Kovács László: Kádár János segítette a rendszerváltást

2020. február 14. 12:17
A volt külügyminiszter szerint Kádár óvatos nyitása a nyugat-európai országok felé nagyban hozzájárult 1989-hez és az MSZP alapításához is.

Kovács László a Magyar Hangnak adott interjút, amelyet az Index is szemlézett. A terjedelmes cikkben sok erős állítás elhangzott.
„Meggyőződésem, hogy Kádár bizonyos tekintetben inkább segítette, mint akadályozta a rendszerváltást” – mondta az idén 80 éves egykori politikus. Hozzátette: a diktatúrát felszámoló MSZP-t nem lehet a diktatúrát bevezető MSZMP utódjának tekinteni, viszont az MSZP ideológiai hátteréhez elengedhetetlen volt Kádár külpolitikai nyitása.

Kovács felidézte a kilencvenes éveket is, amikor felmerült a neve a miniszterelnök-jelöltek körében. „Nem akartam éjjelente nyugtatókkal és altatókkal a tenyeremben az ágyam szélén ülni és azon vívódni, melyik területtől vegyünk el forrást, hogy egy másik területen kicsit jobb legyen” – emlékezett vissza a Horn és a Medgyessy kormány külügyminisztere.

A jelenről szólva kifejtette, a Demokratikus Koalíció nézeteivel tud leginkább azonosulni az ellenzéki pártok közül, ezzel együtt dicsérte a kormány diplomáciai lépéseit is. „Sokakkal ellentétben azt gondolom, hogy az egyébként irritáló harciassága mellett mestere a gesztusoknak, amihez kell egy nagy fokú kifinomultság” – mondta, majd egy személyes példát is említ erre. A nyolcvanadik születésnapján Orbán bársonyborítású köszöntést küldött neki, amelyben köszönetet mond az euroatlanti csatlakozásban játszott szerepéért.

(Index)

Összesen 184 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...a diktatúrát felszámoló MSZP-t nem lehet a diktatúrát bevezető MSZMP utódjának tekinteni..."

Ugyanazon a kongresszuson szűnt meg az MSZMP, amin az MSZP megalakult. És hogy az MSZP számolta volna fel a diktatúrát? Amit ők maguk üzemeltettek? Ezt az aljas bolsi hazugságot...

Válaszok:
nick89 | 2020. február 14. 13:27


Hiúság, Kovács László a neved!

"az mszmp tagságából kivált az mszp, de az mszmp mint párt, megmaradt"
Az állítás hamis.
A MSZMP kétfelé vált. Megalakult a Magyar Szocialista Párt és a Magyar Munkáspárt.

A Magyar Szocialista Párt vitte a vagyont, a Magyar Munkáspárt pedig megkapta Marx tőkéjét.

Kádár modern módon nyugati hitelt is vett fel.

Kovács tehetséges és jellemtelen ember, akinek vastag a bőr az arcán.
Az ő szakmájában ez alapkomtetencia.
Ne is törődj velük!

Cáfolat arra, hogy Kádár elősegítette a rendszerváltozást.

Idézet:

Kádár János 1986. december 12-én rádió és TV-nyilatkozatot adott, amelyben tagadta, hogy az országban válság helyzet van: 1987 februárjában Szegeden a szocializmusról tartottak elméleti konferenciát Berecz János vezényletével, amelynek az volt a célja, hogy a magyar társadalom problémáit vitató kérdésekben megerősítsék a politikai ideológiai egységet: 1987 szeptemberében, az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitóján Kádár és Grósz felszólalásai jelzik a vezetésben lévő nézetkülönbségeket: 1987 végén Pozsgay Imrét megfegyelmezik a lakiteleki tanácskozással kapcsolatos nyilatkozatáért: 1988 elején Nyers Rezsőt fegyelmezik meg az Új Márciusi Fronttal kapcsolatos szerepéért: 1988 elején a négyek (Bihari Mihály, Bíró Zoltán, Király Zoltán, Lengyel László) pártból való kizárása, reformértelmiségi tevékenységükért: az 1988. március 15-i ellenzéki tüntetés elleni erőszakos fellépés: 1988. április, a FIDESZ négy vezetője elleni büntetőeljárás megindítása, stb.
A felsorolt események számomra azt jelentik, hogy a rendszer felpuhulása és a diktatúra jelentős gyengülése ellenére is továbbra is Kádár személyéhez kapcsolódó, joghíjas tekintélyuralmi rendszer volt, amely a magyarországi államszocializmus tartóoszlopai közül az MSZMP vezető szerepével (értsd: Kádár és az őt támogató szűk, a hatalmat kézben tartó politikai elit döntéseivel) kapcsolatban nem volt hajlandó semmiféle kompromisszumra.
Ezt a patt-helyzetet oldotta fel az MSZMP 1988-as májusi pártértekezlete, amely Kádár Jánost és az őt kiszolgáló Politikai Bizottság nagy többségét felmentette tisztségéből. Az Országos Pártértekezletnek ez a cselekedete történelmi jelentőségű volt: mutatta, hogy a rendszerben lévő politikai erők képviselői képesek a változások útjára lépni, magát a rendszer névadóját is képesek félreállítani, ha az ország (és ezen politikai erők) érdeke úgy kívánja. Ennek megtörténte is igazolta azt a vélekedést, hogy ez a tekintélyuralmi rendszer nem egy zárt, csak erőszakkal megdönthető totalitárius diktatúra volt, hisz lehetővé tette annak a folyamatnak a nyitányát, amely végül is önmaga meghaladását, a rendszerváltást eredményezte.
https://mek.oszk.hu/01900/0196..

"Kovács felidézte a kilencvenes éveket is, amikor felmerült a neve a miniszterelnök-jelöltek körében."

Az én tudomásom szerint: nem a kilencvenes években, hanem 2002 évben. Végül olyan személyt jelöltek aki nem volt ismeretlen, de nem mindenben volt ismert. Így adott esetben könnyű volt a buktatása, megpuccsolása.

"Rákosi segítette a nagyüzemi mezőgazdaság létrejöttét,illetve a padlások tisztításában is óriási érdeme volt."
Továbbá segítette a kötélgyártókat és a temetkezési céget.

Egész pontosan.
1989-től 1993-ig Magyar Szocialista Munkáspárt, 1993-tól 2005-ig Munkáspárt, 2005-től 2013-ig Magyar Kommunista Munkáspárt

Nem ez az első nagy baromság, amit ez a komcsi őskövület állít.

A mai bal-lib-zöld-momentumos "politikusokhoz" képest Kovács egy nehézsúlyú csúcskategória.
Kár, hogy nem fiatalabb 40 évvel, akkor lehetne remény egy valódi szocialista pártra, esetleg szocdemre.
Nem olvastam az interjút, de szerintem azért a balos szelektív gondolkodásmódból ő sem tud kilépni, és gyanítom:
Elfelejtette megemlíteni, hogy Kádár KÉNYSZERHELYZETBE került, már a 70-es évek végére, az IMF-be való belépésünk pedig számára a végjáték kezdete volt.
Azért, hagyhatott volna maga után valamiféle hagyatékot, hogy pl. Hé, vigyázzatok a privatizátorokkal, vagy hasonló...
De mivel nem hagyott, bizonyította, mennyire silány ember volt.

Na innentől még a munkásőrök, kommunisták, pribékek is le fogják köpni a sírját.
Mire volt ez jó, Kovács?

De, az MSZMP megszűnt 1989-ben. A Thürmer féle csoport csak a nevet vitte tovább, technikailag viszont az ő Magyar Szocialista Munkáspártja nem az állampárti MSZMP volt, hanem egy új szervezet.

A pártvagyont az MSZP kapta, és bár ők azt hangoztatják, hogy nem ők az MSZMP örökösei, csak ugye akkor milyen jogon kapták ők a maradék pártvagyont?

Ezt hívják, emlékezetkiesésnek?

A rendszerváltást egyetlen dolog segítette: a Szovjetunió összeomlása.

Ha megéri, Kádár még az ellenzéki kerekasztalnál is ott lett volna. Miért ne? Hiszen a kommunisták mindig is saját maguk ellenzékét képviselték az egypárt rendszeren belül.

Akkor, ezek szerint ragályos!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés