban Kína a világ egyik legeladósodottabb államává válik. A koronavírus járvánnyá terebélyesedett Kínában, és rávilágított a kormányzat gyógyíthatatlan betegségeire.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tetszett. Jó kedvem lett, igaz csak két mondatot olvastam. Rónay + Népszava. :D

Ez az írás rávilágít a szerző ,,gyógyíthatatlan betegségeire,,.

A vírus leginkább arra világított rá, hogy mégis csak vannak határok és lezárhatók. Ahogy lehet törölni vasúti és légijáratokat és hajók utasait is karanténba lehet zárni. Ha vírusveszély van.

Wikipédia:
" A IV. században Észak-Kína nomád uralom alá került, de Hupej akkor is kínai maradt.
1334-ben dúlt az első feljegyzett pestisjárvány. A következő három évszázadban elterjedt egész Eurázsiában, megtizedelve a lakosságot."
Eszerint nemcsak a mai Kina okoz problémákat.

A világ legeladósodottabb országa az Egyesült Államok, amelyet Japán követ 12 ezer milliárd dollárral, a harmadik pedig Kína 6 ezer milliárd dollárral.
Kína esetében azonban figyelembe kell venni, hogy az eladósodás forrása a belső megtakarítás és nem a külföldi hitel.

Ami pedig az ,,ösztönző hiteleket,, illeti már az IMF is felülvizsgálta a korábbi állásfoglalását és elismerik, restriktív gazdaságpolitikával nem lehet a válságot kezelni. Ezért is növelte a FED, a EKB és az MNB is a kedvezményes hitelkínálatát.

Várható, hogy a baloldali dögevők lecsapnak a koronavírus témára.

De bizony, hogy Orbánról szól ez az írás, hiszen az írója, szinte szétköpködi a képernyőt, amikor leírja:
"A koronavírus járvánnyá terebélyesedett Kínában, és rávilágított a kormányzat gyógyíthatatlan betegségeire.”
És még egy mezei népszavás, ha köpköd, több, mint esélyes, hogy a céltábla Orbán.

A Népszava koronavírus nélkül is beteg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés