Meglepődve olvastam Baán László nyílt levelét

2020. február 25. 15:34

Bardóczi Sándor
Facebook
Bár nem nekem szól, Budapest főtájépítészeként muszáj reagálnom rá.

„Meglepődve olvastam Baán László miniszteri biztos úr nyílt levelét, amelyet főpolgármester úrnak címzett. Bár a levél nem nekem szól, Budapest főtájépítészeként és a Városliget rehabilitációjának városházi felelőseként muszáj reagálnom rá.
Miniszteri biztos úr néhány gondolata ugyanis egyszerű tévedésekre, a vonatkozó jogszabályok ismeretének hiányára utal. Másfelől sorai nem adnak tiszta képet arról, ami az elmúlt hetekben a Városligettel történt.

A jelenleg hatályos építési törvény szerint (2. § 36. pont) a kertészeti tevékenységek nem minősülnek építési tevékenységnek, így a Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett változtatási tilalom Baán László állításával szemben egyáltalán nem terjed ki a növénytelepítési munkákra.

Tehát miniszteri biztos urat – ha ez volt a félelme – semmi nem akadályozza meg abban, hogy fákat, bokrokat telepítsen a Városligetbe, sőt bátorítjuk, hogy kezdjen végre bele az elpusztított zöldfelületek rehabilitációjába, például az elbontott Petőfi Csarnok helyének füvesítésével, a történeti Nagyrét rehabilitációjával.

A Városliget rehabilitációjával kapcsolatban maximálisan az átláthatóság és az őszinte párbeszéd hívei vagyunk, éppen ezért hívtuk meg a Városházára február 10-re a civilek mellett a Városliget Zrt. képviselőit is, hogy közösen egyeztessünk az előttünk álló lépésekről annak érdekében, hogy megvédhessük legpatinásabb közparkunkat, legalábbis azt, amit a pusztítás és a betonozás után maradt belőle.

A Városliget Zrt. előzetesen visszaigazolta, hogy részt vesz az egyeztetésen, majd később lemondta és külön egyeztetést kért. A Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosításának idején a Fővárosi Önkormányzat ezt az egyeztetést biztosítani fogja neki, ám kizárólag a civilek szószólójának megválasztása után, akit tanácskozási joggal ezekre a tárgyalásokra minden esetben meg fogunk hívni. A jelenlegi városvezetés ugyanis a döntéshozatalba be kívánja vonni a lakosságot, a civil társadalmat.

Kormánybiztos úr levelében az is meglepő, hogy felháborodik, amiért a Fővárosi Önkormányzat tíz nap alatt határozott egy várhatóan néhány hónapra szóló változtatási tilalomról; közben éppen Baán László nevéhez fűződik az a precedens nélküli eset, hogy elintézte, hogy egy hét alatt önálló képviselői indítvánnyal minden eljárásrendet nélkülöző módon egy olyan kétharmados törvény szülessen a Városligetre, ami ellentmond minden más építésjogi törvénynek és rendeletnek, valamint Budapest összes településfejlesztési és rendezési elképzelésének.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Le kell önteni a Városligetet benzinnel, felégetni.
majd, ha a tűz mindent elégetett, a területet sóval behinteni.
És attól fogva nem lesz mit a Orbán Ner-lovagoknak ellopni, és mindenki nyer...

Azért lepődött meg, mert nem érti. Nem ismeri a jogi szabályozást.

Miért, a ballib még el is élvezne, hogy kiszúrtak ajorbánnyával...

Semmit nem értetek meg, pedig egyszerű, ezzel Orbán bandájával szúrnátok ki.
Egy felégetett területen nem lehetne építkezni, ergo: NER-lovagoknak lopni sem.
Ráadásul: minden hajléktalan, vagy bárki: szabadon igénybe vehetné a kiégetett Városliget bármely részét, bármennyi ideig, elvégre a Biciklibajnok megmondta:
Budapest mindenkié!
Szabad város - szabad Budapest!
Akkor mi a bajotok egyáltalán, ez az ötlet rajtatok nem segít, Magyarországon, Budapesten végképp nem, de ki.aszik az országgal, a magyarokkal...
Ezt akarjátok, nem?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés