Március végén találkozhat Orbán Viktor és Donald Tusk

2020. február 19. 15:37
Tusk már a héten sort kerített volna a találkozóra, de azt a magyar fél kérésére elhalasztották.

A következő EU-csúcs alkalmával, vagyis március 26-án vagy 27-én találkozhat Orbán Viktor és Donald Tusk – közölte a Euronews megkeresésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A korábbi hírek még arról szóltak, hogy Tusk javaslata szerint már a héten sor került volna a találkozóra, – ahol a Fidesz néppárti tagságáról egyeztettek volna – azonban ezt a magyar fél kérésére elhalasztották.

Havasi Bertalan a csütörtöki rendkívüli uniós csúccsal, valamint az azt megelőző V4 kormányfői egyeztetéssel magyarázta a halasztást – írja a portál. Ahogy korábban mi is megírtuk, a magyar kormányfő kedden tett közzé egy memorandumot, amelyben az Európai Néppárt megreformálásáról és a gyökereihez való visszatéréséről írt. Orbán Viktor memorandumában Donald Tuskot is megemlítette, azt írva a lengyel politikusról, hogy „behozta a lengyel belpolitikai konfliktusokat és érdekeket az EPP-be”.

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Tusk már a héten sort kerített volna a találkozóra, de azt a magyar fél kérésére elhalasztották."

Orbán letette tárgyalási javaslatát, Tusk még pislog, hogy mit is kéne csinálni. (-:.

Nem érdeke az országnak, hogy a Fidesz kiváljon a Néppártból az új EU költségvetési irányelvekről való megállapodás előtt, mert romolhat a kormány tárgyalási pozíciója. A kiválás felbolydíthatja a Néppártot, elindíthat egy politikai átrendeződést, amit a nagy EU-s döntések előtt rossz néven vehetnek a németek, nekünk pedig nem érdekünk betartani Merkelnek és a CDU-nak, mert a magyar gazdaság helyzete nagymértékben függ a némettől. Egyelőre legjobb taktika húzni az időt. Megítélésem szerint a 'Memorandum' és a csúcstalálkozó eltolása is erre irányul.

Azért akarhatott ilyen hamar találkozni Tusk, hogy a képviselőknek ne legyen idejük morfondirozni. A halasztás miatt lesz idejük néhányat aludni a levélre.

Mi meg húzzuk az időt. Az idő nekünk dolgozik.

A képek mindig jók:-) aki kiválassza, nagyon jó érzékkel teszi.

A Memorandum meggyőzően mutatja ki, hogy nem a Fidesz csúszott szélsőjobbra, hanem a Néppárt egyik szárnya a balliberálisba.

Orbán folyamatosan alázza a politikailag jellegtelen Tuskot és Webert. Egymás után adja fel a magas labdákat, ilyen a börtönbiznisz, vagy Gyöngyöspata, már a fejükre is olvassa, mivé vált a Néppárt, de nem merik kirúgni, meg se mernek mukkanni. Megpróbáltak a három bölcs mögé bújni, de azok úgy tűnik, nem veszik magukra a döntés ódiumát, nem mentik meg Tuskot és Webert a nyílt színvallástól. Ők pedig abban vergődnek, hogy a Fidesszel más pártok is távozhatnak, ha pedig megtartják a Fideszt, esetleg a kis liberális pártocskák jutnak el oda, hogy be kell váltsák a szavukat, nem maradnak egy pártcsaládban a Fidesszel. Ebben az esetben a Néppárt határozottan jobbra tolódik és Tusk csak dísz lesz a pozíciójában.

Válaszok:
Berecskereki | 2020. február 19. 18:37

18:14-nél leírtam, mi a véleményem Tuskról.

Márciusban találkoznak?
Lehet, hogy addigra Tuskot kituszkolják, vagy Orbán Memorandumától idegbajt kap.

,,Tusk csak dísz lesz a pozíciójában. ,,

Most nem az?

Csomó a bojton. Weberrel együtt.

A Tusk tali nagyon ráér. Ahogy a költségvetés. Is.

Tusk bal kezével masszírozza a zsibbadt végtagját azért nem látszik?

Orbán Viktornak elegánsabb lesz nem négyszemközt, hanem majd a márciusi plénumon bejelentenie, hogy a Fidesz kilép a Néppártból.

Nyilvánvaló, hogy a Fidesznek erre már elkészült a forgatókönyve, s arra is, hogy kikkel fog szövetségre lépni.

Matteo Renzi volt baloldali miniszterelnök ma azt nyilatkozta, hogy: " Figyelmeztetni kell a V4 országait, ha nem fogadnak be migránsokat, akkor többé nem kapnak uniós pénzeket."

Az európai balliberálisok mögé egyre jobban felzárkózó Néppárt bizonyára osztani fogja ezt az elképzelést. Az EU következő költségvetése körüli éles vitákban sem számíthatunk a balliberális néppárti erőkre.

Renzi másik mai nyilatkozata is üzenetértékű: " Egy új európai patriotizmusra van szükség ahhoz, hogy legyőzzük a szuverenistákat. "

Nos e kérdésben a német CDU és CSU is Renzi, általában a nemzeti identitást feladók mellett áll.

Szóval nem kis feladat vár a magyar miniszterelnökre, az Orbánt és Magyarországot eredendően gyűlölő balliberális pártok, szavazók gyűrűjében.

Ezért is létfontosságú, hogy a kormány hétszer mérjen és egyszer vágjon. Hogy ne lepje meg, bőszítse fel saját polgármestereit, azok közösségét például az új helyi adó tervezettel. Ami ellen ma már a fideszes székesfehérvári polgármester is tiltakozott. nem gondolta át ezt senki sem a kormányban? A 22-es választásokra gyakorolt hatását? Ha elveszik a helyi közösségektől a pénzt, akkor a vidéki Magyarország sem fog rájuk szavazni.

Persze, de kapkodni sem szabad, mert jelenleg annál fontosabb kérdések is vannak, hogy melyik nemzetközi pártfrakcióhoz tartozik a Fidesz. Ráadásul ez a kérdés nem az öntudatról szól és nem is csak arról, hogy a számunkra gazdaságilag meghatározó Németországot a Néppárthoz tartozó politikusok vezetik. A baloldali európai és világelit célja az, hogy Orbánt, kiszorítva a politikai centrumból, 'szélső'jobboldalinak kiálthassák ki. Azaz nácinak, de legalább fasisztának. Ezt komolyan kell venni, mert az atlanti világban ez súlyos bélyeg, még a keresztény középosztályok előtt is. Lám, mit művelnek az AfD-vel Németországban. Hasonló helyzetbe akarják szorítani Orbánt az európai- és világpolitikában.

Jelenleg a Néppárttól jobbra töredezett pártszövetségek vannak, több olyan, amelyre különféle nézetek és megnyilvánulások miatt rá lehet húzni a 'szélső' bélyeget. Ezekhez csatlakozni nem célszerű. Új jobbközép centrumot kellene létrehozni. Ez viszont nem nagyon sikerülhet anélkül, hogy a Néppárt valóban kettéváljon és ne csak a Fidesz lépjen ki. (Nyilván nem véletlenül használja Orbán egy ideje a 'kereszténydemokrata' hívószót, ezt ugyanis még nem sikerült a baloldalnak középről kiszorítania.) Egy ilyen helyzetnek meg kell érnie, és egy új Kereszténydemokrata, Konzervatív vagy Republikánus pártszövetséget háttér-megállapodásokkal le kell tárgyalni.

Ezen sok múlhat. Ha az európai közvélemény egy ilyen új szerveződést középre helyez, abban nagy potenciál lehet. Csakhogy ahhoz le kell fektetni a fundamentumokat, világossá kell tenni, hogy az új pártszövetség miről mit gondol. Nem lehet bevenni olyan pártokat, amelyek lényeges pontokban más programot hirdetnek.

Szerintem valami ilyesmit szeretne Orbán, folyik is a szervezése, hangolása, de még időre van szükség.

Idézlek:
"diplomás és a diploma nélküli kommunisták miért beszélnek bele a jobb oldal belügyeibe"

Azzal semmi bajod, hogy egy diploma nélküli politikus részt vesz az ország vezetésében??
Vagy azért mert fideszes, neki már erre sincs szüksége???
Ugye ismered a kifejezést, hogy "kettős mérce"???

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés