Orbán játékszerei vagyunk

2020. február 22. 11:03

Németh Péter
Népszava
Hiába látja, tudja a többség, hogy mire használják, nem tesz ellene semmit, mert békében akar élni.

„A Fidesz tehát pontosan tudta: nem csak a fékek és ellensúlyok intézményeit kell megszereznie, saját emberekkel feltöltenie; blokkolnia kell minden olyan kezdeményezést, amely szembe megy az akaratával. Közben olyan technikákat használ, amelyek látszólag demokratikus irányítást sugallanak, valójában kizárólag az emberek manipulációjára szolgálnak.

A nemzeti konzultációnak is megvan a maga fejlődéstörténete. 2010 óta immár a nyolcadiknál tartunk, milliárdokat emészt fel, és az eredmény előre tudható. Hát hogyne lenne az, amikor a kérdések megfogalmazása, összeállítása valójában nem a kormány kíváncsiságáról, hanem önigazolásáról szól. És, ahogy haladtunk előre az időben, úgy váltak a konzultációk is egyre durvábbá, a gyűlöletpolitikai eszközévé. A legutóbbi, 2017-es Soros-ellenes akció már nyílt lázítás volt a bevándorlók ellen. Szakemberek szerint a kérdőív minden szakmai és morális megfontolást nélkülözött, olyannyira, hogy az egyik pontjáról – a Magyar Helsinki Bizottságról szólóról – a bíróság is kimondta, hogy hazugságot tartalmazott.

Mindez csekély mértékben, vagy inkább egyáltalán nem korlátozta Orbánt abban, hogy most elővegye a régi-új kártyát, és ezúttal a cigányságot állítsa a »konzultáció« középpontjába, tudván, hogy ez – és persze az elítéltek kártérítése is – találkozni fog a „nép” ízlésével. Nem kérdés, hogy ma semmilyen szűrő nem képes megfékezni az Orbán-politika keltette gyűlölethullámot; az ellenzék, de az Európai Unió is tehetetlenül vergődik a jogállam látszólagos jogállami módszerekkel történő felszámolásának hálójában. 
Egyelőre semmilyen receptet nem talált fel senki, a társadalom maga pedig megadóan tűri, hogy játékszernek tekintse a hatalom.

Tűri, hogy a kormány a népi akarat letéteményeseként tüntesse fel magát, miközben valójában csak a saját, helyenként alantas szándékait érvényesíti, de azt folyamatosan. Hiába látja, tudja a többség, hogy mire használják, nem tesz ellene semmit. Fogalmazzunk így: Orbán visszaél azzal, hogy békében akarunk élni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Németh Péter manipulátor a nemzet sírásója.
Amit ő megcsinált, megcsinálna azt vetíti másokra.

Némethnek:
Amikor ballib kormányok voltak a nyertesek, hány jobboldali kapott vezető pozíciót?
Budapesten Gergőke mindenkit leváltott. Olyat kérsz számon, amit ti sem tettetek meg soha.
Egyébként normális dolog, hogy a győztes a saját embereivel akar dolgozni.

Németh Péter játékszer lenne? Legfeljebb egy megkopott cipőkefe.

Válaszok:
pollip | 2020. február 22. 17:36

Az mindenesetre most kiderült, hogy Cipolla Péter nem tűri a
konkurrenciát.

Dobrev Klein játékszerei vagytok Péter!

Gondolkodtam, milyen játékszernek érzi magát?

Te szerencsétlen. Olvass zsidó értelmiségieket. Melanie Phillips, Jewis News Syndicate , Tatár György, Neokohn, 2019.március 17. no meg Veszprémy Bernát írásait.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés