Iráni gyártmányú fegyvereket foglalt le az amerikai haditengerészet az Arab-tengeren

2020. február 13. 21:30
Washington régóta azzal vádolja Iránt, hogy fegyverekkel is segíti a jemeni síita lázadókat, Teherán azonban tagadja ezt.

Iráni „tervezésű és gyártmányú” fegyvereket foglalt le egy amerikai hadihajó személyzete az Arab-tengeren – közölte az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) csütörtökön.

„A lefoglalt fegyverek között 150 Dehlavieh típusú páncéltörő rakéta is volt, amelyek az orosz gyártmányú Kornet páncéltörő rakéták iráni másolatai” – áll a közleményben, amely szerint a Normandy amerikai hadihajó vasárnap tartóztatta fel és kutatta át a harci eszközöket szállító iráni hajót. „Iráni tervezésűek és gyártmányúak voltak a lefoglalt fegyverek, köztük három föld-levegő rakéta, infravörös fegyvertávcsövek, illetve légi és tengeri drónok részegységei” – tették hozzá. Az amerikai hadsereg az akcióról közzétett egy fekete-fehér videót is. A felvételen amerikai katonák láthatóak, ahogy megszállják a hajót, anélkül, hogy ellenállásba ütköznének.

Tavaly egy hasonló műveletben – az Egyesült Államok közlése szerint – olyan fegyvereket foglaltak le amerikai katonák, amelyeket a jemeni húszi lázadóknak szántak. A mostani szállítmány is a felkelőknek ment volna, ami a fegyverembargó megsértését jelenti – közölte a CENTCOM, hangsúlyozva, hogy az amerikai tengeri műveletek összhangban állnak a nemzetközi joggal.

Washington régóta azzal vádolja Iránt, hogy fegyverekkel is segíti a jemeni síita lázadókat, Teherán azonban tagadja ezt. Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszik és a Szaúd-Arábia, valamint más arab országok által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a jemeni kormányerőket légierővel segítő arab koalíció.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés