Klub Rádió: A Helsinki Bizottság az SZDSZ édesgyermeke

2020. február 23. 13:13
Kőszeg Ferenc SZDSZ-alapító beszélt emberi jogokról, az SZDSZ-ről, a Helsinki Bizottságról és Soros Györgyről is.

Az MSZP-SZDSZ koalíció ellenzője volt, de pártérdekből megszavazta azt – mondta el Kőszeg Ferenc a Klub Rádió Szabadság, Elvtársak! című másorában. Az SZDSZ-alapító saját szavai szerint ezek után bizonyos fokon megélhetési politikusként maradt a pártban, mert „kiszámolta, hogy ha még ezt a négy évet megcsinálja, akkor elmehet nyugdíjba, ha pedig nem csinálja végig, akkor legalább tíz évig kéne dolgoznia”.

Kőszeg – aki a Helsinki bizottság alapítótagja is – arról is beszélt, hogy szerinte a '80-as években a demokratikus ellenzék alapvetően az emberi jogokkal foglalkozott és teljesen elfelejtette a marxizmus megvalósítását. Kőszeg szerint a '94-ben újjáalakult Helsinki Bizottságot azért járta át a politika, mert „nem nagyon lehet emberi jogi ügyekben megszólalni úgy, hogy az nem politikai térben legyen”. „Igyekeztünk nem csak akkor tiltakozni, amikor éppen jobboldali kormány van” – vélekedett Kőszeg Ferenc, példaként pedig a 2006-os rendőri fellépés formája elleni tiltakozást hozta fel. 

A Helsinki Bizottság anyagi támogatottságával kapcsoltban elmonda: „Soros György magyarországi szervezete, az Open Society is benne volt a bizottság támogatásában ez kétségtelen, de mivel sokat foglalkozik a bizottság menekültekkel így az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) pénzalapja is támogatja azt.

Kőszeg Ferenc nyíltan beszélt róla, hogy a Helsinki Bizottság éves költségvetésének körülbelül a 30%-a jön Soroshoz köthető szervezetektől, 70%-a pedig nemzetközi, külföldi alapítványokból, illetve állítása szerint nem csekély összeg jön az 1%-os adóhozzájárulásból.

Szénási Sándor műsorvezető úgy összegezte a beszélgetést: „azt lehet mondani, hogy az SZDSZ eltűnt, megszűnt, de mégse igazából, hiszen a Helsinki Bizottság az SZDSZ édes gyermeke és itt van és sajnos virul, mert sajnos van dolga”.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"azt lehet mondani, hogy az SZDSZ eltűnt, megszűnt, de mégse igazából, hiszen a Helsinki Bizottság az SZDSZ édes gyermeke és itt van és sajnos virul, mert sajnos van dolga"

Igen, sajnos van dolga. A kérdés leginkább az, hogy mi dolga van? Olyan sanyarú lenne a sorsa az itteni kisebbségeknek? A megélhetési jogvédők minden országban ott vannak, leginkább ott, ahol a legjobb dolguk van a különféle kisebbségeknek. Pl,a feministák nem ott a leghangosabbak, ahol a nők a legjobban el vannak nyomva, hanem ahol már mindenféle bonyolult, elcseszett kvótarendszerek vannak beüzemelve.

Meggyőződésem, hogy nálunk emberjogi védelemre nem nagyon van szükség, legalábbis nem ezen a szinten, amilyen szinten a jogban és a médiában erről szó van.

A migrik meg szépen húzzanak vissza a saját földjükre. Ez a mi hazánk.

Kőszeg Ferenc nem nyíltan beszél, hanem mellébeszél.

Ami napjainkban folyik a szegreált osztályokkal, iskolákkal kapcsolatban 2002-2009 időszakával kapcsolatosak. Ekkor pedig MSZP/SZDSZ kormányok voltak. Akkor miért nem foglalkozott a témával a Helsinki Bizottság és a többi jogvédő?
Akkor miért nem szerveztek tüntetéseket?
Akkor kinek a pártján álltak?

Orbánék óriási érdeme, hogy félelemtől mentesen kiugratják a bokorból a Soros-nyuszikat.

"Erre nagyjából annyi az esély, mint a Fideszben tisztességes embert találni,"

Aki általánosítva ezt kijelenti annak a jellemében még keresni sem érdemes a tisztesség fogalmát, mert esélytelen vállalkozás, hiszen csak a gyűlölet mozgatja minden gondolatát. Bár ez neked, elég nagy teher önmagában is, így leélni egy életet.

Ezt már többször elmondta. A lé határozza meg a tudatot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés