Úgy kormányoz Trump, mint egy földesúr

2020. február 21. 15:21

Stefan Kornelius
Süddeutsche Zeitung
Maffiózó módjára védi a klánt, és hozza ki az elítélteket a rácsok mögül. 

„A trumpi jogértelmezés nem jogi szemináriumokon fogant, nem hallgat a szakértők tanácsára, és nem tiszteli az ország jogi kultúráját. Élete során Trump mindig is áthágta a szabályokat, aki mindig is azoknak a figuráknak a közelségét kereste, akik félig-meddig a jogtalanság világában éltek. A kegyelmi joghoz fűződő gyerekes viszonya az olyan alapelvekkel kapcsolatos teljes tudatlanságáról árulkodik, mint a törvény előtti egyenlőség. Úgy ajándékozza a szabadságot, akár egy földesúr, és a kedvezményezettek könnyei felett örömködik. Maffiózó módjára védi a klánt, és hozza ki az elítélteket a rácsok mögül. 

Minden Trump előtti elnök visszaélt a kegyelmi joggal – de mértékkel. Trump még csak most kezdi próbálgatni vélelmezett teljhatalmát. Az USA diplomáciai apparátusát már tönkrevágta, a különböző felügyeleti szervek és a független jegybank már politikai nyomása alatt áll, az impeachment után a republikánus kongresszus sem javít már ezen. Egyedül a hadsereg áll ellen az elnöknek. 

Egyelőre. Egy jogállam nem omlik össze hirtelen. Kiüresítik, visszaélnek vele, megkínozzák, mire a többség elveszíti a hitét a jogban. Utána zuhan össze.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ember mielőtt elolvas egy híranyagot, mindig megnézi a forrását, annak politikai hovatartozását. Magam is ezt tettem, így nem kellett elolvasnom ezt a cikket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés