A német beteg

2020. február 17. 15:14

Jaksity György
Portfolio.hu
Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak Németországban, hogy a magas ingatlanárak mellett lakást vásároljanak.

„Összefoglalva, a német társadalom erősen polarizált, a valóban gazdag német családok szűk rétegén túl a társadalom nagy része egyre jobban elszegényedik. E folyamat hátterében az alacsony saját ingatlanarány és a családok szűk körének tulajdonában lévő vállalati részvénytőke, illetve az abból származó jövedelem és vagyonnövekedés áll. Ha valaki azt érzékeli, márpedig a német megtakarítók – helyesen – azt érzékelik, hogy reálmegtakarításuk évről-évre csökken, kénytelenek nominálisan növelni megtakarításaikat, hogy az például majdani nyugdíjuk kiegészítésére elegendő legyen és ezzel az ördögi kör folytatódik. Mindhiába növelik ugyanis megtakarításaikat (fogyasztásukat akár csökkentve) és taszítják recesszióba az országot (amit az csak a kereskedelmi partnerek passzívumán keresztüli eladósítása révén tud elkerülni),

A (negatív) reálkamatos kamat kérlelhetetlen törvénye kegyetlenül tépázza meg vagyonunkat, az elszegényedés folytatódik.

Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy a magas ingatlanárak mellett lakást vásároljanak, noha nulla körüli kamaton kapnának hitelt, vagy éppenséggel a növekvő (városi) bérleti díjakat megfizessék, kiszorulnak a városokból, életvitelük gyökeresen átalakul, romlik.

Berlinnek ebből jól láthatóan nem csak beruházásokra kellene a költségvetési rugalmasságát kihasználva költeni, hanem a megtakarítók kompenzálására, a fogyasztás növelésére, amit a német jövedelmek beruházások által érintett, illetve azok hatására bekövetkező növekedése részben fedezne. Úgy tűnik azonban, ahogy Európa más országaiban, úgy Németországban sem a gazdaság és társadalom fejlődését jobban szolgáló programokban, hanem a politikai jelszavakban van verseny. Meg is jelennek – egyre inkább majd, amikor még a jelenlegi gyengécske európai gazdasági fellendülés is véget ér – a politikai kalandorok. Egyelőre csak a lakások államosításával, finomabb formában, a bérleti díjak többéves befagyasztásával (sok sikert berliniek!), a migránsokkal (hajrá magyarok!), az EU-val történő szakítással (Thank you Boris!) próbálnak tüneti kezelést kínálni, vagy csak a politikai hatalom megszerzése, megtartása érdekében élnek vissza a választók butaságával. Az európai közhangulat egyre feszültebb… Pont mint egy évszázaddal korábban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már öt évvel ezelőtt is ezt mondtam. Csak idő kérdése a robbanás.

"BERLINben pl. megszabják, hogy 1 m2 kb. 1O euró lehet lakbérben átszámolva."

Épp erről ( is) szól, a szösszenet, hogy jönnek a hülyeségek, mint "megoldás". Államosítás, lakbér plafon, elbaszott energiewende, muszlimalizálás, recesszió, autóipar célvesztése, a német unió kiszipolyozza a provinciákat, gyenge tőzsde, demográfia, kamu média, cenzúra, stb., sorolhatnám én is. Mürkül egy legyengült német uniót hagy maga után.
Berlin adósságát más tartományok fizetik.

"Németországban a lakbérek ijesztően növekedtek az elmúlt 10 évben, nincs elég bérlakás."

Pontosan, ahogy írod - a plafontól még kevesebb bérlakás lesz. Ilyen egyszerű. Nem Kelet-Berlin lett nyugati, hanem lassan Nyugat-Berlin keleti. Aztán jön hogy az adófizetők pénzén építenek planeleket, stb.

1910 óta rengeteg tőzsdekrach, gazdasági válás, háború, ingatlanlufi volt az USA-ban. Összeségében eddig a tőzsde fialt a legjobban. Mért adat. Ami nem garancia a jövőre.

Berlin sose fogja visszafizetni az adósságait. Más tartományok, a vidék fizeti a cechet.

Idős beteg nyugdíjas házaspárt kikoltoztetnek az önkormányzati nagy lakásukból, mert kell a lakás a migransoknak.
A gyerekeik kirepültek, ketten maradtak a nagy lakásban. Sokat rájöttek a lakásra. Ajánlottak nekik kisebbet, de nem fogadták el, mert vagy a lakás, vagy a hely nem volt megfelelő. Valamint megy a vita, hogy ki fizesse a költözés költségeit: a bérlő vagy az önkormányzat?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés