Görögország gyorsítaná a menedékkérelmek elbírálását

2020. február 17. 17:30
A menedékkérelem jogi procedúráinak felgyorsítására ötszáz ügyvédet fogadna fel a görög kormány.

Görögország további ötszáz ügyvédet tervez felfogadni annak érdekében, hogy felgyorsíthassa a menedékkérelmek elbírálásának jogi procedúráját – mondta hétfőn Athénban Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő a Mega televíziónak adott interjújában. A szóvivő emlékeztetett: a menedékkérelem elbírálását most már a január elsején életbe lépett új törvény szabályozza. Ennek értelmében két vagy három hónap alatt le kell zajlania az egész folyamatnak, vagyis meg kell születnie az első döntésnek a menedék megadásáról vagy elutasításáról, fellebbezés esetén pedig az azt követő végső határozatnak.

Akik megkapják a menekültstátust, azok mehetnek tovább nyugatra, akiknek viszont elutasították a kérelmét, ellenkező irányban kötelesek távozni, vagyis Törökországba - mondta Pecasz. Mivel számítani lehet fellebbezésekre, a görög kormány további ötszáz ügyvédet kíván felfogadni, hogy a határidőket be lehessen tartani – tette hozzá Sztéliosz Pecasz. A konzervatív görög kormány az elmúlt időszakban már megkezdte a menedékjogi kérelmek elbírálásának a meggyorsítását, és bejelentette, hogy 1200 új határrendőrt küld a görög-török határon található Marica (Évrosz) folyóhoz, valamint az égei-tengeri görög szigetekre. A kabinet azt tervezi, hogy 2020 nyaráig bezárja a görög szigeteken található regisztrációs létesítményeket, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük.

Igaz, a görög kormány hétfőn a helyi tiltakozások hatására felfüggeszti a zárt kitoloncolási központok építéséről szóló kormányzati tervek végrehajtását. Nótisz Mitarákisz bevándorlási és menekültügyi miniszter jelezte: a felfüggesztés addig tart, amíg meg nem tárgyalják a kezdeményezést határozottan ellenző szigetek, Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz hatóságai által benyújtott panaszokat. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelentősen nőtt a Törökországból Görögország felé igyekvő migránsok száma. Míg 2018-ban alig több mint 50 ezren érkeztek illegális úton Görögországba, 2019-ben számuk már 74 600 volt. A főbiztosság adatai szerint az év eleje óta naponta átlagosan százan kelnek át Törökországból a görög szigetekre, ahol több mint 41 ezer migráns él.

(MTI)

(nyitóképünkön: Illegális bevándorlók tábora a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moriában 2020. január 21-én.)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Esetemben négy hónapig tartott, pedig a bécsi rendőrség ajánlotta, hogy kérvényezzem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés