A Momentum három pontja a következő uniós költségvetési ciklusról

2020. február 24. 16:09

Cseh Katalin
Facebook
A kérdés az, hogy lesz-e elég forrás a közös, generációs kihívások megoldására mint a klímavédelem.

„Brüsszel éppen költségvetés-lázban ég ‒ jelenleg zajlik a következő, 2021 és 2027 közti hét éves ciklus tárgyalása a tagállamok kormányfőiből álló Európai Tanácsban. A hosszú ideje húzódó vitának azonban rossz a kiindulópontja. Nem az a kérdés, hogy Orbán Viktor hogyan lobbizik – jellemzően sikertelenül – további forrásokért, amik aztán Mészáros Lőrinc pénztárcájában landolhatnak. A kérdés az, hogy lesz-e elég forrás a közös, generációs kihívások megoldására mint a klímavédelem; mit teszünk, hogy ne lehessen a magyaroknak jutó pénzt ellopni; és hogy a támogatásokat ne mini kilátókra és megközelíthetetlen bicikliparkokra költsük, hanem fektessük a magyarok tudásának, egészségének, munkahelyeinek és egészséges környezetének fejlesztésébe.

Kiemelten fontos, hogy

1. az uniónak saját, valódi bevételei legyenek.

Az uniós befizetés ma a tagállamok jövedelmének 1%-át teszi ki, míg a magyar költségvetés például a magyar GDP majd 47%-át. Tehát 100 forintból egyet adunk az EU-nak, és 47-et a magyar kormánynak.

2. új eszközök kellenek a gátlástalan lopás és korrupció megfékezésére

Uniós szintről kell kikényszerítenünk a szorosabb kontrollt, ellenőriznünk a források elköltését, és fellépnünk a korrupció ellen ‒ ehhez az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, illetve új ellenőrző mechanizmusok kidolgozása a kulcs.

3. több és igazságosabban elosztott forrást a 21. századi területeken

Azért küzdünk, hogy lebontsuk a gátakat, amik az előtt állnak, hogy a források eljussanak az emberekhez és közintézményekhez ‒ minél több önkormányzat pályázzon sikerrel klíma-adaptációs beruházásokra, minél több diák, szakmunkás, pályakezdő tudjon EU-s ösztöndíjjal külföldön tapasztalatot szerezni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bízd a dolgot Orbánra , Nyanya. Ő ért hozzá, te meg nem.

Nyugtasson meg Csehák elvtársnő, hogy nem közgazdász.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés