Lámpavas-politika

2020. február 14. 10:15

Friss Róbert
Népszava
Ne beszéljünk most a Fidesz tagságáról az Európai Néppárban. A hazugságról, hogy maga függesztette fel a tagságát, mert ez a hazudozás csak lepel a politikai taktikán.

„Ne beszéljünk most a Fidesz tagságáról az Európai Néppárban. A hazugságról, hogy  maga függesztette fel a tagságát, mert ez a hazudozás csak lepel a politikai taktikán. Amire  a magyar kormányfő azért kényszerült, mert tavaly tavasszal elmaradt a jobboldal európai áttörése, s Orbán Viktor azóta is tépelődik, melyik a legigézőbb pillanat, amikor európai székét – a keresztény szabadságot védve – a szélsőjobb közösségben foglalhatja el.

Mindezt csak azért idézzük fel, hogy értékén tudjuk kezelni Szijjártó Péter külügyminiszter szavait: »a Fidesz azt a politikát képviseli, amelyet az EPP-be való belépése idején a pártcsalád is képviselt«. Mármint az európai közösség alapító atyáinak szellemiségét, Churchilltől Monnet-ig, Adenauerig,  Schumanig,  Spaakig, de akár Gasperiig vagy az NDK-ban evangélikus lelkész lányaként született, kancellárrá lett Angela Merkelig.

Azon nincs mit vitatkozni, hogy hogy az Európai Néppárt – pontosabban az európai politikai közeg – változott azóta, sőt érdemes elgondolkodni, miben és hogyan változott. Mert az például megoldhatatlan feladatnak bizonyult, hogy ne transzponálják európai méretűvé a demokratikus politikai nemzetállamok belpolitikai pártküzdelmeit, miközben az európai közösség európai demokráciája nem hogy minőségileg, de technikailag sem tudott olyan európai dimenziójú politikai képviseletet teremteni, amely végleg ki tudna szabadulni a nemzetállami kalodákból.

Más az európai értékek kérdése. Ha hihetünk Szijjártónak, a Fidesz nem, csak a Néppárt változott, mert »balra tolódik«: kontaktust keres a szociáldemokráciával, a liberálisokkal és a zöldekkel. Ez amúgy nem lényegi változás az alapításhoz képest, amikor minden józan politikai erő belátta, csak az egységes, erős, integrált, közös Európának van jövője. A Fidesz, amikor a néppárti »balratolódást« ostorozza, csak saját kommunista fantomjait véli felfedezni a néppárti sorokban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De vajon mitől erős, egységes, integrált és közös Európa? A gendertanoktól? Az uborka megfelelő görbületétől? Az ellenőrzés nélküli migrációtól? Az adminisztratív vízfejtől? Az érzékenység sértését megelőzendő a templomokról levett keresztektől? A politikai korrektségtől? A család- és életellenességtől? A hagyományok és a közösségek megvetésétől? A nyílt társadalomtól?

Vagy esetleg attól, hogy büszke, autonóm nemzetek alkotják?

Ennyi badarságot összehordani csak egy balliberális firkász képes.
Mi köze van Winston Churchillnek a kereszténydemokrata konzervatív párthoz. Semmi. Liberális volt. Ez még akkor is igaz, ha ide-oda ingázott.
A felsorolt neveknek sincs köze Szájjártó, vagy Orbán kijelentésének, hanem Helmut Kohlhoz.
A Fidesz, amikor a néppárti balratolódást ostorozza, csak saját kommunista fantomjait véli felfedezni a néppárti sorokban. - állítja Friss Róbert.
Ez is hazugság, mert a Fidesz soha nem lépett koalicióra a volt kommunista párt utódjával, vagy a baloldali liberálisokkal.
Ami pedig az Európai Uniót illeti akkor került lejtőre, amikor a tagországok zömében baloldali pártok kormányoztak és azok a pártok akik hozzájuk kötötték a szekerüket mindegyiknek csökkent a népszerűsége. Ezért csökkent az EPP-nek is a támogatottsága, melyben a dicső szerep Merkelé és Joseph Daulé az EPP elnökévé.

Az EU-ban az Egyesült Európai Unió tervét is a baloldali-liberális politikusok vetették fel és dolgozták ki, már az EU megalakulásakor. Többek között ilyen volt Altiero Spinelli olasz politikus az Európai Unió egyik alapítója. A brexit is ennek a következménye.

Végezetül az EP-be a pártpolitikai harcot is a baloldali pártok exportálták és ma is ők a hangadók. Ez is az EPP hibája, pontosabban a már említett két személy telhetetlensége, tehetetlensége az okozója.

A szövegkörnyezetet kell figyelembe venni és akkor rájössz, hogy a hosszú mondat arra akar rávezetni: ezt a problémát csak a föderáció tudná megoldani, kiküszöbölni. Ez azonban hamis állítás.

Mit ugat ez a kommunista faszszopó?

Válaszok:
Berecskereki | 2020. február 14. 12:24

Tőlem bármivel egyetérthetsz.

"Mit ugat ez a kommunista faszszopó?"

Lámpavas-politikával fenyeget.

Válaszok:
Megtalálta | 2020. február 14. 12:32

Értem, szóval nyíltan uszít. Nekik ugyebár szabad fenyegetőzniük. Az alja vörös pondróknak mindent szabad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés